Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

H&K MP5 SD6 (CM.049SD6)

Recommended Posts

Witam,

jest to mój pierwszy wpis na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Chciałbym rozpocząć moją przygodę z ASG, najlepiej od kupna samej repliki. :biggrin:

Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad MP5 w wersji SD6 (CM.049SD6). Może ktoś wie czy warto (cena: 617 zł)? Do tej pory spotkałem się głównie z pozytywnymi opiniami (solidne wykonanie, przyzwoite osiągi itd.).

https://www.taiwangun.com/pistolety_maszynowe-aeg/cm_049sd6-1538.html

Czy to prawda, że akumulatory, które są w zestawie nie powinny być traktowane docelowo? W zestawie jest akumulator typu mini 8,4V 1200 mAh Ni-Mh, a poza tym ta replika ma system EBB (o ile to ma znaczenie). Jeśli wymiana akumulatora jest wskazana, to w takim razie jakie powinien mieć napięcie (8,4 czy lepiej 9,6 V) i pojemność? I jeszcze kwestia rozmiarów. Czy np. taki by się zmieścił w przednim chwycie MP5-ki?

https://www.taiwangun.com/akumulatory_i_ladowarki_akumulatory_9_6v/akumulator_ni-mh_9_6v_1500mah_typ_mini_firefox-846.html

Jakie kulki byłyby najlepsze do tej repliki (0,23-0,25 g)?

380-390 fps, sprężyna 120 m/s, lufa 6,04 mm

Rozumiem, że to szyny montażowe 22 mm, czyli każdy kolimator powinien pasować? I czy sam montaż bd pasować do MP5 od Cymy?

https://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_montaze_szyny_montazowe/niska_szyna_montazowa_do_mp5_g3_acm-2882.html

https://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_montaze_szyny_montazowe/szyna_montazowa_wysoka_do_mp5_ca33e_g3_acm-184.html

Liczę na Waszą pomoc. :cool:

Pozdrawiam,

B-E-D-A

Co do repliki - nie wiem.

Akumulatory cymy są stosunkowo dobre - stockowy się nada ale do zwykłej repliki.

Trzeba kupić lepszy żeby system EBB dobrze działał. Ale i tak kiedyś ci się zepsuje.

Chyba się zmieści, ale co do akumulatora - kup lepszy, bo FF ma różne opinie.

Do tej mocy kulki 0,25 a co do firm to jest dużo np. G&G, Excel, TM.

Poczytaj w dziale "Amunicja i zasilanie".

Jest już wielki temat o tej replice.

Ostatnio ją zakupiłem i nie żałuję. Można znaleźć nową o stówę taniej, przejrzyj inne sklepy.

Nie rozumiem za bardzo tekstu o związku EBB z rodzajem baterii, ale chyba tak to jest jak nowi coś doradzają.

Jeśli chodzi o kształt - mam duże obawy. W przednim chwycie przez sam środek idzie lufa, bateria musi być podzielona na pół, żeby jakby wpasowała się po obu stronach lufy, nie ryzykowałbym - można kupić podzieloną i będzie spokój, nie wiem tylko po co. Moja MP5 strzelała wczoraj przez pół dnia w temp. lekko powyżej zera, poszło jakieś 800 kulek i nie było nawet zająknięcia. Stockowe baterie nie są takie tragiczne, a gdyby coś, zawsze można dokupić później.

Chinol jak chinol, czasem są odchyły w jakości na plus lub minus. Replika daje przyjemny odgłos, zintegrowany tłumik naprawdę działa. Jeśli chodzi o osiągi - u nas w ekipie mamy 2 takie mp5, jedną co prawda 041, bez EBB ale to w sumie to samo. Na pewno potwierdza się to co piszą inni - wybija się na tle stockowych replik, można powiedzieć, że strzela lepiej niż inne karabiny szturmowe, do lasu jak najbardziej, do budynku na pewno nie - moja np wczoraj z okazji przymusowego "chronowania" na zlocie pokazała 440FPS (LOL).

Nie rozumiem za bardzo tekstu o związku EBB z rodzajem baterii, ale chyba tak to jest jak nowi coś doradzają.

Ten "nowy" dobrze powiedział... panie mądry... Im bateria jest mocniejsza tym lepiej EBB chodzi co oznacza "dobra bateria" bo stockowe to są dobre na pierwsze 3 miesiące...

Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad MP5 w wersji SD6 (CM.049SD6). Może ktoś wie czy warto (cena: 617 zł)? Do tej pory spotkałem się głównie z pozytywnymi opiniami (solidne wykonanie, przyzwoite osiągi itd.).

Jak pisali inni - replika jest jak najbardziej w porządku. Możesz jedynie rozważyć kupno CM.041SD6, czyli wersji bez EBB (w pełni standardowy gearbox V2).

Czy to prawda, że akumulatory, które są w zestawie nie powinny być traktowane docelowo? W zestawie jest akumulator typu mini 8,4V 1200 mAh Ni-Mh, a poza tym ta replika ma system EBB (o ile to ma znaczenie). Jeśli wymiana akumulatora jest wskazana, to w takim razie jakie powinien mieć napięcie (8,4 czy lepiej 9,6 V) i pojemność? I jeszcze kwestia rozmiarów. Czy np. taki by się zmieścił w przednim chwycie MP5-ki?

Akumulatory dodawane do Cymy są przyzwoitej jakości. Natomiast tym, co powinno się zmienić już na samym początku jest ładowarka. Niewiele nowych osób zdaje sobie sprawę, że dobra ładowarka bywa ważniejsza od samego akumulatora. Potrafi zwiększyć jego wydajność nawet o 100% względem standardowej ładowarki. Żywotność - jeszcze bardziej. O komforcie użytkowania ładowarki już nawet nie wspominam. Tanią, a dobrą ładowarką jest IMAX B6 - do nabycia wraz z zasilaczem za mniej niż 150 złotych. System EBB zwiększa zużycie akumulatora - różnica nie jest ogromna, ale zdecydowanie odczuwalna (przynajmniej w replikach, z którymi się spotkałem).

Jakie kulki byłyby najlepsze do tej repliki (0,23-0,25 g)?

380-390 fps, sprężyna 120 m/s, lufa 6,04 mm

Nastaw się głównie na 0,25g. Jeśli masz wewnątrz lufę precyzyjną (o średnicy mniejszej lub równej 6,04) - w grę wchodzić będą wyłącznie kulki dobrej jakości, takie jak G&G, Guarder czy Madbull. Kulki gorzej wykonane, nawet jeśli nie będą Ci się zacinać w lufie, to mogą znacząco pogorszyć celność repliki. Jeśli byłbyś zainteresowany, to możesz zerknąć na mój subiektywny tekst poświęcony kulkom:

http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/55683-poradnik-maniaka/page__p__1592093#entry1592093

Rozumiem, że to szyny montażowe 22 mm, czyli każdy kolimator powinien pasować? I czy sam montaż bd pasować do MP5 od Cymy?

Tak - te szyny montażowe będą pasować na MP5, a na nie dasz radę zamontować wszystko, co jest przeznaczone do montażu na szynach RIS i innych, podobnych (czyli wymienione przez Ciebie 22mm będzie pasować).

Pozdrawiam.

Przecież ta bateria na filmiku ledwo dycha... sam prezentujący o tym mówi. Jak nie może sprężyny naciągnąć to trudno, żeby nagle połączony z pracą tłoka zamek zaczął się szybciej ruszać. Na lepszej baterii jak się wyczerpie to będzie tak samo. U mnie na stocku strzela zupełnie normalnie i zamek rusza się szybko i ładnie.

No fakt faktem, można kupić lepszą - dłużej pociągnie. Odwieczny problem i chyba zbędna dyskusja.