Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Sig Sauer 552 - ICS czy Colt M4 A1 AEG - King Arms

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jestem zupełnie zielony :) i proszę o następującą radę na która replikę lepiej się zdecydować:

http://www.military.pl/colt-m4-a1-aeg-king-arms-ka-ag-20_9117t.html

http://www.military.pl/ics-sig-sauer-552-commando_10071t.html

Pomijam kwestie wizualne bo sam jeszcze do końca nie wiem która mi się bardziej podoba, chodzi mi bardziej o to z którą będę miał mniej kłopotów.

Przy okazji może ktoś wie jeszcze, czy do tego sig-sauera są jakieś metalowe nieprzezroczyste magazynki, bo ten oryginalny na zdjęciu jakiś taki zabawkowy wg mnie :).

Pozdrawiam i zgóry dzięki za odpowiedź.

W ostrym magazynki też są z półprzezroczystego tworzywa... Ja uważam że jest to przydatne.

W ostrym pewnie tak, ale widok "latających" kulek w magazynku repliki jest trochę śmieszny (chyba że ich nie widać).

No ale jak pisałem na wstępie, kwestie wizualne zostawię sobie na później :).

W ostrym nie ma kulek. :bialaflaga:

Tu masz oryginał, jest jeszcze bardziej przeźroczysty:

Stgw_90_kurz.jpg

Przeźroczysty mag pozwala ci szybko zorientować się, ile masz amunicji. Teraz większość nowych giwer tak ma, nawet polski Beryl.

Miałem Siga produkcji JG - bardzo wygodna giwera. ICS jest bardzo dobrze wykonany zewnętrznie, masz nawet działający bolt catch. Silnik ICS Turbo 3000 to jeden z najlepszych na rynku (ciągnie bez problemu sprężyny M150). Moc 420 fps (MadOnion podaje 390 fps) to naprawdę dużo, karabin będzie w stoku strzelał sporo dalej niż M4 KA z 330 fps i łatwiej przebije się przez krzaki. Do tego KA ma srednią opinię jeśli chodzi o bebechy. Przewaga Siga to gearbox v.3, M4 ma bardziej problematyczny v.2. A do tego drugiego Siga bardzo trudno znaleźć na strzelaniu, to dla mnie zaleta. Minus Siga ICS - brak górnej szyny montażowej (może będzie pasować ta od JG, szyna ICS kosztuje w MadOnion 129 zł).

Co do magów, to JG robiło czarne od Siga 550, ale nie wiem, czy pasują.

Edited by Stalker
Guest Rengi

King Arms na obecny czasy ma troszkę mało fps do lasu, mimo b.dobrej komory sądzę ,że stockowe Cymki AK(z wymienioną gumką oczywiście) których jest masa na strzelankach będą niestety przebijały go zasięgiem.ICS dobra firma nie wiem jak Sig-i ,ale Emki od ICS są b.dobre.

Z mojej strony polecam:

http://militarialodz.sstore.pl/karabin-lmt-defender4-carbine-asgdk-p-619.html

Parę złoty więcej , a dostajesz rewelacyjną replikę , mocną z dobrym zasięgiem, stockowo przygotowaną do sprężyn M150 i LiPo ready :)

Edited by Rengi

"Parę złoty więcej , a dostajesz rewelacyjną replikę , mocną z dobrym zasięgiem, stockowo przygotowaną do sprężyn M150 i LiPo ready :)"

Narzuciłem sobie górną granicę 1000zł na replikę z baterią, zawsze może być te pare złotych więcej ale tak można w nieskończoność bo jak będzie replika za 1200, to można pare złotych więcej i jakąś super za 1500zł znależć itd. :)

Widzę na razie, że wszyscy skłaniają się bardziej do Siga, tylko nurtuje mnie jeszcze taka wątpliwość - ponieważ nie jest on zbyt popularny to czy nie będzie problemów w przyszłości z jakimiś częściami albo dodatkami do niego?

Mam Siga 552 ICS. Kupiony w zbrojowni. Jestem zadowolony, replika jest poręczna, lecz jest kilka spraw, o których warto wiedzieć. Magazynki są rzadkością, ale jakoś się dorobiłem 11 lowcapów (mam 2 hicapy na sprzedaż). W moim miałem na początku 430 fps, później się sam uszczelnił i miałem 450, 465 i teraz znów około 450 fps. Silna sprężyna wymaga silniejszej batki, a miejsca mało. Dobrym pomysłem wydaje się zmiana sprężyny na słabszą (m110 - jakieś 360-400fps), nie będzie kłopotu z batką (np. 7,4 V li-po).

Pozdrawiam

Przemek

Mam Siga 552 ICS. Kupiony w zbrojowni. Jestem zadowolony, replika jest poręczna, lecz jest kilka spraw, o których warto wiedzieć. Magazynki są rzadkością, ale jakoś się dorobiłem 11 lowcapów (mam 2 hicapy na sprzedaż). W moim miałem na początku 430 fps, później się sam uszczelnił i miałem 450, 465 i teraz znów około 450 fps. Silna sprężyna wymaga silniejszej batki, a miejsca mało. Dobrym pomysłem wydaje się zmiana sprężyny na słabszą (m110 - jakieś 360-400fps), nie będzie kłopotu z batką (np. 7,4 V li-po).

Pozdrawiam

Przemek

Właśnie już się zorientowałem, że z magazynków bez przeróbek pasują tyko oryginalne ICSa, kosztują fortunę :) i w dodatku trudno je dostać.

Możesz mi napisać jak bateria będzie dobra (zmieści się) i pociągnie bez problemów oryginalną sprężynę (nie należę raczej do majsterkowiczów).

Korzystam z li-po 7,4 V firmy Turnigy, albo Rhino, nie pamiętam jaka pojemność. Coś pomiędzy 1200 mAh, a 1800, ale rozdzielone ogniwa. Jedno po każdej stronie lufy. Musiałem mierzyć ile tam mam miejsca. Wychodzi jakoś, że wchodzą dwa ogniwa 90mm x 35mm x 7mm. Ważne, żeby miało jak największy prąd rozładowania czyli wartość C, np. 40 C. Im większy tym batka mniejszy spadek napięcia ma pod obciążeniem. Pojemność jest mniej ważna. Jednak ROF nie powala, a w niższych temperaturach batka szybko odmawia posłuszeństwa (11,1V byłaby lepsza, chyba, że wstawię słabszą sprężynę). Rozdzieliłem też 11,1 V (3 ogniwa), ale nie dałem już tego rady upchać. Mam też mosfet (kolega tworzy i montuje) i bezpiecznik samochodowy, co by więcej miejsca było. Akumulatory sprowadzałem z zagranicznego sklepu. Batki dobrej jakości za śmieszne pieniądze. O niebo lepsze od dostępnych w sprzedaży w sklepach airsoftowych batek typu "ge power" itp. Na Twoim miejscu zapytałbym w sklepie, w którym masz zamiar kupować Siga, czy w zamontują Ci słabszą sprężynę bez utraty gwarancji. Prędzej czy później też planuję zmniejszyć ilość fps, a przy tej długości lufy to zasięg i tak nie ma takiego znaczenia. Guma jest bardzo ważna (nie tylko w ASG). Strzelałem dzisiaj z M4 ICS stock +lufa systemy+guma hopup systemy i zasięg skuteczny był niewiele mniejszy od Siga z 450 fpsami i precką na pokładzie.

Pozdrawiam

Przemek