Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Co to za buty

Recommended Posts

Zawsze ciekawiło mnie dlaczego standardowe buty wojskowe noszą dumną nazwę "Józefy".

Poszukałam, popytałam i znalazłam: "Józefy" zostały nazwane na cześć dzielnego wojaka Szwejka, który - o czym rzadko kto wie - miał na imię Józef. Józef Szwejk wiernie i z całych sił służył kolejnemu Józefowi - cesarzowi Józefowi Franciszkowi I.

Buty "Józefy" weszły do testowania w armii pod koniec czasów gdy zasadnicza służba wojskowa trwała 24 miesiące (później 18 miesięcy). Miały zastąpić stare dobre "opinacze". Początkowo był w niektórych jednostkach nawet wybór: jedne opinacze albo dwie pary "Józefów".

"Józefy" posiadały kilka sławnych cech odróżniających je od obuwia innego typu, a mianowicie:

- nigdy nie szło dobrać właściwego rozmiaru, bo potrafiły rozciągnąć się nawet o dwa numery od rozmiaru pierwotnego (w miarę rozciągania żołnierze zakładali kolejne pary skarpet - znam jednego, który nosił pięć par na raz),

- jak "widziały" kałużę to potrafiły w odległości 1,5m od niej "chłeptać wodę",

- oprócz wody potrafiły "chłonąć piach" szczególnie wtedy gdy odkleiła się przednia część podeszwy czyli " standardowo", pokazywały się wtedy tzw. "kły" czyli trzy gwoździe,

- strasznie nierozważnie było nadepnąć poprzednikowi w kolumnie na piętę "Józefa", od której odrywała się - ponoć automatycznie - podeszwa z obcasem,

- kompania po dobrej taktyce wracała z pola kłapiąc i mlaskając (przednia oderwana cześć podeszwy wydawała inny odgłos niż część tylna) oderwanymi podeszwami "Józefów" - po tym dowódcy poznawali czy wojsko wystarczająco starannie spełniało obowiązek wobec kraju (jak część szeregu falowała to nie znaczyło, że są "po spożyciu" lecz, że nie mają już podeszw, ponieważ część podeszwy z wibramą odpadała i zostawała tylko cienka skórzana podbitka - żołnierze kuleli).