Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pierwsza replika. MP5?

Recommended Posts

Styki, to może się zdarzyć w każdej replice.

Tak na zdjęciu jest mp5 cm 0.41b. Już teraz po grubym tjuningu.

Nie kręcąc z osiągów piątki nie byłem zadowolony (na profilowych częściach) odesłałem ja do AnRa(czy jak go się tam pisze ;)).

Co będzie zobaczymy.

Za to replika w stokowej konfiguracji spisuję się świetnie. I póki nic nie padnie to jest baaaardzo dobrze, porównania do ak z cymy modele 028/031- nawet robić nie będę, bo mp5 bije te repliki na głowę. Jedno ale, bateria co najmniej 9,6 V :).

Dużo bawienia miałem za to, jak już ten szkielet mi padł, szkieletu bez przeróbek praktycznie nie da rady dopasować, co za tym idzie selektor ognia praktycznie nie działa.

Poczytaj może temat od końca, wtedy więcej się dowiesz.

Na końcu powiem, że gdybym się nie znał trochę na rozbiórce replik, to na pewno bym jej nie trzymał. Czy kupił? Na pewno, i cieszył się nią do poważniejszej usterki.

A nie sądzisz że o gwarancję należałoby zapytać w sklepie. Druga sprawa to właśnie dlatego zamiast kupowania na allegro polecamy zielonym zakupy w porządnych sklepach gdzie respektowane są umowy gwarancyjne.

Mp5 kupował bym w sklepie nie na allegro :)

Kałach 040 ma w stoku naprawdę świetne osiągi, a GB v. 3 zapewnia bezawaryjną pracę. Moim zdaniem trzeba wyjątkowo lubić MP5 lub nie lubić kałacha, żeby nie kupić tego AK Cymy. ;)

Szczerze? Kałachów nie lubię a mp5 "kocham" :) A poza tym, w kałachu stała za duża, a składana nie praktyczna. A w mp5 mogę sobie regulować bo kolba jest trzy pozycyjna :D A poza tym z tego co słyszałem to wersja GB nie ma znaczenia co do jakości tylko że zależy od modelu repliki :blink:

PS: Jest gdzieś tańsza http://www.taiwangun.com/pistolety_maszynowe-aeg/cm_041_sd6-1477.html oczywiście nie chce aby kurier przywiózł mi replikę w worku na śmieci. :hahaha:

Edited by Matajo

Jest znaczenie co do jakości, v3 są wytrzymalsze z reguły. Czyli w sumie różnica szkieletów. No i zazwyczaj silników. Ale np w mp5k jest silnik długi, bądź średni, a gb wersji trzeciej. Co do modelu repliki tak- ale pomyśl teraz ile tych replik jest..;)

Poczytaj opinie o sklepach i wybór gdzie ją kupisz masz z głowy. Taiwangun to dobry wybór, ew. poszukaj jeszcze. Może gdzieś taniej będzie kilka groszy :)

Ej, kolego na azteko.pl jest pre order (przed sprzedaż, chyba tak to się pisze).

Są też w ofercie dwie mp5- i to za fajną kasę trochę ponad 600zł.

Z tym że są to wersje ris, ale full metal :). Kupując jg masz pewność, że wszystkie części przy ew. wymianie pasują. No i pewnie jeżeli to nowa seria, to części są wzmocnione. A prawdopodobnie ta mp5 w standardzie TM jest, co też jest plusem. Ja bym nad tym pomyślał, taka moja podpowiedź ;)

Rozważałem wcześniej zakup właśnie mp5 i m4 budżet planowałem w okolicach 1000zł. Po wielogodzinnym (jak nie wielo-dniowym) studiowaniu forum masa wniosków była taka, że do 1000zł dobrej m4 nie kupię, dlatego pomyślałem o mp5.

Jak na początek z pewnością będę "biegał" w lesie, dlatego mp5 do lasu raczej się nie nadaje, jest malutka w stock'u (jak dla mnie lufa na dzień dobry do wymiany).

Pomyślałem, że może jednak kałacha, choć na tą chwilę odpycha mnie "drewno sklejkowe", dlatego też poszperałem trochę i znalazłem replikę mnie zadowalającą - CM048A.

Model CM048A nie jest w drewnie, dodatkowo ma RISa. Bez drewienka replika w mniejszym zakresie kojarzy mi się z kałaszkiem. Poza tym jak na taktykę zieloną ma zadowalającą długą lufę. Rozmiarami również jest dla mnie ok, nie jest takim maluchem, czuć "co się trzyma" :). Wiele by się rozpisywać na temat tej repliki, dlatego wyszukaj sobie opinie na forum - uwierz mi jest mnóstwo pozytywnych opinii (a jest to o dziwo produkt ChRL).

http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=1695

O gustach oczywiście się nie dyskutuje, jednemu podoba się jedna replika a innemu druga. Ja akurat przeszedłem przez szereg kompromisów we własnym wyborze :).

Nadmienię, że nie mogę jeszcze polecać w/w replik, ponieważ od niedawna zacząłem przygodę z ASG. Powyższy wpis jest bardzo skróconą historią moich problemów związanych z wyborem repliki i może Ci w pewnym stopniu pomoże.

Pozdrawiam

@matajo - różnica między gearboxami jest taka, że szkielet w v.2 lubi pękać, a w v.3 zdarza się to niezwykle rzadko. A pęknięty korpus to naprawdę poważna awaria. Wynika to z samej konstrukcji szkieletu, więc nie jest to problem, który można zignorować.

@sasza - mylisz się, kupisz dobre M4 za ok. 1000 zł, mówię o KWA:

http://taktyczny.com/kategoria,163,asg_kwa.html#produkty

Rozważałem wcześniej zakup właśnie mp5 i m4 budżet planowałem w okolicach 1000zł. Po wielogodzinnym (jak nie wielo-dniowym) studiowaniu forum masa wniosków była taka, że do 1000zł dobrej m4 nie kupię, dlatego pomyślałem o mp5.

Jak na początek z pewnością będę "biegał" w lesie, dlatego mp5 do lasu raczej się nie nadaje, jest malutka w stock'u (jak dla mnie lufa na dzień dobry do wymiany).

Pomyślałem, że może jednak kałacha, choć na tą chwilę odpycha mnie "drewno sklejkowe", dlatego też poszperałem trochę i znalazłem replikę mnie zadowalającą - CM048A.

Model CM048A nie jest w drewnie, dodatkowo ma RISa. Bez drewienka replika w mniejszym zakresie kojarzy mi się z kałaszkiem. Poza tym jak na taktykę zieloną ma zadowalającą długą lufę. Rozmiarami również jest dla mnie ok, nie jest takim maluchem, czuć "co się trzyma" :). Wiele by się rozpisywać na temat tej repliki, dlatego wyszukaj sobie opinie na forum - uwierz mi jest mnóstwo pozytywnych opinii (a jest to o dziwo produkt ChRL).

http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=1695

O gustach oczywiście się nie dyskutuje, jednemu podoba się jedna replika a innemu druga. Ja akurat przeszedłem przez szereg kompromisów we własnym wyborze :).

Nadmienię, że nie mogę jeszcze polecać w/w replik, ponieważ od niedawna zacząłem przygodę z ASG. Powyższy wpis jest bardzo skróconą historią moich problemów związanych z wyborem repliki i może Ci w pewnym stopniu pomoże.

Pozdrawiam

Za 1000złotych spokojnie kupisz m4..:) I to nie byle badziewie z kiwającym się frontem, i latającą po bokach kolbą. Po prostu wiele osób jeszcze żyje w przekonaniu ze chińskie repliki= zło.

Może nie do końca m4, ale na GF był hk416 z jakimś system USC czy coś takiego, ogólnie replika bardzo konkretna.

Skoro czarne chwyty nie do końca Cię przekonują, to weź cm 0.48 ona jest w stali i drewnie :D

Nie wiem, czy z lufą do końca o to Ci chodziło, ale:

Nie wiem, co wszyscy mają do długości lufy. No mp5 ma króciutką, ale w czym problem, aby dać tłumik, i przedłużyć lufę do 363mm (długość m4). Sam tak biegam, i powiem, że tłumik na pewno nie odejmuje, a wręcz dodaje tego charakteru replice.

A wracając, niech mi ktoś powie- dlaczego mp5K tak napierdziela? Nie powinno przecież- to ma lufę 10cm.!

Czyli długość lufy nie równa się czy replika jest do lasu, czy też nie. Ale tu nie warto się rozpisywać. Każdy może mieć własne zdanie.

A, od razu zaznaczam, że nie twierdzę że nie ma różnicy 10cm lufa, a 650 bo tu na pewno jest. Chodzi o mniejsze długości :)

A sama replika jak każda inna, duże możliwości dalszego rozwoju, i takie sprawy... Być może bronię mp5, bo sam z nią biegam, ale nie zauważyłem aby traciła ona do kałaszów, czy g36 :).

W ASG więcej zależy od komory i gumy HU, niż od długości lufy (w ostrej - to inna rozmowa). Szczelność układu też jest sprawą bardzo ważną.

Moja Beta Specnaz JG - po wymianie gumy na Guardera przezroczystego, lufy na Madbull'a teflonowanego (stockowa długość, 229mm, czyli tyle co w MP5), "cichej" głowicy tłoka i cylindra, na stokowej sprężynie i kulkach .25 była celna i skuteczna na dystansie 50m. Jednocześnie pozostawała legalną repliką do CQB (<350fps).

Da się? Da się.

Galaxy MP5K mają cudowne komory HU, Chinczykom się udało odrobić Marujca naprawdę dobrze. I dlatego z lufką 10cm i 315fps na pokładzie toto posyła kulki skutecznie powyżej 45m w stocku.

Więc ja bym się nie przejmował ględzeniem, ze "MP5 ma za krótką lufę do lasu". A lekka, krótka, łatwa w manewrowaniu replika w lesie ma wiele zalet.

Wiesz, magazynki do AK w tej samej sytuacji też szczytem wygody nie są. Nie powód do wrzasków na Caps Lock'u w każdym razie :dry:

Jesli chodzi o magazynki, które nie przeszkadzają w leżeniu czy czołganiu - tylko P90 :happy: Ale tej maszynki tu nie omawiamy...

Wiesz, magazynki do AK w tej samej sytuacji też szczytem wygody nie są. Nie powód do wrzasków na Caps Lock'u w każdym razie :dry:

Jesli chodzi o magazynki, które nie przeszkadzają w leżeniu czy czołganiu - tylko P90 :happy: Ale tej maszynki tu nie omawiamy...

Fakt, mogłem nie drzeć mordy od razu :cool:

Może troszkę masz racji, ale w mp5 jakoś bardziej to przeszkadza niż m4,ak.

Co to znaczy "front od magazynka" :huh: ?

Chodzi Ci o gniazdo? Nie. Nie ma takiej opcji. W G36 możesz założyć adapter na magazynki STANAG (od eMki), podobnie w P90.

Mam wrażenie, że gdzieś kiedyś widziałem adapter - zestaw konwersyjny, pozwalający w eMce stosować magazynki do któregoś peemu (chyba gdzieś na WGC). Tyle w temacie... bo MP5 na magazynki od eMki nie przerobisz.

Chyba, że mówimy o zestawach konwersyjnych i adapterach magazynków do broni ostrej, to już zupełnie inny temat.

@ JaWojteq - tu się nie wypowiem, bo z Kałachopodobnym biegałem czas dłuższy, a MP5 jakoś nigdy nie miałem (tyle co pożyczony Kurz).

Edited by Errhile

Mam pytanie ale czy nie da się wymienić frontu do magazynka z mp5 na np g36c czy m4 ?

Nie, na szczęście nie.

Adapter magów z innej repliki jak np. w g36 do m4 prawdopodobnie wywodzi się z oryginału. Tak mi się wydaje.

Ale zawsze możesz próbować szczęścia w przerobieniu repliki ;)

Kurcze... Zapomniałem na początku napisać, że replika nie brała by często udziału w strzelaniach (Nie ma gdzie i z kim) i nie była by wystawiana na temperatury minusowe i różnego rodzaju opady atmosferyczne :)

Edited by Matajo

A jeśli chodzi o tuning w Cm041sd6. Słyszałem, że można wybrać albo fps albo celność. Osobiście wolał bym iść w celność bo co do mocy słyszałem, że nawet warto wymienić na słabszą sprężynę aby żywotność repliki była dłuższa. A co do celności ile kosztowała by kosztował tuning? (Na tuning wydam ok 200zł)

"i nie była by wystawiana na temperatury minusowe i różnego rodzaju opady atmosferyczne :) "

Jeśli chodzi o opady to raczej ich nie unikniesz. Jak zacznie padać deszcz to weźmiesz replikę schowasz pod kurtkę i będziesz siedział z parasolem?? :D ;)

Opady prędzej czy później Ciebie spotkają.

Także reasumując replika musi wytrzymać przy opadach atmosferycznych ;)

Edit:

Odnośnie tuningu jak niektórzy na forum pisali - zacznij myśleć o tuningu dopiero w chwili kiedy pobiegasz trochę z repliką stockową. Będziesz wiedział wtedy co warto poprawić wg swoich własnych wymagań, a nie wymagań innych użytkowników danej repliki.

Jednym zależy na zasięgu, innym na precyzyjności, jeszcze innym na wytrzymałości (oczywiście fajnie mieć wszystkie z wymienionych punktów :D ).

Edited by sasza26

Zależy też w jakim sensie tuning. Lufę na prec, i gumkę, czy też baterię- co dla mnie również jest tuningiem w swoim rodzaju, warto wymienić zawsze.

A przy ew. sprzedaży można wyjąć te części. Aczkolwiek, przy zmianie repliki na krótszą, lufa będzie leżała- zawsze może się przydać ;).

A do ,,tjuningu'' w środku repliki nie pchałbym się nie mając sporego zapasu gotówki, szczególnie jak idziemy na moc.

Znam to, wymieniona sprężyna, padnięty silnik, wymieniony silni, padnięty tłok, wymieniony tłok, zębatka poszła na emeryturę, wymieniona zębatka, szkielet się ,,pękł''. Jedno ale, jest to też kwestia, kto składał replikę. Niektórych replik rzekłbym nie da się źle poskładać (chyba :icon_biggrin:), a inne, może być źle po złożeniu :).

Może tylko ja mam takiego pecha, i fakt, że biorę zazwyczaj repliki z gb v2. Ale dziękuję za takie użytkowanie repliki, szczególnie jak się ledwo zbiera na padnięte części. No i nie licząc zszarganej opinii repliki ;).