$limak Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 (edited) Owszem, jest bardzo wiele tematów dotyczących obu replik, ale ten temat założyłem, ponieważ na kilku innych forach zauważyłem to pytanie bez odpowiedzi (no i poza tym mam ten problem). Nie wierzę w to, że te repliki różnią się tylko wyglądem. Przeczytałem dokładnie tematy dotyczące obu replik. Dowiedziałem się o wielu ich zaletach i wadach, ale nigdzie praktycznie nie było ich zestawienia. Można czytać opinie o dwóch różnych produktach, ale dopiero ich zestawienie daje nam możliwość pewnego podjęcia decyzji. W tym temacie liczyłem na wypowiedzi osób, które miały dłuższą styczność z obiema replikami. Ankietę dałem jako dodatek (nie kierowałem się nią za bardzo, ale i tak nie jest fajnie, jak jest remis). Drogi Kolego, chcę Ci uświadomić, że w życiu istotne jest posiadanie pewnych specyficznych umiejętności. Okazuje się, że na przykład taka zdolność czytania bądź pisania jest mniej istotna niż umiejętność dochodzenia do własnych wniosków na podstawie logicznych przesłanek. Ba, może ona Ci nawet uratować życie! Wyobraź sobie, że średnio rozgarnięte rezusy udowadniają to każdego dnia. Kolego, Ty też to możesz! Nim jednak los potraktuje Ciebie tak granicznym doświadczeniem - podczas którego, niczym wspomniane wcześniej rezusy, będziesz musiał dać z siebie wszystko – poćwicz spokojnie na samodzielnym porównaniu dwóch replik na podstawie doświadczeń empirycznych setek użytkowników, którzy wypowiadają się w zawartych na forum tematach, z których istnienia jednak zdajesz sobie sprawę. Podpowiem, że w owej pracy umysłowej może Ci pomóc biała karta i ołówek oraz zadanie sobie samemu pytań takich jak: czy na pewno mogę sobie pozwolić na droższą replikę? Do czego będę jej używać? Czy zamierzam później oddawać się przyjemności stylizacji na jakąś formację, gdzie jedna z tych dwóch nieszczęsnych replik, jest używana? Czy aby na pewno mam ukończone 16 lat, jestem rozsądny i chcę przypadkiem na warszawskiej strzelance spotkać $limaka, który jest strasznym pyszałkiem i zarozumialcem? Pamiętaj, jeśli to zrobisz na spokojnie, to na pewno samodzielnie dokonasz właściwego wyboru. I Ty i ja będziemy szczęśliwi. A jeśli jednak nie masz ochoty to pomyśl, że paintball też jest fajny, więc może pomęczysz malarzy? Albo wędkarzy. Ci mają, w przeciwieństwie do mnie, wrodzony talent do zen. EDIT: Pomyłka w cytowaniu i literówki. Edited April 21, 2011 by $limak Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Na www.azteko.pl jest promocja na g36k przemyśl sprawę... Prawie w tej samej cenie co JG g36c Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Ech $limak, jak ja za Tobą tęskniłem :] Quote Link to post Share on other sites
hornor Posted April 25, 2011 Author Report Share Posted April 25, 2011 @$limak Drogi Panie, od pewnego czasu czytając Pańskie odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie (które to odpowiedzi są z resztą jak najbardziej w temacie), zauważam wyraźną próbę zniechęcenia mnie do Airsoftu. Po zastanowieniu się nad sprawą nachodzi mnie wniosek, iż prawdopodobne jest, że Pańskie celowe zniechęcenie mnie do Airsoftu może być spowodowane Pańską wizją ASG jako "sportu dla nielicznych". Możliwe jest, iż chce pan by jak najmniej osób nowych przybywało do tego sportu, by móc się czuć jako członek elitarnej grupy. Takie działanie nie rzadko cechuje ludzi niedowartościowanych. Aby nie zaśmiecać dalej tego wątku, proszę o przeniesienie dalszej korespondencji na PW @reszta Chciałbym wiedzieć, jaka jest minimalna i maksymalna odległość oka od kolimatora (jak jest wygodnie) i na ile strzałów wystarcza standardowy akumulator w cm028 wersji podstawowej. Czy to prawda, że kolba w wersji składanej cm'ki jest łamliwa? Quote Link to post Share on other sites
burbi13 Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Tak jest wadliwa , człowieku po co Ci ten koli w ak ? ;/ to już lepiej lunete , która o wiele ładniej wygląda przy akaczu . Bierz g36k z azteko http://azteko.pl/jg-g36k-jg0738-p-1675.html taka promocja może się nie zdażyć a ta gietka moim zdaniem jest dużo lepsza od cymki 28. Quote Link to post Share on other sites
Abis Posted April 27, 2011 Report Share Posted April 27, 2011 CYMA G36C. Masz połączenie obu i zasięg PODOBNO efektywny na 55 m a maksymalny na 65m. Tutaj masz artykuł o tej gietce. Quote Link to post Share on other sites
engray Posted April 27, 2011 Report Share Posted April 27, 2011 Potwierdzam, skuteczny na +/- 50 m, b. fajnie strzela. Obudowa nie skrzypi, choć to plastik. Ogólnie b. dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Śliwa Posted April 27, 2011 Report Share Posted April 27, 2011 Nie potrzebne są tu żadne dodatkowe przyrządy celownicze, bo z mechanicznych się świetnie w AK celuje >.<, a tak ogólnie to niestety airsoft jak bardzo wiele innych, jest sportem dla "nielicznych", bo trzeba spełniać pewne wymagania. W szachy też nie każdy potrafi i przez to może grać ;p Poza tym on nie chce ciebie zniechęcić, tylko uświadomić. Moim zdaniem lepsza jest G36 ale... jak powiedzieli inni wersja K :P Lub też CM0003 (gieta od cymy), mimo, że z cymowskiej giety nie strzelałem to na forum jest bardzo wiele pozytywnych komentarzy o niej. Quote Link to post Share on other sites
engray Posted April 27, 2011 Report Share Posted April 27, 2011 Lub też CM0003 (gieta od cymy) Przepraszam, ale musiałem Cię poprawić. Na taiwangunie jest błąd, to jest cm 003 nie 0003. Wiem, że niektórym może wydać się to głupim czepialstwem, ale ja przez to nie mogłem znaleźć ten cymy w innych sklepach (nigdzie nie było 0003 :icon_biggrin: ) Quote Link to post Share on other sites
Śliwa Posted April 27, 2011 Report Share Posted April 27, 2011 Tak, bardzo przepraszam, omsknęło mi się o jedno zero :P Chodziło o replikę CM003 Quote Link to post Share on other sites
engray Posted April 27, 2011 Report Share Posted April 27, 2011 Heh, nie po prostu myślałem, że patrzyłeś na stronkę taiwanguna :] Quote Link to post Share on other sites
hornor Posted April 28, 2011 Author Report Share Posted April 28, 2011 Niestety, za mocna :( nie pozwolą mi z nią grać :( Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Kup gietę cymki i wsadź słabszą sprężynę. M100 lub M110, nie są to duże koszty. Kupując replikę poproś żeby w sklepie od razu Ci wsadzili inna sprężynę. Quote Link to post Share on other sites
hornor Posted April 28, 2011 Author Report Share Posted April 28, 2011 NA pewno będzie <370fps? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 W stockowej cymie przy M100 na pewno, przy M110 na 95% Quote Link to post Share on other sites
hornor Posted April 30, 2011 Author Report Share Posted April 30, 2011 (edited) Już zakupiłem karabin: http://bbmax.com.pl/replika-karabinu-g36-jg0738-p-353.html Ten sam, co na azteko, tylko że taniej. Edited April 30, 2011 by hornor Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 Nie ten sam, ten nie ma optyki :) Quote Link to post Share on other sites
babciagrazynka Posted May 1, 2011 Report Share Posted May 1, 2011 Ten z azteko też nie ma :) Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted May 1, 2011 Report Share Posted May 1, 2011 Aaa to przepraszam.. :) Quote Link to post Share on other sites
hornor Posted May 1, 2011 Author Report Share Posted May 1, 2011 Ok, jeszcze jeden problem dot. formatowania baterii. Akumulator naładowałem wczoraj tak, jak radzili (7-8 h). Dzisiaj strzelałem dużo z repliki. Oczywiście wystrzelenie 1500 kulek na działce nie było możliwe, więc robiłem też puste strzały. Teraz dowiedziałem się, że to szkodzi replice :( Co zrobić? Słyszałem o tym, żeby podłączyć żarówkę. Ale jaką? Czy to dobry pomysł? Jak dobrze sformatować akumulator? Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted May 2, 2011 Report Share Posted May 2, 2011 Kupić rozładowywarkę... Quote Link to post Share on other sites
hornor Posted May 6, 2011 Author Report Share Posted May 6, 2011 (edited) I jeszcze pytanie do posiadaczy G36k: Na ile wystrzałów wystarczy standardowa batka (1100MAh czy czegoś tam)? Edited May 6, 2011 by hornor Quote Link to post Share on other sites
engray Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Ja mam podobną, tylko że 1200 mAh NiMH też stockową. Spokojnie starcza mi na 5 h strzelania z przerwami (ok. 1,5-2 tysiące kulek) i jeszcze później troszkę kulek wystrzelałem po strzelance (do tarczy) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 zależy, jak go traktujesz. Jak kupisz mikroprocesorową, będzie dłużej żył. ;) Quote Link to post Share on other sites
hornor Posted May 10, 2011 Author Report Share Posted May 10, 2011 Niedługo kupuję mikroprocesorową tą: http://bbmax.com.pl/ladowarka-mikroprocesorowa-do-ogniw-nicdnimh-batimex-p-119.html I akumulator ten: http://bbmax.com.pl/akumulator-nimh-84v-1500mah-typ-mini-firefox-p-140.html Czy akumulator będzie pasował? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts