marekvip10 Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Siemka. Mam pytanie. Czy idzie zamienić lub wymienić krzyż celowniczy w lunecie? Ponieważ mój aktualny nie zbyt mi się podoba bo wygląda tak -.- wolał bym coś z podziałka lub pełny normalny krzyż jest jakaś opcja żeby go wymienić?? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Możliwość jest, ale to zabawa droższa niz koszt airsoftowej lunety. Sensowniej będzie kupić inna lunetkę. Quote Link to post Share on other sites
marekvip10 Posted June 14, 2011 Author Report Share Posted June 14, 2011 Kurde wymiana samej siatki droższa niż luneta ? Siatka jest wkręcona do środka lunety przecież i idzie ja wyciągnąć . A nie wiecie gdzie mogę dostać siatki na wymianę ?? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Czy tak trudno zrozumieć że do tanich lunet nie produkuje się części zamiennych. Owszem można taką siatkę pozyskać ze zniszczonej lunety. A samą siatkę dostaniesz w serwisach optyki tylko ze będą to siatki dla mocno firmowych lunet. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Polecam zapoznać się z tym artykułem: http://dssr.org/pdf/Budowa_lunety_celowniczej.pdf Quote Link to post Share on other sites
RAFA Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Tak pokrótce...w tanich lunetach samo jej rozebranie na części z reguły oznacza, że po złożeniu nie będzie sprawna - będzie gubić ostrość, padnie regulacja albo w ogóle nie będzie możliwości jej złożenia - częstokroć tanie lunety są częściowo klejone. Dodatkowo w tanich lunetach krzyż celowniczy występuje w postaci dwóch cienkich "włosów", które potrafią się zerwać w trakcie nieuważnego ustawiania, a co dopiero przy rozmontowywaniu takiej lunety. Nawet do drogich lunet nie dostaniemy często wymiennych krzyży - taką decyzję podejmuje się na etapie zamawiania lunety - producent wstawia nam dowolnie wybrany krzyż/element celowniczy. Jeśli posiadasz lunetę, która Ci nie odpowiada lepiej się z kimś wymienić lub sprzedać i kupić nową...albo nauczyć się korzystać z posiadanego celownika :) Quote Link to post Share on other sites
marekvip10 Posted June 14, 2011 Author Report Share Posted June 14, 2011 (edited) Aha. To kurde muszę coś Zrobić bo się do tego szajskiego krzyża nie przyzwyczaję takie to mieli w lunetach w mosinach . Musze się zamienić lub ja sprzedać a i który krzyż polecacie Mil-dot czy inny ?? Mile widziane jakieś fotki :Dhttp://poradnik-lowiecki.info/index.php?option=com_content&task=view&id=159&Itemid=1 dokładnie mam ten drugi od góry Edited June 14, 2011 by marekvip10 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Pierwszy post - bardzo ładny opis: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/43669-optyka-dla-snajpera/ Quote Link to post Share on other sites
marekvip10 Posted June 14, 2011 Author Report Share Posted June 14, 2011 znalazłem juz sobie nowa z normalnym krzyżem tylko trochę większe parametry nie 3-9x50 jak mam teraz tylko 3,5-10x56 muszę się tej pozbyć i kupuje nówke Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts