koper12345 Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Witam szystkich, mam zamiar podać swoją replikę tuningowi. Na razie jest to stockowa emka z lufa precyzyjna 6.04 deep fire. Chciałbym osiągnąć około 450fps i teraz mam prośbę do Was żebyście pomogli mi z doborem odpowiednich części. Myślałem o wymienie silnika na guarder torque up, zębatki na SHS, lufe na jbu 6.02, gumke hop up systemy, springa m120guardera i bore up systemy. Co o tym myślicie ? Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted October 18, 2011 Report Share Posted October 18, 2011 Z tego co słyszałem silniki guardera to kicha... Dobra opinie mają elementy a jak masz kase to systema, a z lufy lepiej guardera brać mysle Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted October 18, 2011 Report Share Posted October 18, 2011 - silnik neodymowy Element/PJ i pochodne - prowadnica łożyskowana SHS - tłok SHS - m125 Element - precka Guarder 6.02 - zębatki 18:1 SHS - gumka HU biały Guarder Quote Link to post Share on other sites
koper12345 Posted October 20, 2011 Author Report Share Posted October 20, 2011 Lukira wielkie dzięki :) Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 Żaden problem:) Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 http://azteko.pl/silnik-tornado-gp1000l-zwiekszonym-momencie-obrotowym-mocny-jak-systema-magnum-dlugi-p-2383.html CA jak najbardziej jest ok, tylko czasem się przepalają Quote Link to post Share on other sites
Ramzi Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Moim zdaniem. Silnik zostaw - "znam" kilka replik, które śmigają na M120 Guardera. To samo z zębatkami. Tłok polecam POM-owy firmy JBU (nie aluminiowy!!!). Co do lufy, to w przedziale cenowym Systema rządzi i (a niech tam napisze to ) madbull - ale z nim to loteria. Ja mam i nie narzekam, jak na razie. Co do gumki, to z bore-upem i ta sprężyną miałem 460 fps. Biała gumka Guardera zniknęła po jednym magazynku. Czarna spokojnie dawała radę. Piszę w czasie przeszłym, dlatego że zmniejszyłem spring na M110 Guardera (435 fps) Sprężyny Elementa - odradzam. Co do prowadnicy sprężyny to jeśli jest metalowa to ją zostaw - nie ma potrzeby wymieniać. Zestaw Bore- up Systemy ma Łożyskowaną głowicę tłoka i to w zupełności wystarczy. Mam nadzieję,że to pomoże/namiesza tobie w głowie. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
koper12345 Posted October 25, 2011 Author Report Share Posted October 25, 2011 Ramzi im więcej opinni tym lepiej :) Mam pare pytań mam nadzieje że mi pomożecie :) Silnik musze kupić bo obecnie nie mam, znalazłem coś takiego co o tym myślicie : http://www.defcon.com.pl/product-pol-6790-Golden-Eagle-Silnik-Extreme-Torque-Power-M93-Dlugi.html Pytanko do znawców :) co polecacie 1) bore upa systemy czy zestaw cichych głowic systemy ? 2) co do lufy chce mieć replike która będzie sprawdzać sie na średnim dystansie i pytanie jaka lufa ? Co byście wybrali, systeme, guardera a może jbu ?oczywiście 6,02 Sprężyna jaką będe chciał dać do gb to m120guardera. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 (edited) @Ramzi: 1. Dlaczego odradzasz springi elementa? 2. Porównywałeś Systemę 6.04 do Guardera 6.02? Ja tak o różnica jest duża na korzyść Guardera. 3. Zębatki KA znajomy zmielił na SP100 (więc jak widać loteria) 4. Silnik KA ciągnie i SP150 ale się grzeje konkretnie męczy strasznie. 5. Białe Guardery są świetne pod warunkiem, że umiesz się z nimi obchodzić. Przez cały sezon (10k kulek) używałem w augu (470fps@24rps) i jakoś dalej działą:) @Koper: Ciche głowice Systemy wyciszą replikę. BU Systemy wyciszy replikę i doda fps. BU Guarder doda fps i nieznacznie wyciszy replikę, jednak kosztuje zaledwie 200pln:) Edited October 25, 2011 by lukira Quote Link to post Share on other sites
koper12345 Posted October 26, 2011 Author Report Share Posted October 26, 2011 Pytanko czy przy pakiecie lipo 11,1 części sie nie posypią ? Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 Silnik CA przy lipo 11 daje ponad 30rps... Quote Link to post Share on other sites
koper12345 Posted October 26, 2011 Author Report Share Posted October 26, 2011 a przy takim rofie zębatki SHS 18:1 nie posypią się ? Duży rof to to co chciałbym osiągnąć ale czy cześci wytrzymają Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 2) co do lufy chce mieć replike która będzie sprawdzać sie na średnim dystansie i pytanie jaka lufa ? Co byście wybrali, systeme, guardera a może jbu ?oczywiście 6,02 Ja bym rozważył dołożenie kasy do promyka i olanie castorurek. Quote Link to post Share on other sites
Poli Tukasi Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 Tak te starsze King Armsy się sypały, ale te po mniej więcej po 2008 to już inna sprawa, producent poprawił części i wyszło tak dobrze że stockowe repliki mają po 370fps w standardzie i wypuścił serię podrasowanych gearboksów. Ale ja obiektywny nie jestem w końcu mam dwie repliki KA i pewnie wkrótce kupię trzeciego. Quote Link to post Share on other sites
Ramzi Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 @Ramzi: 1. Dlaczego odradzasz springi elementa? 2. Porównywałeś Systemę 6.04 do Guardera 6.02? Ja tak o różnica jest duża na korzyść Guardera. 3. Zębatki KA znajomy zmielił na SP100 (więc jak widać loteria) 4. Silnik KA ciągnie i SP150 ale się grzeje konkretnie męczy strasznie. 5. Białe Guardery są świetne pod warunkiem, że umiesz się z nimi obchodzić. Przez cały sezon (10k kulek) używałem w augu (470fps@24rps) i jakoś dalej działą:) @Koper: Ciche głowice Systemy wyciszą replikę. BU Systemy wyciszy replikę i doda fps. BU Guarder doda fps i nieznacznie wyciszy replikę, jednak kosztuje zaledwie 200pln:) Ad.1 Moje uprzedzenie. Ad.2 To także jest loteria. ja swoja wygrałem kupując MadBulla. Ad.3 Kolega już napisał. Ja zmieliłem zębatki CA na stokowej sprężynie. Dodam, że nie grzebałem w gearboxie. To były juz te słabsze wersje i pewnie "chińczyk" źle złożył. Ad. 4 Docelowo ma byc M120 - ten silniczek nie jest stworzony do tak dużych obciążeń, nic dziwnego, że sie grzeje. Ad. 5 Co masz na myśli pisząc dobrze obchodzić? Co do dużej szybkoszczelności to zależy na jakie imprezy chodzisz. Jak na "kuloplucia" to O.K. Lecz jeżeli uderzasz w CCS-y to odradzam duże szybkoszczelności. magazynek wystrzelisz w 2 sekundy. I części posypią się. Pierwszy w kolejce tłok, a lista jest długa. Co do BU - to w/g mnie nie ma sęsu płacić za znaczek SYSTEMA na pudełku. Zawsze doradzam BU Guardera - nikt nie narzeka a cena korzystna Koper 12345 chce mieć replike do średnich zasięgów. Promyki to klasa sama w sobie. Ale za ok. 130 zł można mieć porządną lufę bez wydawania bajońskich sum na promyka. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 180PLN za dobrą fifk to jest bajońska suma, zakładając że za 150 kupujesz castorurę?! Co kto uważa ;) Quote Link to post Share on other sites
koper12345 Posted October 29, 2011 Author Report Share Posted October 29, 2011 Co do lufy to możemy zakończyć temat bo z lufą juz sobie poradziłem. Jak zamontuje lufe i przetestuje replike to zdradze co to za lufa i jakie osiąi daje :) Ramzi masz racje, na dużym rofie tak bardzo mi nie zależy, bo szkoda i kulek i części....dopiero teraz to przemyślałem. Poli Tukasi - może masz szczęscie do replik KA, a co do silnika to stock ka to syf :/ może tylko w moim przypadku A teraz kto mi powie czym się różni bore up systemy i guardera? bo skoro niczym to po co przepłacać Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted October 29, 2011 Report Share Posted October 29, 2011 Ceną na korzyść Guardera. Wyciszeniem na korzyść Systemy. Fpsem na korzyść Guardera. @Ramzi: Dobrze obchodzić oznacza ustawiać od zera, a nie od maxa. I regulować bardzo delikatnie. Wszędzie je pcham odkąd skończyły się zielone G&G w Polsce i NIKT jeszcze na nią nie narzekał:) Aaa! I jeszcze zależy jak ją założysz, bo je zakłada się troszkę inaczej niż zwykłe gumki :) Quote Link to post Share on other sites
Ramzi Posted October 29, 2011 Report Share Posted October 29, 2011 Ceną na korzyść Guardera. Wyciszeniem na korzyść Systemy. Fpsem na korzyść Guardera. @Ramzi: Dobrze obchodzić oznacza ustawiać od zera, a nie od maxa. I regulować bardzo delikatnie. Wszędzie je pcham odkąd skończyły się zielone G&G w Polsce i NIKT jeszcze na nią nie narzekał:) Aaa! I jeszcze zależy jak ją założysz, bo je zakłada się troszkę inaczej niż zwykłe gumki :) Jeżeli chodzi o te gumki, to też je zakładam w 99% przypadków. Niefart chciał, że w mojej replice zjechała się przy tych 460 fps. Reszta gumek O.K. Też ustawiam od Zera - trzeba. Co do BU Guardera to dodam, że też wyciszają. Realnie przy strzałach serią, to ma to drugorzędne znaczenie czy założysz Systemę czy Guardera - i tak cię namierzą. A z Guarderem jak napisał Lukira jest mniej problemów z uszczelnieniem układu, a i cena swoje robi. @ Nath - gdzie kupie Promyka za 180 zł ??? Pytam serio. Różnica na ASG Shop-ie = 110 zł , czyli prawie drugie tyle co za Systemę. Jeżeli gdzieś jest Promyk za 180 zł 363 mm długości to nie ma co się zastanawiac - bierz promyka. Quote Link to post Share on other sites
koper12345 Posted November 1, 2011 Author Report Share Posted November 1, 2011 eMka została oddana do serwisu na wymiane prawie całego gb, jak będe miał ją w rękach to dam znać jak działą, co mam w gb i jak z zasięgiem i fpsami. Dzieki za porady i pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
koper12345 Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 Dziś pobawiłem się trochę eMka i po wymianie : - tłoka na king armsa hard piston - bore up systemy - spring m130guardera - prowadnica metalowa ultimate - zębatki systema super torque up - lufa 363mm 6,01 promyk - gumka hop up systema - silnik JG high torque Chronometr wykazał 460fps, a zasięg i celność boska jak dla mnie, z +/- 40m odnotowane trafienia w kartkę A4. Dziękuje wszystkim za pomoc w dobraniu szczególnie lufy :) Quote Link to post Share on other sites
bamper12 Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Dziś pobawiłem się trochę eMka i po wymianie : - tłoka na king armsa hard piston - bore up systemy - spring m130guardera - prowadnica metalowa ultimate - zębatki systema super torque up - lufa 363mm 6,01 promyk - gumka hop up systema - silnik JG high torque Chronometr wykazał 460fps, a zasięg i celność boska jak dla mnie, z +/- 40m odnotowane trafienia w kartkę A4. Dziękuje wszystkim za pomoc w dobraniu szczególnie lufy :) SP130, BU i 460fps ??? :icon_eek2: Na jakich kulkach?? Albo masz bardzo słabą szczelność, albo nie sprawne chrono.... Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 BU systemy mają to do siebie, że trzeba w nie delikatnie zaingerować, żeby dawały idealną szczelność. "Serwis" do którego oddałeś emkę widocznie o tym nie wie... Chyba, że te fpsy na 0.25 to zwracam honor. Aaa. OD KIEDY PROMYK ROBI 6.01? Quote Link to post Share on other sites
koper12345 Posted November 20, 2011 Author Report Share Posted November 20, 2011 Lukira sorry lufa jest 6,01JBU A co do fps to nie wiem na jakich kulkach była replika mierzona dam znać jak coś bedę wiedział Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 Sądzę, że na 0.2 bo na takich kulkach się dokonuje z reguły pomiarów:) Czyli wynik gorzej niż mierny.. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts