damian14c Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 Czy w jakiś sposób trzeba zabezpieczyć AEG przed awarią tuż przed zanurzeniem się z nim w wodzie? Quote Link to post Share on other sites
Graven Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 Jak widac nie. Nie wiem jak jest z bateriami typu Li-Po, wiec niech ktos sie wypowie bardziej doswiadczony w "wodnym" Airsofcie :p Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 (edited) raczej nie da się repliki uszczelnić w taki sposób aby sie do niej woda nie dostała, a filmiki pokazują, że do wody można wejść, ja nie polecam (nie praktykowałem jedyny kontakt z wodą dla mnie to deszczyk, poranna rosa. 1. Dziura w cylindrze 2. Dysza 3. Dziura od silnika 4. Łączenie GB 5. Styki 6. Dziura przerywacza. 7. itd A poza tym bateria i cała elektronika EDIT: Literówka Edited May 24, 2011 by zajaszcze Quote Link to post Share on other sites
damian14c Posted May 24, 2011 Author Report Share Posted May 24, 2011 Na to wygląda że wystarczy jakoś silnik i styki zabezpieczyć. Będzie git? Quote Link to post Share on other sites
Jackobik Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 A ja powiem tak: 3:55 http://www.youtube.com/watch?v=SF_NqUVmP78 i sam się nad tym głowie :P Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 AEG będzie działał po wyjęciu z wody, nie ma w tym nic dziwnego, wypadało by jednak otworzyć po tym GB i ponownie nasmarować, bo stare smary mogły zostać wymyte, a gearbox bez smaru nie jest najlepszym pomysłem. Wkładanie repliki do wody może też doprowadzić do innych uszkodzeń jak np. rdza na sprężynce w magazynku przez co nie będzie podawał kulek. Quote Link to post Share on other sites
Jankus Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 Jeżeli dobrze kojarzę to cm.048 nie ma w standardzie mosfeta, więc nie ma się co spalić. Jeżeli chodzi o elektrykę w AEGach to są przewody, styki, silnik i bateria. Zresztą zastanawia mnie co mogło by się popsuć w elektryce AEGa, i czy w ogóle coś mogło by się popsuć w GB od wody. Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted May 25, 2011 Report Share Posted May 25, 2011 Zabezpieczyć tylko styki, izolką owinąć jakoś. No i potem przeczyścić wszystko z wody, bo rdza w GB to nie frajda, spring w magu też lubi się zepsuć. Mocno nadrdzewiały może się złamać czy coś, ot, zepsuć maga. Quote Link to post Share on other sites
Valor92 Posted September 28, 2013 Report Share Posted September 28, 2013 Pozwolę odkopać ten temat, bo mam tego typu problem i spróbuję streścić wszystko. Moja eMka w całości zanurkowała. Skutek: strzela samemu nawet na zabezpieczonym. Czy muszę wymienić elektrykę w mojej replice - czyt. serwis (M733 GFC)? P.S. Nie pytajcie, jak to dokonałem! :icon_rolleyes: :sciana: Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted September 28, 2013 Report Share Posted September 28, 2013 Jeżeli masz mosfet w swojej replice, to uległ uszkodzeniu. Jeżeli takowego nie masz to masz jeszcze wodę na stykach, lub gdzieś w obwodzie jest przebicie. Stawiam na pierwszy przypadek.możesz spróbować jeszcze wysuszyć układ, ale szanse są małe, że replika będzie znów śmigać. Quote Link to post Share on other sites
Valor92 Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Dzięki Nitro! Pierwszy przypadek jest trafny. Mam mosfet i próbowałem suszyć, ale prędzej musiałbym wysłać na serwis. Quote Link to post Share on other sites
bronix Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 (edited) :icon_lol: Edited September 29, 2013 by bronix Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts