Czarna Owca Posted August 19, 2011 Report Share Posted August 19, 2011 Witam. Chciałbym kupić nowe buty. Posiadam w tej chwili Magnumy Stealth II i problem polega na tym że cały czas mnie obcierają na piętach. Noszę je już od roku i dalej mnie obcierają. Czy ktoś z was może mi powiedzieć czy Bates GX-8 też mogą mnie obcierać, bo właśnie te mam na oku. Proszę o Wasze opinie na temat tego, czy GX-8 obcierają po " rozejściu się" , bądź po rozejściu już nie obcierają . Czy w ogóle zdarzyło się Wam żeby GX- 8 obtarły. Generalnie priorytetem u mnie jest to, żeby buty mnie nie obcierały, żeby był w kolorze pustynnym i żeby cena zmieściła się w max. 470 zł. Pozdrawiam i dziękuje z góry. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted August 19, 2011 Report Share Posted August 19, 2011 (edited) Hm, nie do końca na temat, ale nasuwa mi się jedna rzecz. Magnumy jak i Batesy to buty, których konstrukcja sprawia, że w zasadzie nie powinny obcierać. Być może nosiłeś zły rozmiar/ miałeś niedokładnie zasznurowane buty? Teraz ad rem. Batesy o które pytasz mają bardzo podobną budowę zapiętka (tak to się chyba nazywa) w wielu modelach tej marki i, z tego co czytałem, nikt nie narzekał na obcieranie. Edited August 19, 2011 by ZuBeR Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted August 20, 2011 Report Share Posted August 20, 2011 Posiadam te buty, i z początku były minimalnie ciasne, jednak z czasem, a mam je ponad rok, rozbiły się i bardziej dostosowały. Wyściółka jest na tyle "plastyczna", że na pewno nie będą Cię obcierać. Quote Link to post Share on other sites
Czarna Owca Posted August 20, 2011 Author Report Share Posted August 20, 2011 Okej, dziękuje a odpowiedzi. Najbardziej zależy mi na wygodzie i na tym, żeby mnie nie obcierały. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 21, 2011 Report Share Posted August 21, 2011 To czy but obciera czy nie, w dużej mierze zależy od budowy Twojej stopy więc jednych buty mogą obcierać a innych nie. Jeżeli z obuwiem jest problem zaraz po zakupie to proponuję od razu wymienić a nie liczyć, że "jakoś to będzie". Quote Link to post Share on other sites
champler Posted June 22, 2012 Report Share Posted June 22, 2012 (edited) Bates to dobra firma , ale poszukaj butów Haix lub Meindl , da sie wyrwać taniej. Co do obcierania , masz ''normalną pięte'' ? To może być problem z piętą , ponieważ magnumy nie powinny obcierać. Ja dla przykładu mam problem bo od urodzenia mam strasznie ''zaostrzone'' pięty , jak by ktoś je na diamentówce ostrzył... Poprostu takie wynaturzenie. Wynalazłem na to sposób , są to sylikonowe skarpety , bądz co bądz troche w nich ciepło , ale buty nigdy nie obetrą. Możesz w nich buty rozchodzić i potem ich już nie używać , lub używać cały czas. Problemem jest koszt , u mnie w mieście koszt jednej to 55zł. Nie wiem jak z ceną w internecie. ED: Można dołożyć i mieć http://www.armyworld.pl/product-pol-118-HAIX-AIRPOWER-®-P9-Desert-Profesjonalne-buty-pustynne-Nowe.html EDED: No albo nie dokładać tylko odłożyć , i kupić z drugiego gatunku :) http://armyworld.pl/product-pol-1773-Nowe-Buty-Pustynne-Haix-P9-Desert-Oryginal-Bundeswehr-II-Gatunek-.html Edited June 22, 2012 by champler Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Nie chcę specjalnie zakładać nowego tematu więc napiszę w tym. Zastanawiam się nad kupnem dokładnie tych butów: http://www.specshop....76#!prettyPhoto Jak sprawdzają się na dłuższe wypady w terenie z powiedzmy 20kg plecakiem? Da się przejść jakiś sensowny dystans bez pęcherzy i obtarć? Do tej pory używałem Belleville 790 i po jakiejś godzinie marszu z 20kg plecakiem powoli zaczynały pojawiać się pęcherze i czułem pieczenie na stopach od spodu. Po przejściu około 18km miałem już spore pęcherze a stopy bardzo parzyły w kontakcie z jakąkolwiek powierzchnią, nie dało się już chodzić. Kumpel ma takie Batesy: http://www.specshop....4"_Hiker_-_2467 i tą samą trasę pokonał bez kłopotu, żadnych pęcherzy i pieczenia. Używał ich też do 50km marszy i też sobie chwalił, zero problemów. Jak GX-8 sprawują się na takich wypadach i czy będą równie dobre co M-4 Recon? Które z nich są lepsze? Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Witam, otóż nie chcąc dorabiać tematu bez celu chciałbym zadać następujące pytanie. Otóż mam od wakacji Batesy pustynne bodajże 2455 lub bardzo podobne. Zdaje sobie sprawę że są to buty na pustynny suchy klimat, jednak czy ktoś na mil-simach lub innych imprezach brodził w tych butach? Czy to nie za duża tortura dla tych butów? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts