Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam. Planuje zakupić m4 SIR ( http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/bi-3381m_full_metal_boyi-2630.html ). Problem w tym ze jego faktyczna siła to około 365fos-ów. Strzelam zawsze ze sporych dystansów więc to dla mnie znacznie za mało. Mam już do tej repliki profesjonalną lunetke i lufę precyzyjną. Chciałem więc zwiekszyć prętkość wylotową kulki do 450-500 fps-ów. Wiem że to sporo, ale asystuje strzelcowi wyborowemu. Chciałem więc prosić o rade, co zrobić żeby te 450-500 fps osiągnąć? Czy wymiana sprężyny na 170-210% nie przeciąży bebechów repliki? zębatki to wytrzymają? CO ZROBIĆ ŻEBY W MIARE TANIO PODNIEŚĆ MOC REPLIKI O OKOŁO 50 FPS????

Uparłeś się na tą chińską emkę? Poczytaj co nieco o emkach chińskich, ale jak już się uparłeś na tą kopie repliki to wiedz że tanio Ci nie wyjdzie.

Zakładając że wstawisz tam m130, wymienisz tłok itd, nie wiadomo czy szkielet gearboxa wytrzyma i czy silnik poradzi sobie z mocniejszą sprężyną. Do tego musisz wymienić baterię (stockowa tak ztuningowanej repliki nie pociągnie zapewne), i jakąś ładowarkę do niej która nie rozwali pakietu. Możesz też wymienić komorę hu by zyskać na szczelności+ wymienić od razu gumkę. Trudno będzie to zrobić nie dysponując odpowiednim kapitałem.

Pozdrawiam.

Dzięki. Zapytałem w specshopie i koleś poradził mi, żeby sprężynę sobie odpuścić i zacząć modyfikacje od wymiany lufy na precyzyjną. Powiedział mi że w jego przypadku podniosło to prętkość kulki o 40 fps. Mi by 20-30 w góre wystarczyło. Twoim zdaniem prec lufka podniesie siłe wystrzału o cokolwiek?

precka dająca aż 40 fps to raczej dobry zart, u mnie nawet promyk aż tyle nie dał. co do 20 fpsów- nie wiem, czy zauważyłbyś taki przyrost mocy. ;)

Lufy precyzyjne:

PDI>Prometheus>KM Head>długa przerwaaaaaaaaaaaaaaaa, po której zdania są rożne, więc prezentuję swoje>Systema>Gunner/Guarder>inni.

Edited by Lesio
Guest Bart76

Nie polecam zakupu tej eMki. Jedyne co sobie zafundujesz razem z tą repliką to garść problemów. Nie nadaje się ona do jakiegokolwiek tuningu. Szkoda Twoich nerwów i pieniędzy. Koleś u nas ma dokładnie to samo i po roku użytkowania mógłby napisać opasłe tomisko o tym co w tym Boyi'u wymieniał. Z tego co pamiętam na pierwszej strzelance po chyba 30 minutach złamał mu się język spustowy, a to był dopiero początek. Teraz ze stocku zostało mu tylko body. Wszystko inne wymienił na markowe i dopiero wtedy przestało się to psuć. Zapomniałbym, to wszystko bez zwiększania mocy. Tak jak fabryka dała M120 tak cały czas używa takiej sprężyny (oczywiście nie tej samej).

Lepiej będzie jeżeli poszukasz innej. Na przykład coś takiego http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/115585-ktora-z-tych-emek/page__p__1555886__fromsearch__1#entry1555886

Chyba nawet wiem kto Ci mówił o tych 40 fpsach :cool: .

Lufa precyzyjna ma za zadanie poprawiać skupienie i absolutnie nic więcej. Niewykluczone, że po zmianie stocka 6.08 na 6.02 zyskasz kilka fpsów i metr albo nawet trzy, ale nie licz na więcej.

Te 40fps to chyba między lufą zewnętrzną a precką :D Też nie polecam, kasa którą wydasz na nią to tylko za wygląd i jeśli będziesz chciał wymienić coś więcej niż gumka i lufa to licz się z posypką reszty i wymogiem kolejnych upgrade...z mojej np został tylko język spustu a reszta custom :)

To pozwólcie, że teraz ja coś skrobnę o tej replice, będąc właścicielem m.in. tego chińskiego wynalazku. Generalnie kupiłem używanego stoka, tylko, że na body mam inicjały PJ. Jako, że po kupnie nawet nie chronowałem guna, to nie wiem jaka prędkość początkową tam zbity drucik imitujący sprężynę generował. Wiedziałem, że i muszę dobić tak do 450 fps. Rozebrałem gb i na pierwszy ogień poszedł tłok i sprężyna. Założyłem tłoczek SHS http://gunfire.pl/product-pol-1152195319-Tlok-z-wycieciami-14-metalowych-zebow-SHS.html i sp 120 Guarder, Na wymianę zasługiwała jeszcze dysza- dałem dyszę uszczelnioną Deep Fire. Reszta podzespołów wydawała się ok. Do tego wymiana chińskiego mazidła na przyzwoity smar+pozycjonowanie zębatek. Jako, że zawsze mam trochę kabelków niskooporowych to wymieniłem również przewody na modelarskie i złożyłem gb do kupy. Komora hopa wydaje się nie zgorsza, więc dałem tylko lekko używaną gumę systemy, do tego trochę teflonu- komory boyca są lekko luźnawe. Efektem jest szturmiak z 440 fps prędkością wylotową zasilany lipolem 11,1v (sieje niemiłosiernie) z zasięgiem bardziej niż przyzwoitym. Wywalone ok 4k kuleczek i jakoś nic nie padło.

W najbliższej przyszłości noszę się jeszcze z wymianą lufy(mimo, że kuleczki fruną dosyć ładnie, chcę to jeszcze poprawić)-waham się pomiędzy km-headem, a prometheusem oczywiście w standardowym wymiarze.

Tak wiec uważam, że tani tuning jest możliwy i nie trzeba zaraz wszystkiego wymieniać- fakt, mam PJ czyli silnik jest mocniejszy, prowadnica wzmocniona i łożyskowana , głowica tłoka również łożyskowana.

Edited by rodnath

To pozwólcie, że teraz ja coś skrobnę o tej replice, będąc właścicielem m.in. tego chińskiego wynalazku. Generalnie kupiłem używanego stoka, tylko, że na body mam inicjały PJ. Jako, że po kupnie nawet nie chronowałem guna, to nie wiem jaka prędkość początkową tam zbity drucik imitujący sprężynę generował. Wiedziałem, że i muszę dobić tak do 450 fps. Rozebrałem gb i na pierwszy ogień poszedł tłok i sprężyna. Założyłem tłoczek SHS http://gunfire.pl/product-pol-1152195319-Tlok-z-wycieciami-14-metalowych-zebow-SHS.html i sp 120 Guarder, Na wymianę zasługiwała jeszcze dysza- dałem dyszę uszczelnioną Deep Fire. Reszta podzespołów wydawała się ok. Do tego wymiana chińskiego mazidła na przyzwoity smar+pozycjonowanie zębatek. Jako, że zawsze mam trochę kabelków niskooporowych to wymieniłem również przewody na modelarskie i złożyłem gb do kupy. Komora hopa wydaje się nie zgorsza, więc dałem tylko lekko używaną gumę systemy, do tego trochę teflonu- komory boyca są lekko luźnawe. Efektem jest szturmiak z 440 fps prędkością wylotową zasilany lipolem 11,1v (sieje niemiłosiernie) z zasięgiem bardziej niż przyzwoitym. Wywalone ok 4k kuleczek i jakoś nic nie padło.

W najbliższej przyszłości noszę się jeszcze z wymianą lufy(mimo, że kuleczki fruną dosyć ładnie, chcę to jeszcze poprawić)-waham się pomiędzy km-headem, a prometheusem oczywiście w standardowym wymiarze.

Tak wiec uważam, że tani tuning jest możliwy i nie trzeba zaraz wszystkiego wymieniać- fakt, mam PJ czyli silnik jest mocniejszy, prowadnica wzmocniona i łożyskowana , głowica tłoka również łożyskowana.

Podsumowując wymieniłeś:

-tłok

-sprężyna

-dysza

-podkładki

-gumka

-bateria

-okablowanie

...no faktycznie tani tuning, dopóki ma się te rzeczy w domu co przy kupnie pewnie swojej pierwszej repliki nie istnieje więc tani w tym wypadku oznacza jakieś 250zł

No dokładnie... Uważasz, że to sporo?? Jeden z tańszych tuningów jakie robiłem i wyszło zupełnie przyzwoicie. Dolicz do tego replikę za 300 zeta (za tyle można wyrwać) no to masz fajną zabaweczkę za jakieś 500-550 zeta. Fakt, że po całości przerzuciłem się na lipo nie oznacza, że specjalnie pod tę replikę kupiłem batke... No faktycznie większość z tego miałem w gratach leżeć- chyba tylko tłoczek był kupiony nowy. A jak już chcesz mocno liczyć to :

sprężyna- 52 zeta

tłok- jakieś 30 zeta

podkładki- 10 zł (jeżeli się nie ma)

kable-6 zł metr(czarny +czerwony)

wtyczka deans-2,3 zł

guma- 32 zł

dysza- ok 32-35 zł (nie pamiętam, ale jakoś tak chodzą)

bateria- lipo modelarskie za ok 50 zł

Razem-217,3 zł

Pracy własnej nie liczę :P

Dodatkowo weź pod uwagę, że są to elementy które na dobrą sprawę wymieniasz praktycznie w każdym aegu (może poza dyszą, która czasami już jest uszczelniona). Dlatego jakoś nie uważam, żeby sprzęt był zupełnie do du...y. Po prostu dobrze poskładać i cieszyć się z zabawy jaką daje airsoft.

Hmmm no zgadza się- gusta gustami... Oczywiście można kupić chińskiego kałacha i zmienić tylko gumę i tez te 430-460 będzie w zależności od modelu. Temat jednak jest o m4 SIR i wszyscy mówią, że to kupa wymieszana z błotem. Ja się z tym nie zgodzę i tyle. Rozumnie przeprowadzony tuning da nam pewną replikę na dłuuugi czas. Oczywiście nie ogranicza się do wymiany sprężyny na mocniejsza i gumy na silikon, ale zapytam się jeszcze raz: W jakiej replice w tym przedziale cenowym mądry tuning będzie polegał tylko na wymianie sprężyny na mocniejszą?? I żeby nie prowadzić jałowej dyskusji chodzi mi o tuning, po którym nie musisz się obawiać czy aby na dzisiejszej strzelance coś się nie rozpadnie...

• 1 month later...

Replika nie jest taka zła. Przemieliła u mnie na stockowej sprężynie kilkanaście tysięcy kulek i po otwarciu GB było sucho ale nie było widać przebiegu. Jedynie na tłoku było widać ślady czasu ale i tak myślę że kolejne 10k przemieli bez awarii. Na pewno w replice trzeba wymienić gumkę i raczej komorę. A właśnie! Wg. krakmanów miałem stockowe 405fpsów a po 2 latach spadło do 380. Lipo 7,4V generuje 14kulek/s (mosfet). Jeśli miałbym tę replikę dłużej trzymać to myślę, że wsadziłbym sprężynę M120, wymienił komorę i replika służyła by spokojnie.

Edited by echelon_