Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z akumulatorem

Recommended Posts

Mam taki problem-W mojej replice która plasuje się w II klasie jest taki sobie/beznadziejny akumulator i co jest dziwne raz wystrzela ze 4 hi-capy a raz 1,5 albo (ostatnio) 0,5 hi-capa...I tu chciałbym zadać pytanie: czy ten aku w mojej replice jest tak beznadziejny, czy może być coś w replice, nie nie wiem, przebicie na body czy coś? Jest to aku 8,4V o pojemność 1200 mAh Ni-Mh i nie wiem gdzie jest problem... może po prostu jest to tak chińska i beznadziejnie beznadziejna że nie po prostu trzyma? I jaką byście polecali jeśli? Tak żeby poprawić możliwym stopniu kulturę pracy (nie szybko szczelność ) i przede wszystkim ilość wystrzelonych kulek, no co pójdę na strzelniankę pierwsza runda i muszę wracać do domu? I jeśli jeszcze możecie-ile powinien trzymać niezły aku? (w przeliczeniu na hi-cap 300kulek)

Ładowarka chiński standard, tak jak batką...Replika to boyi słyszałem że mają liche batki ale z tego co ludzie pisali to wynika że przez jakiś czas można się postrzelać na tej baterii zanim padnie...z TG skąd mam replikę koleś mówił że przy tych bateriach to jest normalne, ale nie wiem co on rozumie przez normalne-to że raz wystrzela 4 hicapy a kiedy indziej 0,5? W czasie testu gwarancyjnego podobno wystrzelał 2hicapy ale może oni mają lepszą ładowarkę, markową...

(to jest napisane na ładowarce)

HL AC/DC ADAPTOR

MODEL:HLD4116-084450

INPUT AC 220-240V 50/60Hz

OUTPUT:DC 8.4V 450mA

MADE IN CHINA :icon_neutral:

(to co jest napisane na bateri)

1200

2/3a 1200mAh 1.2v Ni-MH

no i jest tych mini bateryjek 7, może ktoś kiedyś miał takie: małe jasnozielone z dużym czerwonym 1200 połączone w ten sposób ===|

Replika bi-3381m

//jest napisane :wink:

Edited by Spoon8

Jesteś pewien, że raz wystrzela kilka hajkapów, a raz połowę? I jest to całkowicie losowe? Bo jeśli nie jest to losowe i po prostu z każdym ładowaniem na coraz krócej wystarcza aku - wskazywałoby to na uszkodzony/zużyty pakiet. Bo jeśli jest to losowe, to ja również myślę, że może to być wina ładowarki. Najlepiej jeśli spróbowałbyś naładować ją na innej (dobrze by było mikroprocesorówką). Znajomi w okolicy nie mają nic?

Moi koledzy mają stockowe ładowarki, im strzelają dobrze dlatego nie zmieniali wiec chyba nie będę mógł pożyczyć...

A co do losowości to z tego co pamiętam to były 3, 4, 4.5, 3, 2.5, 3, 2, 1.5, 2.5, 0.5 hi-capa

A co z czasem ładowania? Ładuję wg. przelicznika w oryginalnej instrukcji od repliki czyli 5h

//literówka

Edited by Spoon8

No niestety wygląda na to, że pada akus. Jeśli tak, to winą tego jak najbardziej może być ładowarka - jeśli więc problemy z tym akusem będą się powtarzać i będziesz chciał go wymienić - wymień najpierw ładowarkę, bo inaczej kolejny akumulator też może zostać uszkodzony.

Dobrze robisz, że ładujesz wg wzoru. Ale dość podejrzanie wygląda mi prąd ładowania rzędu 450mA w Twojej ładowarce. Zazwyczaj w stockowych ładowarkach spotykałem się z przedziałem 150-300mA. Ale może Boyiaki mają takie i ja coś pomieszałem. W każdym bądź razie, spróbować nie zaszkodzi - może po prostu Twoja ładowarka nie doładowuje pakietu do końca ze względu na czas? Spróbuj krótko przeładować akumulator, ale z umiarem - podłącz go do ładowania na powiedzmy 8 godzin i sprawdź czy wynik się nie poprawi przypadkiem.

Odnośnie ładowarek - jeśli akumulator jest ładowany dobrą ładowarką od samego początku, to można bardzo pozytywnie zaskoczyć się jego wydajnością. Przykład, który na dłużej utknął mi w pamięci - ładowany zwykłą ładowarką akumulator z MP5 Galaxy wystarczał na oddanie około 1000-1500 strzałów. Natomiast identyczny akumulator ładowany od początku mikroprocesorówką - przez długi czas pozwalał na oddanie około 2000-2400 strzałów. Ładowarka może sprawić ogromną różnicę - na dłuższą metę warto się w takową zaopatrzyć.

Niestety nie jest to dość tanie, ale jest skuteczne i wystarcza na długo. Często polecanymi ładowarkami są Turnigy Accucell oraz Imax B6. W przypadku tej drugiej da się wraz z zasilaczem bez problemu zmieścić w 150 złotych. Wówczas będziesz miał duże pole manewru, ponieważ ładowarki tego typu ładują wszystkie rodzaje akumulatorów powszechnie używanych w replikach. Za kolejne 100 złotych nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem w miarę fajnego akumulatora, czy to tradycyjnego Ni-MH, lub Ni-Cd, czy też tych coraz bardziej popularnych Li-Po, Li-Fe, itp.

Koszt ładowarki jest dość spory, ale wbrew pozorom szybko się zwraca.

na allegro z zasilaczem w komplecie iMAX b6 lub Accucel 6 za około 150 można kupić a czasem są tańsze. Z zasilaczem, bo one są przeznaczone pod prąd 12v czyli podłączanie np pod aku od samochodu.

PS. Logan mnie ubiegł o parę chwil

Edited by zaki123

Tzn. sprawa wygląda tak, że albo masz ogólnie padnięty akus, albo ładowarkę. Możliwe, że jedno i drugie (słaba ładowarka przyspiesza zużycie i naraża akumulator na uszkodzenie).

Jeśli masz uszkodzoną ładowarkę, to jakiegokolwiek akumulatora byś nie miał - zniszczysz go.

Dlatego zacząć powinieneś od zmiany ładowarki. Jeśli nie masz teraz kasy na mikroklocka i nowy akumulator, to może warto zapytać w lokalnym środowisku, czy komuś nie została jakaś sprawna, niepotrzebna, stockowa ładowarka. Ludzie kupują mikroprocesorówki, albo inne repliki, a wtedy zbędne ładowarki trafiają do szaf, bo nie ma co z nimi robić. Ja sam się w ten sposób chyba z 5 ładowarek tego typu pozbywałem, oddając je za litr Tymbarka :). Wówczas spróbuj dorwać jakiś używany akumulator (nie muszą być firmowe, ale też nie mogą to być akumulatory typu Firefox - one bardzo się nie lubią ze zwykłymi ładowarkami). Najlepiej, jakby ktoś się pozbywał stockowego akumulatora z JG / Cymy / Boyi. Często idzie dostać w dobrym stanie akusa za nie więcej jak 3 dychy.

A jak później będziesz miał fundusze, to kupisz dobrą ładowarkę i dopiero wtedy dobry akumulator.

Pozdrawiam!

Dzisiaj po 6 godzinach wystrzelał równo 2 hi-capy, tak mniej więcej 30% full auto 70% semi, nie wiem czy to powinno mieć znaczenie ale zauważyłem że full auto w mojej replice bardzo zmniejsza ilość wystrzelanych kulek...jutro zobaczę ile wystrzela na samym semi.

Jeszcze takie pytanie-tą replikę mam od niedawna, jeszcze nie była na strzelance, czy strzelając do tarczy gdzie wystrzeliwuję te dwa magi w krótkim czasie zmniejsza to ilość wystrzelanych kulek? Wiem że na strzelance to jednak nie strzela się cały czas...zwykle

Nie, nie powinno to obniżać wydajności akumulatora :).

Spróbuj w takim razie jeszcze dłużej ładować tą batkę - nawet 7-8 godzin. Może rzeczywiście ładowarka wolniej ładuje niż mówi, że to robi. A ogólnie rzecz biorąc - zwykle z obserwacji wydawało mi się, że jeśli w ogóle, to strzelanie na SEMI powinno bardziej rozładować akusa (choć różnica raczej niewielka), ale mogę się mylić.

nie twierdzę że się mylisz, ale z tego co zauważyłem (w mojej replice) na full auto raczej krócej trzyma, ale z ciekawości jutro postrzelam tylko semi a (najprawdopodobniej) pojutrze tylko full auto-napiszę w tym temacie co z tego wyszło :wink: . Co do ładowania, teraz zostawię ją na 6,5/7h

Pogoda :l raczej teraz tego szybko nie sprawdzę...

A jak myślicie, 2 magi hi-cap by mi starczyły na małą strzelankę ze znajomymi, każdy na każdego po 4/6 osób, jak bym strzelał semi rzadko...kurde jakoś nie widzi mi się zakup nowego aku...świat springów jest dużo prostszy :D

Pogoda :l raczej teraz tego szybko nie sprawdzę...

A jak myślicie, 2 magi hi-cap by mi starczyły na małą strzelankę ze znajomymi, każdy na każdego po 4/6 osób, jak bym strzelał semi rzadko...kurde jakoś nie widzi mi się zakup nowego aku...świat springów jest dużo prostszy :D

Jeżeli masz bezpiecznik na okablowaniu to go wywal i złącz styki to 1 sprawa.

Jeżeli ładowarka jest sprawna to twój pakiet przy max 450 mA powinieneś ładować moim zdaniem max 4-5 h i sprawdzasz jakie ma napięcie pakiet .Swój ładujesz do max 10,5V czyli 1,5V na ogniwo. jak będzie 10V to b.dobrze.

Wskazane było by sprawdzenie każdego ogniwa miernikiem po naładowaniu jak trzymają napięcie jeżeli większość ma około 1,35V a któreś mniej np. 1V to wtedy wymiana ogniwa w pakiecie lub zakup nowego pakietu.

Kolejna spraw to w jakim stanie masz kable czy nie ma gdzieś przebicia , uszkodzonego kabla ect w V2 często przeciera sie izolacja na kablu przy silniku to kolejna sprawa że traci się prąd.

A najlepiej jak zainwestujesz co najmniej w IMAXB6 będziesz miał wiedzę ile mAh wchodzi w pakiet.

Z pakietami dołączanymi do replik jest loteria jedne latają 2 lata bez problemów drugie po 2-ch ładowaniach padają. Wszystko zależy ile leżakowały i czy napięcie na 1 ogniwo nie spadło poniżej normy oraz czym sa ładowane i do jakiego napięcia.

Czym twarda sprężyna tym potrzebny bardziej wydajny aku.

Jedno co Ci mogę doradzić to najpierw zainwestuj w dobra ładowarkę a potem kupuj pakiety zasilające.

Jeżeli to jednak wina ładowarki a nie stać Cię na na imax to pokrywasz koszta przesyłki i w prezencie wyśle Ci stockowa ładowarkę do repliki szczegóły PW

Jak chcesz się bawić w AS to nie dziaduj to jak z każdą inna dyscyplina jak chcesz mieć osiągnięcia to trzeba w siebie zainwestować .A płakanie na forum o byle co mija sie z celem jak Cie nie stać na więcej to graj tym co masz i albo to zaakceptujesz albo co chwile będziesz pisał posty z problemami i jak to rozwiązać jak najmniejszym kosztem.

A prawda jest taka że chytry traci dwa razy.

• 4 weeks later...

Dostałem teraz trochę kaski, i zapewne dostanę jeszcze trochę (ręka w gipsie) więc tak sobie myślałem żeby zebrać kasę i zrobić duże zakupy.

Do gwarancji będę się strzelał tym co mam, na semi to nawet dżo (ok.2 hi-capy) później (i tu bym chciał się zaptać czy ma to jakiś sens); Kolba od m16 z większym pojemnikiem na batkę, kable zmienione na niskooporowe (i tak bym musiałbym zmienić ładowanie z forntu na kolbę) i jakąś niezłą ładowarkę z batką (o tym jeszce poczytam) i jeszcze bym pomyslał nad lżejszą sprężynkom. Co o tym myślicie/? Może macie jakiś lepszy pomysł?

sorki za literówki ale w prawej ręce mam tylko kciuka i wskazujący