loginald Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 (edited) Dzień dobry. ładuję ten akumulator: http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_ladowarki_akumulatory_8_4v/akumulator_sc3000mah_8_4v_large_do_kolby_stalej_firefox-1824.html ta oto ładowarką http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_ladowarki_ladowarki/ladowarka_rozladowywarka_procesorowa_do_akumulatorow_o_napieciu_od_2_4v_do_12v_mw-689.html do tej repliki http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=2308 I zabawa dla mnie kończy się szybko. Szybko znaczy Hi-cap. Co może być tego powodem? Podobno nie doładowuje mi wszystkich ogniw ale ktoś mi to powiedział dziś w krzakach na Ardenach także niezobowiązujące stwierdzenie. Chcąc wydłużyć zabawę zamierzam dokupić zapas np taki: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_233_248&products_id=5314&name=Bateria_AEG_-_8,4V_3000mAh_-_Large_-_KAN Co to za baterię VB Power i ASGDK? Warto się nimi zainteresować? Edited April 2, 2011 by loginald Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 Może źle batkę na początku sformowałeś? choć to Firefox :icon_razz2: Od samego początku ładujesz tą batkę tylko mikroprocesorówką? A co do baterii: miałem z firmy ASGDK i po jakiś 6 miesiącach dała mi do zrozumienia, że odchodzi na emeryturę xD Czyli nie polecam. Zaś z czystym sumieniem polecę Ci batki od G&P :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
loginald Posted April 2, 2011 Author Report Share Posted April 2, 2011 Może źle batkę na początku sformowałeś? choć to Firefox :icon_razz2: Od samego początku ładujesz tą batkę tylko mikroprocesorówką? A co do baterii: miałem z firmy ASGDK i po jakiś 6 miesiącach dała mi do zrozumienia, że odchodzi na emeryturę xD Czyli nie polecam. Zaś z czystym sumieniem polecę Ci batki od G&P :icon_biggrin: Ładowałem tylko ta ładowarką, Nie wiem może to ważne ale w zeszłym roku strzelałem max 3 razy. Może bateria padła z tęsknoty. Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 Nie wiem może to ważne ale w zeszłym roku strzelałem max 3 razy. Może bateria padła z tęsknoty. A to tak się ma sprawa. Skoro była nieużywana to sama się rozładowała i przeszła do wiecznego spoczynku. Quote Link to post Share on other sites
loginald Posted April 2, 2011 Author Report Share Posted April 2, 2011 na razie poładuję ją kilka dni i porozładowywuje zobacze jak bedzie Quote Link to post Share on other sites
Chołek Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 (edited) no cóż zgodnie z tym co jest w opisie repliki masz Silnik: 25000rpm Hi-Torque co oznacza spory apetyt na energię bowiem silnik ten ma zwiększony moment w celu umożliwienia współpracy z mocniejszymi sprężynami (od 120 w górę). Ponieważ używasz co prawda sporej pojemności batki to niestety duża ilość tzw. rozruchów - czytaj strzałów, w ogniu pojedynczym czy serii powoduje szybkie rozładowanie baterii. Chodzi głównie o tzw wysoki prąd rozruchowy potrzebny do zerwania tarcia statycznego silnika i wprowadzenia go w ruch. Szybkie rozładowywanie twojej batki to efekt zapewne złego sformatowania lub przechowywania (kwestia stopnia naładowania w stanie spoczynku) oraz mocy potrzebnej do oddania strzału tudzież prądu. Poczytaj sobie o MOSFET i bateriach LI-ION Edited April 2, 2011 by Chołek Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 Pamiętaj, żeby zawsze ładować najniższym możliwym prądem to czasem pomaga, ale baka jest słaba. 9,6V w tej samej specyfikacji wytrzymała by znacznie dłużej... Ale jak mówisz, że leżała przez tyle czasu to mogła sie skończyć na zawsze. Bo Ni-Mh ma to do siebie, że z czasem same sie rozładowują i jest koniec. Zmień ładowarkę, bo one są straszne miałem i wyrzuciłem do śmieci (spaliła się przy ok. 5 ładowaniu). IMAXY na allegro są teraz tanie bo za 140zl polecam... Quote Link to post Share on other sites
loginald Posted April 2, 2011 Author Report Share Posted April 2, 2011 Bateria była przechowywana w rozładowaniu, bo zawsze kończyła się zabawa wraz z baterią. Formatowałem ja po zakupie zgodnie z podpowiedziami znalezionymi na forum. Myślę że to może być, to, że silnik dużo ssie. Także na razie kupię zapas. I będę brał oba naładowane na full i się zobaczę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts