Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Buty GX-8. Pytanie.

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym kupić nowe buty. Posiadam w tej chwili Magnumy Stealth II i problem polega na tym że cały czas mnie obcierają na piętach. Noszę je już od roku i dalej mnie obcierają. Czy ktoś z was może mi powiedzieć czy Bates GX-8 też mogą mnie obcierać, bo właśnie te mam na oku. Proszę o Wasze opinie na temat tego, czy GX-8 obcierają po " rozejściu się" , bądź po rozejściu już nie obcierają . Czy w ogóle zdarzyło się Wam żeby GX- 8 obtarły. Generalnie priorytetem u mnie jest to, żeby buty mnie nie obcierały, żeby był w kolorze pustynnym i żeby cena zmieściła się w max. 470 zł. Pozdrawiam i dziękuje z góry.

Hm, nie do końca na temat, ale nasuwa mi się jedna rzecz.

Magnumy jak i Batesy to buty, których konstrukcja sprawia, że w zasadzie nie powinny obcierać. Być może nosiłeś zły rozmiar/ miałeś niedokładnie zasznurowane buty?

Teraz ad rem.

Batesy o które pytasz mają bardzo podobną budowę zapiętka (tak to się chyba nazywa) w wielu modelach tej marki

i, z tego co czytałem, nikt nie narzekał na obcieranie.

Edited by ZuBeR
  • 10 months later...

Bates to dobra firma , ale poszukaj butów Haix lub Meindl , da sie wyrwać taniej. Co do obcierania , masz ''normalną pięte'' ? To może być problem z piętą , ponieważ magnumy nie powinny obcierać. Ja dla przykładu mam problem bo od urodzenia mam strasznie ''zaostrzone'' pięty , jak by ktoś je na diamentówce ostrzył... Poprostu takie wynaturzenie. Wynalazłem na to sposób , są to sylikonowe skarpety , bądz co bądz troche w nich ciepło , ale buty nigdy nie obetrą. Możesz w nich buty rozchodzić i potem ich już nie używać , lub używać cały czas. Problemem jest koszt , u mnie w mieście koszt jednej to 55zł. Nie wiem jak z ceną w internecie.

ED: Można dołożyć i mieć

http://www.armyworld.pl/product-pol-118-HAIX-AIRPOWER-®-P9-Desert-Profesjonalne-buty-pustynne-Nowe.html

EDED: No albo nie dokładać tylko odłożyć , i kupić z drugiego gatunku :)

http://armyworld.pl/product-pol-1773-Nowe-Buty-Pustynne-Haix-P9-Desert-Oryginal-Bundeswehr-II-Gatunek-.html

Edited by champler
  • 4 months later...

Nie chcę specjalnie zakładać nowego tematu więc napiszę w tym.

Zastanawiam się nad kupnem dokładnie tych butów: http://www.specshop....76#!prettyPhoto

Jak sprawdzają się na dłuższe wypady w terenie z powiedzmy 20kg plecakiem? Da się przejść jakiś sensowny dystans bez pęcherzy i obtarć? Do tej pory używałem Belleville 790 i po jakiejś godzinie marszu z 20kg plecakiem powoli zaczynały pojawiać się pęcherze i czułem pieczenie na stopach od spodu. Po przejściu około 18km miałem już spore pęcherze a stopy bardzo parzyły w kontakcie z jakąkolwiek powierzchnią, nie dało się już chodzić.

Kumpel ma takie Batesy: http://www.specshop....4"_Hiker_-_2467 i tą samą trasę pokonał bez kłopotu, żadnych pęcherzy i pieczenia. Używał ich też do 50km marszy i też sobie chwalił, zero problemów.

Jak GX-8 sprawują się na takich wypadach i czy będą równie dobre co M-4 Recon? Które z nich są lepsze?

• 1 month later...

Witam,

otóż nie chcąc dorabiać tematu bez celu chciałbym zadać następujące pytanie.

Otóż mam od wakacji Batesy pustynne bodajże 2455 lub bardzo podobne. Zdaje sobie sprawę że są to buty na pustynny suchy klimat, jednak czy ktoś na mil-simach lub innych imprezach brodził w tych butach? Czy to nie za duża tortura dla tych butów?