devilmass Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Witam. Wraz z innymi członkami mojej grupy planujemy kupić "jakieś" urządzenia do komunikacji, tyle że my jesteśmy w tych sprawach kompletnie zieloni. Nie chcemy kupować żadnych walkie-talkie, nie wiemy też jak nazywa się to urządzonko, ale to chyba to: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_295&products_id=7208&name=Element_-_P-Tor_PTT_Military_-_ICOM + http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_295&products_id=7207&name=Element_-_Zestaw_Sluchawkowy_-_Bowman_Elite_II_Gen. Jak mamy skompletować taki zestaw, aby wszyscy czterej moglibyśmy się porozumiewać na jednej linii? Proszę się wstrzymać od wyzwisk i krytyki, szukam po prostu pomocy. Quote Link to post Share on other sites
Fush1 Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Chyba będziesz musiał kupić radio PMR i do tego takie słuchawki jak w ostatnim linku, sam czegoś poszukuje, i podpinam się pod to pytanie:) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 To "urządzonko" to zewnętrzny przycisk PTT (nadawania znaczy). Służy to do obsługi radia bez konieczności używania przycisków na nim (naprzykład możesz nosic radio na plecach). Niestety do nadawania w dalszym ciągu potrzeba krótkofalówki. Quote Link to post Share on other sites
AltairLK Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Ja także podpinam się pod pytanie. Jakie przedmioty będą potrzebne do skompletowania funkcjonującego zestawu? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Uprzejmie informuję (bez wyzwisk i gróźb karalnych), że na temat komunikacji radiowej jest bardzo obszerny wątek obejmujący m.in: - dobór radiotelefonów - anten - zasilania rtf - słuchawek/laryngofonów - legalności pracy w wybranym paśmie - całej reszty która komuś kiedyś przyszła do głowy i była przynajmniej trochę na temat. Proponuję poszukać. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
AltairLK Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 (edited) Osobiście poszukałem i znalazłem parę informacji o radiotelefonach itd., ale nadal nie wiem jak np. skompletować zestaw tak, aby on działał i moglibyśmy się przez niego porozumiewać w podobnym przypadku jak devilmass. Tak więc? Był jeden porządny temat, ale linki w nim już nie działają. Edited April 22, 2011 by AltairLK Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Kupujesz: - PMRkę - PTT z wtykiem pasującym do PMRki - Headset Podpinasz całość, ustawiasz odpowiednią częstotliwość i gotowe Quote Link to post Share on other sites
memonic1 Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Tu jest prawie wszystko tylko czytać ze zrozumieniem trzeba: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/20722-radiokomunikacja-pytania-i-odpowiedzi/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts