darkness24 Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 Witam Mam pytanie na które ktoś może poda mi odpowiedź dlaczego dzieję się tak, że po podłączeniu baterii 9,6v 2000mAh od Firefoxa która ma napięcie obecnie 10v - czyli jak by rozładowana, replika nie strzela, ale gdy podłącze stockową baterię 8,4v 1200mAh naładowaną do 9,7v to replika strzela normalnie. O co tutaj chodzi ? Podkreślam, że dzisiaj strzelałem na tej batce od Firefoxa i wszystko było tak jak powinno być - żadnych zacinek czy problemów z baterią. Quote Link to post Share on other sites
Graven Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 po podłączeniu baterii 9,6v 2000mAh od Firefoxa która ma napięcie obecnie 10v - czyli jak by rozładowana, replika nie strzela Niesamowite, rozladowana bateria nie dziala... gdy podłącze stockową baterię 8,4v 1200mAh naładowaną do 9,7v to replika strzela normalnie. Kolejna niesamowita rzecz, naladowana bateria dziala oO Jaka ladowarka? Quote Link to post Share on other sites
darkness24 Posted November 27, 2011 Author Report Share Posted November 27, 2011 Według mnie to rozładowana bateria 9,6v (rozładowana - o napięciu w granicy 9,6-10) powinna móc dalej dać napięcie odpowiednie do strzelania - przecież ma takie same napięcie co naładowana bateria 8,4v. Nie jestem dobry z elektroniki ale tak mi się zdaję, jeżeli się mylę proszę mnie poprawić i ewentualnie wyjaśnić dlaczego tak nie jest. Zaś co do ładowarki to używam póki co zwykłej stockowej. Quote Link to post Share on other sites
szczuromen Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 Tez tak kiedys mialem w cm028, po podlaczeniu do batki jakiegos "silniczka" lub zarowki na chwile i podlaczeniu batki z powrotem do ak wszysto ladnie chodzilo ;) Sory, ze bez polskich zbakow... Quote Link to post Share on other sites
darkness24 Posted November 27, 2011 Author Report Share Posted November 27, 2011 Jedyne co wymyśliłem to, to że bateria nie zależnie jakie ma napięcie czy 7,2; 8,4 ; 9,6 czy jakie tam jeszcze - musi być naładowana do napięcia jakie potrzebuje żeby mogła poruszyć zębatkami - np. dla 9,6 będzie to około 10,8v i jeżeli bateria ma swoje wyjściowe napięcie to mimo że ma tyle samo co naładowana 8,4 nie ruszy tłokiem, dobrze rozumiem czy się mylę ? Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 (edited) Rozładowana bateria 9.6V powinna mieć ok 8.5V (1-1.1 na ogniwo). Naładowana - 11.5V (1.4-1.5 na ogniwo). Może po prostu ta 8.4 jest mniej wyeksploatowana i lepiej znosi obciążenie. Przejście kilku pełnych cykli na dobrej ładowarce może pomóc, a na pewno nie zaszkodzi. PS Smacznego: http://www.fuw.edu.pl/~jt/akumulatorki.html Edited November 27, 2011 by Akkenoth Quote Link to post Share on other sites
darkness24 Posted November 27, 2011 Author Report Share Posted November 27, 2011 Ta bateria jest nowa, została użyta po raz pierwszy i obecnie ma napięcie równe 10v i nie da rady strzelić. Quote Link to post Share on other sites
MacieQ66 Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 Więc tak: użyłeś bateri 9,6v ale takowa bateria po nałdowaniu ma min 10,8v (jakby jedno ogniwo więcej) która nie będąc naładowana daję większy prąd niż naładowana batka 8,4v. a używając bateri 8,4v która naładowana daje min 9,6v uciągneła bo była naładowana :) JAk byś wzioł naładowaną 8,4v a nie naładowaną 9,6v to 8,4v będzie działać na 9,6v nie :) Rozumiesz ? Quote Link to post Share on other sites
darkness24 Posted November 28, 2011 Author Report Share Posted November 28, 2011 Tak, rozumiem ;) Chodziło mi właśnie o to - czy jest możliwość, że ta bateria 9,6v jak jest nienaładowana może nie strzelić, bo na pierwszy rzut oka to ma przecież taki sam woltaż co naładowana 8,4v która daje radę ;) Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Ta bateria jest nowa, została użyta po raz pierwszy i obecnie ma napięcie równe 10v i nie da rady strzelić. Nowa to ona była zaraz po wyprodukowaniu a ile leżała na półce i do ilu spadło napięcie to tylko ona wie. Pakiet może mieć padnięte któreś ogniwo lub dwa ,może zgrzewy na blaszkach pościły i parę innych rzeczy. Jeżeli masz możliwość to reklamuj pakiet. Myślę ze pakiet 9.6V ładujesz odpowiednia ładowarka a nie stockowa dla baterii 8,4V ? Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 czy jest możliwość, że ta bateria 9,6v jak jest nienaładowana może nie strzelić, bo na pierwszy rzut oka to ma przecież taki sam woltaż co naładowana 8,4v która daje radę ;) A wiesz oczywiście, że to nie sam woltaż decyduje czy akumulator jest naładowany czy nie? I tak jak już Ci mówili - to, że te dwa akumulatory mają podobne napięcie w tym momencie jest wynikiem tego, że 9,6V ma jedno ogniwo więcej. Możliwe jest również, że po prostu uszkodziłeś pakiet, np. na wskutek ładowania złą ładowarką. Tym bardziej, że akumulatory Firefoxa są wydajne, ale bardzo wrażliwe na to, czym się je ładuje. Quote Link to post Share on other sites
darkness24 Posted November 28, 2011 Author Report Share Posted November 28, 2011 Dobrze, ale to może ktoś mi ostatecznie odpowiedzieć czy bateria 9,6v 2000mAh rozładowana czyli o napięciu w granicy 9,7v powinna dać radę oddać strzał czy nie ? Bo cały czas są tutaj różne wersje, że tak ale też i nie. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Kto Ci powiedział, że 9,7V to napięcie rozładowanego akumulatora? To napięcie podajesz pod obciążeniem czy nie? Napięcie rozładowanego akumulatora 9,6V pod obciążeniem powinno pokazywać około 7,2-8V. Quote Link to post Share on other sites
darkness24 Posted November 28, 2011 Author Report Share Posted November 28, 2011 Napięcie które podałem teraz ma ta bateria która nie jest do niczego podłączona. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 To takim napięciem się nie sugeruj. Możesz spróbować podpiąć akumulator pod jakąś 12V żarówkę na chwilę i wtedy zmierzyć jej napięcie - jeśli będzie w przedziale 7-8V, tzn. że akumulator jest już rozładowany i replika ma prawo na nim nie strzelać. Quote Link to post Share on other sites
darkness24 Posted November 28, 2011 Author Report Share Posted November 28, 2011 Zrobiłem jak powiedziałeś i napięcie po podpięciu do żarówki i jednoczesnym sprawdzaniu ostatecznie wynosi 7,2-7,4 . Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Czyli jest rozładowany, a co za tym idzie - to normalne, że replika już na nim nie strzela. Naładuj go, tylko zrób to ładowarką przeznaczoną do akumulatorów 9,6V. Najlepiej mikroprocesorową, bo Firefoxy się z innymi nie lubią. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts