gewer12 Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 Witam, zabrałem się do rozkładania gearboxa. Niestety jedna śrubka ma zepsute wejście na śrubokręt. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak mógłbym ją odkręcić? z góry dzięki Pozdrawaim gewer Link to post Share on other sites
Dread Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 Daj fotę. Możesz próbować na trzy sposoby - pierwszy to kombinerkami o szpiczastym zakończeniu złapać za środek i bok śrubki, albo jak masz dojście to za całość i kręcić, drugi sposób to naciąć dremelem śrubkę, żeby zrobić nowe nacięcie, a trzeci najgorszy sposób, to rozwiercić śrubę, a potem nagwintować dziurę i wstawić większą. Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 Jest jeszcze czwarty: przykleić śrubokręt do śrubki przy pomocy super glue. Link to post Share on other sites
CerberBP Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 Jest jeszcze czwarty: przykleić śrubokręt do śrubki przy pomocy super glue. Sobie mózg spowrotem przyklej :hahaha: ...jeśli już to jakieś epoksy które można później obrobić mechanicznie ale i tak wystarczy to co napisał kolega w 2gim poście. Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 Co ty chcesz obrabiać? Przykleić, wykręcić wyrzucić. Proste? Link to post Share on other sites
CerberBP Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 kleiłeś kiedyś metal super glutem na małych powierzchniach? jak ma dobrze przykręconą śrubkę to mu to się po prostu zerwie albo wykruszy Link to post Share on other sites
Geralt331 Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 Jak kiedyś naprawiałem badziewną replikę kumpla a jako że w tych tanich chińskich kopiach śrubki są wytrzymałości plasteliny to musiałem robić nowe nacięcia. Jest jeszcze piąta opcja. Ale jej nie polecam. Nóż o ostrej, cieńkiej i spiczastej końcówce przyłożyć do śrubki a potem w koniec rękojeści lekko uderzać młotkiem. Jeśli srubka jest z kiepskiego stopu to nóż powinien wbić się na tyle abyś mógł ją wykręcić. Link to post Share on other sites
Recommended Posts