Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tłumik dźwięku King Arms

Recommended Posts

Witam, mam zamiar kupić tłumik dzwięku do swojego karabinu. Po przeczytaniu różnych tematów stwierdziłem że bardzo dobre tłumiki w stostunku jakość/cena robi firma King Arms.

1. Jaka długość tłumika jest optymalna i czy ta długość robi dużą różnicę podczas wiciszania strzału (czyli czy 200mm jest dużo lepsze niż 120mm)

2. Czy średnica tłumika ma jakieś znaczenie? Zauważyłem że tłumiki takiej samej długości ale o innej średnicy mają czasami bardzo dużą różnicę w cenie.

Przykładowe tłumiki:

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_244&products_id=5503&name=King_Arms_-_Tlumik_Slim_Special_Force_-_30x110mm_-_14mm_-_Black

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_244&products_id=4711&name=King_Arms_-_Tlumik_KA_Pro_Silencer_-_35x120mm

Czy ten drugi byłby np zauważalnie lepszy? Ten pierwszy kusi cenowo a i długość mi odpowiada.

Pozdrawiam, Macba8

Tłumik w aegu nie wyciszy Ci strzału tak jak sobie to pewnie wyobrażasz:) bardziej zmieni dźwięk, ale to tylko w niektórych replikach np. w p90 jest zauważalna różnica.

Co do średnicy to teoretycznie w grubszym jest więcej pianki tłumiącej co powinno się przełożyć na jakość wyciszenia, ale to tylko teoria:) ja bym brał ten który lepiej pasuje do repliki i który bardziej Ci się podoba.

pozdro

Tak po prawdzie w asg tłumiki bardziej służą ukryciu przedłużonej lufy wewnętrznej niż wyciszaniu odgłosu strzału. Owszem będą tłumiły ale sam zauważ że głównym powodem hałasu podczas strzelanie z repliki jest gerbox a nie ogłos wywoływany opuszczaniem kulki przez lufę.

Według mnie różnicy w AEGu praktycznie nie ma. Gearbox zgrzyta tak samo z tłumikiem i bez. Więcej da Ci podkładkowanie itp niż tłumik, uwierz. A co do tłumików - nie wydawaj kasy na king armsy, kup najzwyklejszy tłumik, wywal z niego wkład i włóż dobry materiał wygłuszający. Uwierz - gąbka w king armsach, oprócz magii nazwy producenta różni się od no-nameów tylko zawartością EMP (eterycznego markowego pierwiastka), który każe ludziom myśleć, że skoro wydało się 5x więcej, to na pewno jest to lepsze.

Za to w gaziakach tłumik robi dużą różnicę.

Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi.

Źle się chyba trochę wysłowiłem na początku i w sumie chodziło mi o bardziej o efekt wytłumienia strzału dla uszu przeciwnika (czyli jak kosteQ86 pisał) W wielu wypowiedziach w innych tematach ludzi pisali że jest naprawdę duża różnica po założeniu tłumika dla osoby do której się strzela. Jeśli to prawda waszym zdaniem, to chciałbym wiedzieć jeszcze czy ten tłumik http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_244&products_id=5503&name=King_Arms_-_Tlumik_Slim_Special_Force_-_30x110mm_-_14mm_-_Black pozwoli w jakimś stopniu taki efekt stworzyć.

Edited by Macba888

Potwierdzam - różnicy dla strzelca zbyt dużej nie ma, natomiast dla osoby, do której strzelamy - w przypadku dobrej jakości tłumika, różnica jest całkiem spora. Testowałem na sobie.

Od siebie polecę tłumiki Silesia Factory. Miałem dwa, oba świetnie działały, jeden sprzedałem. W chwili obecnej mam jeszcze jednego chinola oraz King Armsa - tłumią bardzo podobnie, choć KA jest o około 30% krótszy.