DefenderCoR Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Witam! Zwracam się do was z pytaniem dotyczącym baterii LiPo. Jak i co powinienem wymienić jeśli chcę dostosować replikę G&P do baterii LiPo. Myślę o kablach i silniku. Ale czy nie trzeba też kupić przejściówki ( np. od KA do baterii 11.1V ) ? Pozdrawaim Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted November 12, 2011 Report Share Posted November 12, 2011 Z tego co wiem - wymienić kable na jakieś porządne do tego warto zainwestować w mosfet (najlepiej z AB). Co do przejściówki - nie wiem o co Ci dokładnie chodzi. Jeśli przejściówka między różnymi wtyczkami to odpuść sobie. Do nowych kabli przylutuj wtyczkę T Deans. To tyle według mnie - ewentualnie poprawią mnie bardziej doświadczeni koledzy Quote Link to post Share on other sites
forgiel Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 Ja tam w KWA mam 11.1 i nic nie wymieniałem :D Zobaczymy ile pociągnie, ale głównie na singlu strzelam. Quote Link to post Share on other sites
krissolek Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 Co prawda nie jestem chyba bardziej doświadczony ale z tego co wiem to wystarczy wymienić okablowanie na modelarskie oraz wstawić mosfet ( niekoniecznie z AB,bo tak naprawdę co to ma do baterii LiPo ??)To tyle.Ew. możesz dokładnie wypodkładkować zębatki aby nie stawiały tak dużego oporu,ale to bardziej juz podchodzi pod kulturę pracy GB. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 (edited) Ew. jeśli nie zależy Ci na wykorzystaniu 120% wydajności baterii (tuningi ekstremalne), to bezpiecznik. LiPo nie lubią przepięć, zwarć i innych takich (aczkolwiek wielu lata bez bezpiecznika i też działają). EDIT: zainwestuj w miernik baterii LiPo (cyferkowy, czy brzęczyk), gdyż są baaardzo czułe na nadmierne rozładowanie. Edited December 18, 2011 by SterylizatorPL Quote Link to post Share on other sites
forgiel Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Ew. jeśli nie zależy Ci na wykorzystaniu 120% wydajności baterii (tuningi ekstremalne), to bezpiecznik. LiPo nie lubią przepięć, zwarć i innych takich (aczkolwiek wielu lata bez bezpiecznika i też działają). EDIT: zainwestuj w miernik baterii LiPo (cyferkowy, czy brzęczyk), gdyż są baaardzo czułe na nadmierne rozładowanie. Mam stockowy bezpiecznik w replice. Mam alarm, ale go w ogóle nie używam. Ktoś kiedyś na forum wrzucał filmik, co ludzie robią z Li-Po i po jakich zabiegach coś się z nimi dzieje. Jeżeli wiesz ile możesz na danej batce wystrzelić- tyle strzelasz. Alarmy, brzęczyki i inne pierdoły są jak dla mnie zbędne, no ale jak ktoś tak bardzo się boi to może sobie wsadzić. Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 (edited) To jest dobre jak masz baterię o małej pojemności. Do tego czasami zdarza się, że replika nagle zaczyna jakimś cudem bardzo szybko rozładowywać baterię (a znam taki przypadek i brzęczyk się akurat przydał) albo zapomnisz podładować. Ja też mam i nie używam, ale to wynika z fakty, że zainwestowałem w dobrą ładowarkę z miernikiem, a i baterię mam o dużej pojemności. Jest to tani drobiazg (w porównaniu do dobrego LiPo), a lepiej mieć niż później kupować nową baterię. ;) Edited December 19, 2011 by SterylizatorPL Quote Link to post Share on other sites
forgiel Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 albo składać popaloną twarz;) Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Od nadmiernego rozładowania nie palą się, czy wybuchają. Po prostu już się ich nie naładuje i będą do niczego. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts