kamera Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Witam Wszystkich! Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w rozpracowaniu wad i zalet repliki Tactical AK od Beta Project http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/product_detail1.php?search_From=category&item=BP-AEG-TAK&search=category&rs=Beta%20Project%20AEGs&catid=6&cat=703 Od lat używam replik wyłącznie opartych na V2- same M`ki, raz mp5 przerabiałem juz TM, CA, G&P, ale także systeme PTW. Ostatnio postanowiłem zaryzykować i wziąłem M14 od G&G na V7, ale ta replika w żaden sposób nie umywa się po względem ergonomii, czy tuningu do replik na V2. Nie zmienia to faktu, że konstrukcja V2 jest powiedzmy sobie szczerze co najwyżej średnim rozwiązaniem, a jedyne co je ratuje, to dostępność wszelakiej maści części i zamienników. Tak czy inaczej stanąłem przed wyborem nowej repliki i postanowiłem spróbować porzucić M`ki (wybaczcie drodzy maniacy wszystkiego co made by USA). Moją uwagę przykuła replika od nieznanej mi wcześniej firmy Beta Project która wg. WGC jest plasowana w tym samym miejscu co Cyma, czy JG. Wg mnie nie świadczy to najlepiej o replice, ale w tym samym miejscu znalazł się też ARES, więc może nie jest aż tak źle? Czy ktoś wie coś o tej replice? Marce? Jaka jest jakość wykonania? Jaka jest niezawodność? A przede wszystkim jakie części siedzą w środku? Replikę chciałbym poddać tuningowi do 450-460fps i dorzucić zakrytą tłumikiem dźwięku lufę między 363, a 407mm, tylko czy wejdzie? Tego nigdzie nie poddano. Do tego wszystkiego w miejsce dedykowanego sticka chciałbym wstawić Li-Po 11v, ale nie wiem czy stockowe części przeżyją takiego rofa i co ważniejsze, czy w tej replice zmieści się taka batka? Tyle pytań, a wszelkie zagraniczne fora milczą i o tym co w środku tego karabinku i o tym jak jest wykonany na zewnątrz. W związku z tym proszę o krótki instruktarz dotyczący zalet V3, Beta projectu, oraz PTS Magpul. Quote Link to post Share on other sites
cymek999 Posted January 10, 2012 Report Share Posted January 10, 2012 No co jest, jeszcze nikt z użytkowników Wmasg nie dorwał tej repliki? Za pierwszym razem jak zobaczyłem to "dziecko Mki i Ak" to pomyślałem: co to za dziwactwo. Ale potem się zakochałem. Bardzo mi się podoba taki futurystyczny wygląd. Jak ktoś już ma egzemplarz, to piszcie jak wrażenia. Jakby coś to przepraszam, piszę z telefonu. Quote Link to post Share on other sites
komandos93 Posted January 10, 2012 Report Share Posted January 10, 2012 niedługo będzie w kraju więc się zobaczy co i jak. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 Witam. Odkopuję na rzecz zrobienia małej recenzji. Replikę dostajemy w masywnym pudle wypełnionym wytłoczką z jakiegoś styropianotworzywa.- Takie jak u replik np: King Arms. Karabinek jest tak zabezpieczony, że możemy być spokojni o transport, na pewno nic mu się nie stanie. W zestawie dostajemy: -Replikę -Magazynek -Wycior -Instrukcje kompletnie z innego karabinka. -Chwyt M249. Pierwsze wrażenia: Replika wygląda estetycznie i dość solidnie. Wykonanie Full metal. Z stali zrobiono korpus, kabłąk, dekiel, zwalniacz magazynka, wszystkie kołki i śrubki. Z alu?znalu? zrobiono atrapę suwadła, obsadę lufy, obsadę kolby, lufę, Szyny ras, rurę gazową, podstawę szczerbiny i muszki oraz same przyrządy celownicze . Sam jestem uczulony na ZNAL jednak w tym wypadku muszę powiedzieć, że karabin jest idealnie spasowany. Brak jakichkolwiek luzów na obsadzie lufy oraz kolby jak również na podstawach szczerbiny i muszki. Sprawdziłem również luz lufy w obsadzie. Zdjąłem oszynowanie, zdjąłem rurę gazową, wykręciłem specjalnie stabilizator lufy. Efekt? Zero luzów, sam byłem mocno zdziwiony. Pierwsze na co należy zwrócić uwagę to kiepskie spasowanie kolby i prowadnicy. Niestety buffer tube jest wykonany w kompletnie innym standardzie, co za tym idzie latają wszystkie kolby. Prowadnica jest montowana tak jak w ostrym egzemplarzu m4, w tym przypadku wkręcana w obsadę kolby. Można dopasować prowadnicę od kolb "commercial", jednak wymaga to przeszlifowania gwintu buffer tube. W środku kryje się najciekawsze, a mianowicie Gearbox z najnowszej cymy. Tak, wiem, sam byłem zdziwiony. Oczywiście jest to spora zaleta. Jednak od razu nasuwa się pytanie: Czy cyma nie robi tego karabinka dla Beta Project z zupełnie inną jakością wykonania oraz QC?. Jak wszyscy wiemy Cyma przyzwyczaiła nas do montazu komory hop-up bezpośrednio do lufy zewnętrznej. Idąc za ciosem: skoro gb jest cymowski to komora z typem montażu powinna być również cymy jednak zastosowano tu montaż typowy dla Boyi- komora dociskana sprężyną i klockiem do GB. Co do magazynka: Podaje, siedzi pewnie w gnieździe, nie ma żadnych luzów. Nie wiem jak z kompatybilnością innych firm. Podobno pasują magi CA - sprawdzę i dam odpowiedź. Karabinek posiada w stocku 420fps+. Jest to normalne zważywszy na to że siedzi tam gb cymy. Plusy i minusy: +Bardzo dobre spasowanie karabinka +Gearbox +Wykonanie zewnętrzne +Łatwy tuning wewnętrzny - gb cymy. +Dodatki typu oszynowanie + kolba pts ctr magpul. +Full metal -Full metal - każdy chciałby mieć full steel ak :) -Luz kolby na prowadnicy -Instrukcja obsługi- na explode view widzimy karabinek w standardzie tm. Wygląda na to jakby pierwsze plany tactical AK były właśnie w systemie tokyo marui a nie w vfc . Podsumowanie: i tu jest problem........ Za ~1600zł dostajemy karabinek który jest wykonany solidnie, posiada bardzo dobry gearbox i jest w pewnym sensie unikalny(podobno limitowana produkcja). Jednak mnie osobiście drażnią rzeczy wykonane z alu?znalu?. W tym przedziale cenowym spodziewałbym się już obsad i przyrządów z stali. Karabinek jest 2x droższy od cymy 048/050 ale jest też 2x lepiej spasowany oraz wykonany. Widać, że za jakość się płaci. Pytanie tylko czy te obsady nie poluzują się z biegiem czasu? Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 (edited) Czy da radę podpiąć ten magazynek? http://www.redwolfai...0_Rds_Black.htm EDIT: Magazynki nie pasują. W AK gniazdo jest standardowe, tzn wlot jest z tyłu. W Masadzie jest on z przodu. Edited November 23, 2012 by Marrtinez Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 Pytanie tylko czy te obsady nie poluzują się z biegiem czasu? Wskrzeszam ten temat i odpowiadam-nie poluzują się-mam swój egzemplarz pół roku, wcześniej był u innego właściciela (a ponoć chyba nawet dwóch), tak więc moje ręce to trzecie przez które karabinek przechodzi,a przeszedł niemało, nie był oszczędzany, no i jest przystrojony jak choinka na święta (funkconalne peq, rączki taktyczne, przyciski żelowe, cuda-iwany-niewidy-madafakinfsbstajl). Wszystko dalej trzyma się jak zaspawane :). Ps. Jakie magi do tego żeby było koszer? Wafle 7.62? Kałachowe magsy 5.56? Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted May 14, 2014 Report Share Posted May 14, 2014 Z tego co kojarzę jest to przerobiona Saiga na 5.56x45mm i używa bułgarskich magazynków(Clear Waffle) . Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 15, 2014 Report Share Posted May 15, 2014 Nath. Takie magazynki sobie zamówiłem z HK. Midy po 170kulek. Producent Cyma. Mam je mieć na dniach to dam znać co i jak. Docelowo będą u mnie w Becie od Cymki i w drugim AK Cymki przerobionego na Bete. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts