ckreage Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Witam, Ostatnio zacząłem zastanawiać się nad kupnem lunety. Jednak po pewnym czasie zacząłem zastanawiać się nad pewnym problemem. Da się używać lunety mając założone gogle (bolle X500)? Z lornetką nie działa to zbyt dobrze - nic nie widać. Myślałem o lunecie Strzelec 56mm 3-12x ale obawiam się, że też nic nie będzie widać. Jak to jest w praktyce? Snajperzy chyba nie zbyt często mają gogle celując. W ASG zdejmowanie gogli podczas celowania to jest zbyt inteligentny pomysł. Da się to jakoś sensownie rozegrać? Quote Link to post Share on other sites
ckreage Posted April 24, 2011 Author Report Share Posted April 24, 2011 Doczytałem trochę i już wiem, że kupowanie tego chinola to nie za dobry pomysł. Luneta blog wpadła mi w oko: http://allegro.pl/luneta-blog-6-24x50aoe-z-oslona-przeciwslona-i1551951613.html Tylko nadal nie wiem czy można jakoś przez to patrzeć w goglach. Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Kupić okulary? :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
ckreage Posted April 24, 2011 Author Report Share Posted April 24, 2011 Też o tym myślałem, ale to wiąże się z ryzykiem straty zęby ew. uszkodzeniem innej części twarzy - nie chroni tak dobrze jak gogle. Quote Link to post Share on other sites
patch Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Ja wszystko widzę w goglach... Może czas wyczyścić szybkę? Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 To gogle chronią zęby? :icon_eek2: Kup lunetę z odpowiednią ogniskową i po problemie. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Kupić okulary? :icon_biggrin: Nie ma potrzeby, w goglach da się bez problemu celować. Przecież oka nie przykładasz do okularu lunety... Też o tym myślałem, ale to wiąże się z ryzykiem straty zęby ew. uszkodzeniem innej części twarzy - nie chroni tak dobrze jak gogle. Jeśli masz zęby zamiast powiek... To i tak okulary powinny je ochronić. Jeśli masz je w szczęce - nawet największe gogle nic nie dadzą. Ale obawiam się, że biegasz w jakiejś chińskiej masce z wbudowanymi plastikowymi goglami. ;) Quote Link to post Share on other sites
ckreage Posted April 24, 2011 Author Report Share Posted April 24, 2011 Co dokładnie oznacza "odpowiednia" ogniskowa? W ogóle nie ma żadnych informacji na allegro... Nieco to irytujące, ale wyślę po prostu maila. Jeśli chodzi o gogle to rzeczywiście niezbyt dokładnie opisałem sprawę ;) Mam gogle bolle X500, ale do nich zakładam sobie dodatkowo maskę. Jestem natomiast przekonany do gogli, bo mój kumpel mając okulary dostał kulką w policzek. Ta dziwnie się zakręciła i wpadła mu pod okulary (dobrze dopasowane z resztą) i zatrzymała się w samym kąciku oka. Od tego czasu nosi maskę... Biegałem trochę w okularach, ale nie czuję się zbyt pewnie w nich (szczególnie jak wchodzę do budynku), a nie podoba mi się pomysł zmieniania osłony oczu na polu walki. Dzięki chłopaki za pomoc. Jak tylko ktoś mi powie czym jest odpowiednia ogniskowa będę w stanie się zaopatrzyć w odpowiednią optykę. Co w ogóle uważacie na temat lunet blog? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Ogniskowa lunety zwana też żrenicą to znaczy że między okiem a okularem lunety jest odstęp. Luneta to nie lornetka gdzie przykładasz oczy bezpośrednio do okularu. Odstęp powinien być tak dobrany że z wygodnej dla ciebie odległości międzu okiem a okularem powinien być widoczny maksymalnie szeroki obraz bez czarnego pierścienia wokół. Najczęściej ta odległość wynosi między 4 a 10cm (ale prawdę mówiąc zależy to od modelu lunety i indywidualnych ustawień właściciela) Najłatwiej to ocenić czy wygodnie ci będzie celować w goglach testując daną lunetę. I teraz parę słów w temacie BLOGa. Blogi są takimi nijakimi chińskimi replikami lunet. Są poprostu takie sobie. Jeżeli dysponujesz kwotą pozwalającą kupic tego Bloga z linku , to sobie go odpuść, i kup lunetę z serii Delta Optical Entry 3-9x40 (czyli popularna DOE). Mimo że masz mniejszy zakres powiększeń (których i tak w asg nie wykorzystasz) DOE góruje nad BLOGiem jakością wykonania i optyki jak i mechaniki (znaczy ma lepsze soczewki, precyzyjniejszy system regulacji), do tego poprawny krzyż mildot, porządny (naprawdę porządny czego o serwisie dla BLOGa nie da się powiedzieć) serwis gwarancyjny jak i pogwarancyjny i cenę niższą o prawie 100 pln. Quote Link to post Share on other sites
ckreage Posted April 26, 2011 Author Report Share Posted April 26, 2011 Dziękuję bardzo za tak szczegółową odpowiedź. Wedle rady kupię sobie lunetę DOE i przy okazji zostanie trochę kasy na tłumik Silesii. Myślę, że z ogniskową też dam rady. Dziękuję raz jeszcze Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts