Marksman Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Zamierzam zainteresować się tym oto (jak pewnie uważacie) wspaniałym sportem. Ale mam parę wątpliwości: -Jak wygląda mniej więcej sama rozgrywka? Osobiście wyobrażam to sobie jako spotkanie, są wybierane dwie drużyny, one dzielą się na mniejsze grupy (z dowodzącym), oddalamy się od siebie o jakiś 1 km (aby nie startować sobie przed nosem) i zaczynają się "podchody" :) Ale może to jest zupełnie coś innego (bawiłem się swego czasu paintballem. Nie dla mnie ze względu na szybkość oraz zalewanie przeciwnika gradem kul) -Ile trzeba wyłożyć kasiory na starcie? Akurat mnie interesują karabiny szturmowe (lubię średni dystans :) Jak mi się spodoba to mogę później zmienić na coś lepszego (na początek chciałbym coś co pokaże mi co i jak) Oczywiście pytam się też o ubiór i całą resztę -Są rozgrywki w zabudowaniach? Jakoś to sobie nie wyobrażam, aby po Warszawie latali ludzie z karabinami. Ogólnie sobie nie wyobrażam, gdzie można znaleźć zabudowania bez robienia szkody właścicielom (szyby, samochody itp.) -I najgłupsze pytanie: Warto? :) Z góry dzięki! Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Warto :) Quote Link to post Share on other sites
babciagrazynka Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 1. Wszystko zależy od scenariusza i terenu. To niekoniecznie podchody. Może być zajęcie i obronienie jakiegoś punktu, przetransportowanie czegoś/kogoś, itd. 2. Jeśli chodzi o replikę to najtańsza jaką warto kupić to cm.028, poszukaj tutaj, generalnie cena REPLIKI jaką trzeba wyłożyć to co najmniej 350 zł. Mundur to kwestia terenu w jakim się strzelasz, do lasu osobiści polecam flecktarn(na allegro spokojnie można kupić komplet za 30 zł). Najważniejsze: ochrona oczu. Przede wszystkim żadnych gogli z taiwangun'a, najtańsze dobre okulary to UVEX I-VO. 3. Prowadzone są walki w budynkach(opuszczonych), daleko od miejsc publicznych, ale nie wiem jak to wygląda w W-wie. 4. Warto :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
adrian0403 Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Wszystko zależy od Twojego budżetu jeden może na starcie pozwolić sobie na replikę za 800 a drugi za 320 musisz się określić. na początek wystarczy Ci około 600-700 z chińska repliką. Do strzelanek w terenie zabudowanym wykorzystuje sie tereny opuszczone i zdala od mieszkań żeby nikomu nie przeszkadzać. Dystanse są dość niewielkie nawet do 2-3 metrów dlatego są ograniczenia fps w budynkach. PS: Warto Quote Link to post Share on other sites
Marksman Posted April 28, 2011 Author Report Share Posted April 28, 2011 Co do budżetu, to mam nieograniczony (ale nie chce przesadzać, narazie mam się z tym zapoznać). Jeżeli możecie, to dajcie przykład terenu zabudowanego (zdjęcie stalitarne czy cuś). Jeżeli teren działań w budynkach jest 2-3 metry to wolę las. A podchody to miałem na myśli, że nie ma bezmyślnego nawalanie się jak najszybciej. Pewnie są tu gdzieś przykładowe scenariusze to sobie poszukam. Aha, nie chce kupować badziewia aby mi się zaraz popsuł. Ma mi posłużyć conajmniej jeden sezon :) Ogólnie dzięki! Quote Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Warto! Rozgrywki w zabudowaniach oczywiście są i nazywają się CQB. Na start wystarczy Ci niecałe 500 zł - 350 na replikę, 100 na ochronę oczu, 20 na mundur, a resztę możesz przeznaczyć na mundur - to tyle. Z karabinków polecana jest cm.028 - http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_028-172.html przy czym warto, dołożyć kolejne 50 zł na cm.031, ładniej wygląda (lepszy ciemny, matowy korpus, niż jaśniejszy i przypominający zabawkę z odpustu plastik, nie?) i w razie czego da radę upchać dłuższą lufę. Przy okazji - wszystkie cm.028/036/031/028c to tak naprawdę ten sam mechanizm, tyle, że zewn. inaczej wyglądający. Dokładając kolejne 200 zł, wybór znacznie wzrasta, bo możesz przebierać w kilku rodzajach replik. Używki osobiście Ci odradzam, chyba, że faktycznie znasz gościa od którego kupujesz, inaczej możesz niepotrzebnie stracić pieniądze. Ponad to, na używane repliki warto przeznaczyć kolejne 80 zł na przegląd. To, jak będziesz grał zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Możesz schować się w krzaczkach/za drzewem, w dobrej pozycji i próbować kogoś strzelić i po jakimś czasie zmienić swoje miejsce. Generalnie, większość osób stara się nie biegać jak szalony, tylko bardziej poczekać na przeciwnika. Oczywiście są też i tacy, którzy lecą na chama. Ja przykładowo preferuję pierwszy styl gry. To, jak będziesz grał, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Na cqb chodzę rzadko, ale są to najczęściej rozgrywki w bunkrach, powojennych pomieszczeniach, zaniedbanych i olanych przez każdego. Pamiętaj też o kilku ważnych rzeczach, po pierwsze odpowiedniej ochrony oczu. Wielce polecany sklep taiwangun.com ma przyzwoite repliki i parę innych drobiazgów ... i to na tyle. Tak czy siak, dobrej ochrony oczu tam nie znajdziesz. Warto, a nawet trzeba zasięgnąć po atestowaną ochronę oczu - ess, uvex, bolle - przebieraj w tych produktach. Maskę z siatką sobie odpuść, nawet najlepszej jakości kulka może być wykonana niestarannie, a wtedy bez problemu, może ona rozwalić się na kawałki, uszkadzając Ci wzrok. Nie zapomnij z czasem, odkładać pieniędzy na porządną ładowarkę. Te dodawane do zestawu naładują baterię, lekko psują pakiet. Ponad to, gdy będzie on ładowany zbyt długo, może ulec przeładowaniu, a tego byś nie chciał. Quote Link to post Share on other sites
Marksman Posted April 28, 2011 Author Report Share Posted April 28, 2011 Dobra, chyba podstawowe informacje mam. Jest jeszcze parę pytań, które nie wpłyną za bardzo na decyzje, ale chce wiedzieć: -Jak wygląda komunikacja pomiędzy graczami? A dokładniej mi chodzi, czy jest komunikacja bezprzewodowa (jak to wygląda). -Jakie buty, wystarczą na początek stare "adidasy"? O tym jakoś nikt nie wspomniał :) Quote Link to post Share on other sites
Haptacz Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Komunikacja niewerbalna (gestami), radyjka, krzyki. Zależy z kim. Buty. Lepiej coś wysokiego, aby nie skręcić sobie kostki. Mogą to być buty do łażenia po górach, glany, lub już bardziej "specjalistyczne", np. protektor grom lub magnum classic. Najlepiej zainwestować troszkę w coś z mocną podeszwą, bo stanąć w adidaskach na gwoździu nie jest zbyt przyjemne. Ja od siebie poelcam Magnum Classic. Stosunkowo tanie, wygodne, lekkie, solidne. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 No, z tym solidne to różnie u nich bywa... Quote Link to post Share on other sites
Paulina Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Ja polecam Bellevilki, są modele, które nowe kosztują około 150-200 zł, a wyglądają pięknie i są bardzo wygodne :) Sama biegam też w Wellco, na allegro nowe za 90 zł, ze sklepu, z paragonem, promocja była :) Wellco wydają mi się jednak trochę kobiece przez wysoką podeszwę :) Quote Link to post Share on other sites
harasim Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Dodam kilka groszy od siebie: koledzy wspomnieli o cenach chińskich repliki replika porządna dobrej firmy kosztuje 1000+ dodatkowo ładowarka, bateria. Na początek kałach cymy Ci spokojnie wystarczy. Co do typu rozgrywek jak nie lubisz jebanek-strzelanek to możesz się zainteresować MilSim (w wiki znajdziesz info co to) ale to już jest hardcore. Są różne drużyny, różne środowiska różne typy rozgrywek. Niektórzy tylko się strzelają na full auto z hi capami inni bardziej taktycznie-musisz znaleźć drożynę dla siebie ;). Quote Link to post Share on other sites
Marksman Posted April 29, 2011 Author Report Share Posted April 29, 2011 A chińska replika nie da mi zabawy na cały jeden sezon? Bo nie zamierzam kupować czegoś, co mi padnie po chwili. Chyba wszystko wiem. Muszę wyłożyć trochę kasy i chyba najlepiej będzie jak pójdę bezpośrednio do jakiegoś sklepu (na pierwszy raz chyba lepiej zobaczyć sprzęt przed zakupem). Dzięki za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 G36 od JG czy nowe Kałachy Cymy to wiecej niż jeden sezon. po roku czy dwóch wymienisz gumkę, przesmarować dasz komus i bangla znów. Quote Link to post Share on other sites
orzeszek616 Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 Radze co do okularów ess kub bo lepiej stracić pieniędzy niż oko. :) Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 Pewnie od zielonej pantery co? -.- Jak kupi sobie okularki Uvexa, np I-Vo lub Skyper (wydawane polskim żołnierzom do Afganu) to też oczu nie straci... Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 Marines Pl Cm.036 to nie ten sam mechanizm co cm.028 i 0.31 Marines Pl 100 na ochronę oczu, 20 na mundur, a resztę możesz przeznaczyć na mundur - to tyle-Czy ty wiesz co ty piszesz ? Zastanów się co ty mu napisałeś,a kasę to może na tuning repliki przeznaczyć Quote Link to post Share on other sites
Marksman Posted April 30, 2011 Author Report Share Posted April 30, 2011 A możecie podać jakąś dobrą ochronę dla oczu? Bo nie chce ryzykować kupując te powyżej okulary (najtańsze dobre? na ile one są "dobre"?) Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 Uvex I-VO Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 Pozwolę sobie zacytować własny post z innego tematu. Co do ochrony oczu - gogle i okulary firm: ESS, Bolle, Revision i Peltor (tylko i wyłącznie modele ochronne, a nie np. przeciwpyłowe czy przeciwsłoneczne) to praktycznie najlepsza ochrona, jaka stosowana w ASG. Potem okularki SPECS z allegro za 12zł. Są tak samo wytrzymałe, mniej lanserskie i mogą trochę odstawać od twarzy. Potem produkty Uvexa, sportowa linia produktów Peltora i kilka innych firm. I to, co najważniejsze: OCHRONĘ OCZU TRZEBA PRZETESTOWAĆ. Po strzale z 500fps z 30cm nie zostanie nawet ślad na goglach czy okularach ochronnych, więc nie masz co się obawiać. A jeżeli trafisz na podróbkę, to i z 300fps z 20m będzie ją można przestrzelić, więc sam sobie odpowiedz: lepiej rozwalić coś takiego podczas testów, czy stracić bezpowrotnie wzrok? Pozdrawiam, Laokoon EDIT: Ochronę oczu testuje się ZAWSZE strzałem z najmocniejszej dostępnej repliki z 30 centymetrów. Nie ma od tej reguły odstępstw i "bania się, że się zarysują", bo to debilizm. Tyle. Quote Link to post Share on other sites
Marksman Posted April 30, 2011 Author Report Share Posted April 30, 2011 Dziękować :) Quote Link to post Share on other sites
Marksman Posted May 2, 2011 Author Report Share Posted May 2, 2011 Jeszcze jedno: Doszły mnie słuchy, że ładowarka do cymy 028 jest do dupy. Szukałem już jakiś rozwiązań, ale nie wiem czym mam się kierować przy zakupie (znam tylko napięcie 8,4V). Osobiście chciałbym uniknąć kolejnego wydatku (a ładowarki widziałem, nie są tanie). Poradzicie co mam robić? :) Quote Link to post Share on other sites
Paramonov16 Posted May 2, 2011 Report Share Posted May 2, 2011 Ja ładuje rok tą baterie normalną ładowarką. Mój kuzyn smiga na batce i ładowarce z zestawu 3 lata. A mój kumpel od razu musiał kupić nową bo tamtą miał do kitu. Zależy jaką bedziesz miał batke. Jak ci będzie dobrze działać to używaj batki i ładowarki z zestawu a jak nie to bedziesz musiał kupic nową. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted May 2, 2011 Report Share Posted May 2, 2011 te ładowarki psuja baterię, poza tym nie maja możliwości rozładowywania. Tyczy to się ładowarek KAŻDEJ repliki. Dobre ładowarki to niestety wydatek minimum 120 zł. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts