konri8 Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Witam, mam problem z dwiema bateriami 9.6v i 8.4v, niedawno działały całkiem dobrze, teraz gdy je ładuje ładowarką mikroprocesorową batimexa to po paru minutach zapala się zielona dioda, niestety po podłączeniu do repliki oddaje parę strzałów i pada. Co to może być? Quote Link to post Share on other sites
gonzo528 Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Też tak mam z 1 baterią. Zapewne dlatego że już jej żywotność się skończyła. Jednak 3 razy ją ładuję i na strzelankę spokojnie starcza. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Spróbuj naładować te akumulatory inną ładowarką mikroprocesorową. Jeśli to nie pomoże, to najprawdopodobniej masz uszkodzone akumulatory (objawy, które podałeś są dość typowe). Mogło się tak stać np. z nadmiernego ich rozładowania. Jeśli tak się stało, to przykro mi, ale już raczej ich nie odzyskasz :/. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Tona Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 To może być problem z ładowarką, miałem to samo i na innych ładowarkach batki normalnie się ładują. W zasadzie, to może to też być problem z bateriami, musiała by się ich pojemność drastycznie zmniejszyć no ale skoro obydwie tak mają to na 90% wina ładowarki, pożycz od kogoś inną i sprawdź czy będzie to samo. Quote Link to post Share on other sites
konri8 Posted May 13, 2011 Author Report Share Posted May 13, 2011 Kolega ma taki sam model, i tam dzieje się podobnie, czy mogę użyć dla sprawdzenia, zwykłej, stockowej wolnoładowarki ? Bym wyliczył czas, podłączył i zobaczył co się będzie działo . Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 (edited) Mozesz, nikt ci tego nie zabroni. Jak baterie są zużyte, to tak czy tak musisz je wymienić. A spróbować zawsze możesz... Edited May 13, 2011 by zajaszcze Quote Link to post Share on other sites
gonzo528 Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Tylko pilnuj żeby ci się nie zapaliły. Quote Link to post Share on other sites
konri8 Posted May 13, 2011 Author Report Share Posted May 13, 2011 Kurde, ładowałem około 2h i z ciekawości odłączyłem i wypróbowałem - strzela elegancko ! Quote Link to post Share on other sites
henno Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Witam Ten sam problem miałem z ładowarką bitemax to winna stabilizator napięcia w cellach to typowa usterka w batimexa ŁADOWARKA DO WYMIANY. Polecam osobiście jak już wydać na turnigy accucell 6. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Kurde, ładowałem około 2h i z ciekawości odłączyłem i wypróbowałem - strzela elegancko ! Ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Nie rób tak, bo każde tak krótkie ładowanie skraca żywotność akumulatora (zwłaszcza, jeśli masz aku typu Ni-Cd) - następnym razem ładuj zgodnie ze wzorem ;). I wyślij tą ładowarkę na gwarancję, jeśli jeszcze masz. Jeśli chcesz się na razie posługiwać stockową ładowarką, to staraj się podłączać akumulator do ładowania dopiero wtedy, kiedy replika przestanie już na nim strzelać. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
stato Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Heh. Batimex coś ostatnio nieźle sobie grabi... Kup porządną ładowarkę to uda ci się reanimować te pakiety. Miałem podobną sytuację. Teraz wszystko śmiga aż miło :) Sprawdź tylko czy tą wolnoładowarką możesz ładować oba pakiety. Quote Link to post Share on other sites
konri8 Posted May 13, 2011 Author Report Share Posted May 13, 2011 Tylko ciekawi mnie to, że inne baterie normalnie się ładują... Ładowarka poleci a gwarancję, bo funkcja rozładowywania też już nie działa... Quote Link to post Share on other sites
levis Posted May 20, 2011 Report Share Posted May 20, 2011 zapewne źle rozpoznaje ilość ogniw w batce i dlatego uznaje że już jest naładowana. Quote Link to post Share on other sites
st45 Posted May 31, 2011 Report Share Posted May 31, 2011 To wina ładowarki Batimex, ale nie trzeba jej od razu wyrzucać. Te ładowarki tak mają, że się psują i po jakimś czasie przestają ładować do pełna. Za wcześnie się wyłaczają. Wyłączy ci się po 2h ładowania, to włącz ją jeszcze raz. Orientacyjnie potrafisz chyba wyliczyć ile czasu optrzeba by naładować akumulator. Z tego co się orientuję, użytkownicy Batimexów tak robią. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts