Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Sprężyna a FPS'y

Recommended Posts

ale przeciez ceny sprezyn ( odnosnie sily) sa porownywalne i zblizone do siebie ... no chyba.,ze koles zakupil jakis chinski wynalazek zykonany z olowiu i cyny...

Ale kupił M110 (czyli dającą nominalnie około 360fps) i szkoda mu było pewnie kasy na drugą sprężynę.

Dokładnie, klient zakupił M110, która miała mu dać fps w przedziale 360-380. U mnie okazało się, że można z niej wyciągnąć znacznie więcej i, że lepiej było by kupić słabszą. Klient nie chciał wydawać kolejnej kasy na sprężynę, wolał mieć mniej szczelny układ i 40zł w kieszeni.

• 4 weeks later...

Hehe, no to widzę, że na Sp130 da się zrobić w okolicach 500 fps. Mi na JG V gen, po oczywiście dobrym złożeniu dawało 462 +/- 0 fps. ciekawe co było powodem niskiego fps'u. No, ale tak... M4 ma krótką lufę i cylinder z dużą dziurą i nie ma BU.

To ja jestem ciekaw czy springi G&G też są zawyżone?

Jak znam AnR'a, to te 490 fps na sp130 Guardera było bez żadnych borków. Niestety ciężko będzie wynik powtórzyć w emce. Sam w cm.036 na sp130 mam 486 fps z mignięciem 1 fps oczywiście bez borków- taki urok kałaszków, że da się coś tam wyczarować. W m4 udało mi się złożyć zespół cylindra na sp120 (cały czas mowa o sprężynach Guardera), który dawał 445 fps też bez bore upa (prometheus rulezz). Najśmieszniejsze było to, że na borku CA ta sama sprężyna dawała 430 fps. Bądź tu mądry i pisz wiersze... Tak więc drogi założycielu tematu bez chrono nie będziesz wiedział z jaką prędkością Twój sprzęcior miota białe kule...

Jak znam AnR'a, to te 490 fps na sp130 Guardera było bez żadnych borków. Niestety ciężko będzie wynik powtórzyć w emce. Sam w cm.036 na sp130 mam 486 fps z mignięciem 1 fps oczywiście bez borków- taki urok kałaszków, że da się coś tam wyczarować. W m4 udało mi się złożyć zespół cylindra na sp120 (cały czas mowa o sprężynach Guardera), który dawał 445 fps też bez bore upa (prometheus rulezz). Najśmieszniejsze było to, że na borku CA ta sama sprężyna dawała 430 fps. Bądź tu mądry i pisz wiersze... Tak więc drogi założycielu tematu bez chrono nie będziesz wiedział z jaką prędkością Twój sprzęcior miota białe kule...

Bez. Poza tym to było w AK. W Emce bez Bu na SP130 nie dobije się do 500 fps. Inne konstrukcje, inne spasowanie, inne fps.

Co do borka i bez borka. Jaka replika? Bo tutaj zagrała raczej różnica długości dysz. Podejrzewam, że jakbyś wstawił borka guardera byłoby lepiej. One mają dłuższe dysze.

Ja mam zwykłą M4 JG z "łamaną" komorą HU. Zobaczę niedługo co chrono mi powie, ogólnie rekordy fps raczej na M4 nie padają. Kałach to już inna sprawa, albo SR25. Nie wiem ile może dawać M150 G&G, chwilowo chrono nie mam, a ja wróżką nie jestem i szklanej kuli nie mam.

AnR, nie martw się, ja na SP130 też do 500 nie dobiłem, bo się nie dało. Na jednej replice wychodzi super mega uber pro fps, na drugiej wychodzi całkiem dobry.

Jak już wspomniałem mam +/- 0 fps. Pełna szczelność więc powietrza nigdzie nie ucieka. Nie tylko od złożenia fps zależy.

Edited by decigner12

@AnR replika w której były takie różnice to m4 od boyica (prawie, bo z boyica za dużo nie zostało) Co do długości dysz to w ogóle jajca były... Komora hu g&p z niebieskimi pokrętłami i pełna kombinacja: dysze od m16 (te krótsze) były za krótkie, natomiast na dyszach od m4 (te dłuższe) musiałem dystans wstawiać pomiędzy komorę, a gb, coby kulasy w ogóle wlatywały do komory. Różnica pomiędzy borkiem a promykiem wychodziła moim zdaniem bardziej z jakości wykonania. Co by nie było dysza z borku była DF i miałem strzykawkę nawet na połączeniu z komorą hopa.