ghost666 Posted February 17, 2005 Report Share Posted February 17, 2005 czytałem forum, przeglądałem, a nie wiem nadal... mam baterie 600mAh, 8.4V i ładowarke BC-8402, z tego co na niej jest napisane, ładuje baterie 8.4V 1300mAh w 8h... ile w takim razie mam ładowac moja? Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted February 18, 2005 Report Share Posted February 18, 2005 Na ładowarce powinien być podany prąd ładowania (natężenie). Jeśłi to znajdziesz to można policzyć ile powinieneś ładować . Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted February 19, 2005 Author Report Share Posted February 19, 2005 jest około 0.2A co sie stanie jesli bede ładował baterie dłuzej? Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted February 19, 2005 Report Share Posted February 19, 2005 Hehe, nic się nie stanie :) . Proponuje zrobić tak: Podłączasz baterie do ładowania i co godzinkę, dwie sprawdzasz czy robi się ciepła, jeśłi tak to możesz ja odłączyć, jest naładowana. Będziesz znał też czas ładowania. Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted February 19, 2005 Report Share Posted February 19, 2005 Niech lepiej podepnie miernik i sprawdza napiecie. Zdecydowanie lepsza i bezpieczniejsza metoda, bo od razu zauwazy, ze jest naladowana, a tak moze nie wyczuc odpowiedniego momentu i przeladowac ogniwa. Jak laduje sie z miernikiem to napiecie najpierw szybko rosnie, potem coraz wolniej, az w pewnym momencie przestaje rosnac i powoli maleje. W momencie gdy zaczyna malec bateria jest naladowana. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted February 19, 2005 Author Report Share Posted February 19, 2005 chyba cos zjebałem, bo bateria nie daje oznak zycia :| ładowałem ją całą noc - kiedy wstałem sprawdziłem była ciepła. Tylko ze teraz daje 2v Quote Link to post Share on other sites
N.A.T.mAGI Posted February 19, 2005 Report Share Posted February 19, 2005 całe 10cm niżej (przynajmniej na moim monitorze) Obliczenie czasu ładowania akumulatora. http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=10405 ;o) Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted March 3, 2005 Author Report Share Posted March 3, 2005 Niech lepiej podepnie miernik i sprawdza napiecie. Zdecydowanie lepsza i bezpieczniejsza metoda, bo od razu zauwazy, ze jest naladowana, a tak moze nie wyczuc odpowiedniego momentu i przeladowac ogniwa. Jak laduje sie z miernikiem to napiecie najpierw szybko rosnie, potem coraz wolniej, az w pewnym momencie przestaje rosnac i powoli maleje. W momencie gdy zaczyna malec bateria jest naladowana. do ilu powinno urosnąć przy bateri 8.4v? jakies 10, czy pełne 10.5v? (po 1.5 na ogniwo) Quote Link to post Share on other sites
Piasecznik Posted March 3, 2005 Report Share Posted March 3, 2005 Zależy od ogniw, Sony Cadnica mają minimalne napięcie ładowania 1.45V 10 to minimalnie zbyt małe napięcie aby naładować ogniwa a więc ogniwa zamiast się ładować rozładowały się. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted March 3, 2005 Author Report Share Posted March 3, 2005 nie chodzi mi o napiecie ładowania, tylko o to do ilu powinno urosnąc na miernku wpietego do baterii w czasie ładowania Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted March 5, 2005 Report Share Posted March 5, 2005 Zerknij do kart katalogowych Sanyo. Dla niektorych ogniw nawet do 1,6 V na ogniwo. Po prostu jak bateria bedzie miala juz 10,5 V obserwuj napiecie i jak zacznie spadac odlacz baterie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts