kocurT40 Posted August 25, 2011 Report Share Posted August 25, 2011 Witam. Dostałem noktowizor sądząc po literach izraelski, niestety bez baterii, może ktoś wie jakie to baterie i gdzie można je kupić. Z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
qaba Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 LR2? spróbuj w jakimkolwiek foto Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 (edited) Proponuję rozpocząć zasilanie od 1,5V, przez miliamperomierz. Prąd nie powinien przekroczyć 40-60mA. Jeśli nie wystartuje, sprawdź na 3V. Wstępnie bym przyjął że obudowa to plus. Osobiście rozpocząłbym od wkrętaka, żeby zajrzeć do oznaczeń przetwornika i jego podłączeń. BTW: Jak takie oznaczenia wrzucić do googla???? PS - podaj proszę średnicę obiektywu (szkła) i zewnętrzną średnicę obudowy tuby (czyli to coś pomiędzy okularem a obiektywem) :-) PS2: Podaj wymiary "miejsca na baterię" - może to być zwykłe CR 123A, ale równie dobrze może to być coś dedykowanego z dziwnymi literkami.... Edited December 28, 2011 by W2o Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Model podobny (jeśli nie ten sam): Noktowizor Piszą, że można użyć baterii LR51. Ci z kolei wspominają o bateryjce LR50: Noktowizor W każdym razie zawęża to już krąg poszukiwań :) Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 (edited) Zastanawiająco podobny. To Fero 52 - GEN 0 (znane te z jako PB4DS i IDF 34) zasilane było z 1,5 V. (ale przetwornica była z tyłu głowy..) A w kabelkach na masce - 16kV :ohmy: Edited December 28, 2011 by W2o Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Przy okazji, jako, że temat o noktowizorze i ludzie zaglądają - pytanie o NSP 2. "pytanie mam, które mnie strasznie męczy. Czy NSP 2 można używać jako zwykłej optyki w dzień? Czy trzeba coś do niego dokupić?". Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 1. Żebyś coś widział, musi być podłączone zasilanie. 2. Żeby nie upalić za szybko przetwornika, będziesz musiał używać "przesłony dziennej" - czyli dekla z malutkim otworkiem. (nie wiem czy w nsp-2 takie były, można od biedy zrobić samemu) 3. Wg mnie nie ma to sensu - waga straszna, zasilanie na kablach które nie ułatwiają życia, ewentualnie wygląd może się podobać. Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 (edited) http://www.gunscollecting.com/english/scopes/nsp-2-infrared-sniper-scope/ - tutaj masz wymiary i wagę. Edited December 28, 2011 by W2o Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Ja go mam w domu, po prostu nie chciałem ryzykowac :) Dziekować! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts