KamilKO Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 (edited) Cześć, czy moglibyście mi doradzić który kolimator będzie lepszy do lasu? 1x30 https://www.taiwangun.com/optyka_kolimatory/kolimator_tactical_sight_3_rails_1x30_a_c_m-1760.html lub 2x42 https://www.taiwangun.com/optyka_kolimatory/kolimator_tactical_sight_3rails-2x42mm_a_c_m-383.html Głownie chodzi mi o wybór przybliżenia i nie łapie które byłoby optymalne do repliki z 400-410fps. I o co chodzi z tym 2x42, bo wiem że 1x30 to chyba raz przybliża 30 metrów? Czy jest inaczej. Proszę o odpowiedź. EDIT: Czy ta kropka jest taka duża ? (można ja zmniejszyć?) http://www.airsoftxtreme.pl/data/gfx/pictures/medium/1/2/621_2.jpg Edited November 27, 2011 by KamilKO Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 (edited) Pierwsza cyfra to powiększenie, druga to średnica przedniej "szybki" (zapomniałem nazwy w tej chwili) Czyli 1X30 nie powiększa w ogóle i ma średnicę 30mm, a 2x42 powiększa 2x i ma średnicę 42mm Edited November 27, 2011 by wiciok Link to post Share on other sites
KamilKO Posted December 2, 2011 Author Report Share Posted December 2, 2011 (edited) Czyli jeśli kupię 2x42mm to ile on przybliża, dużo? i czy mogę swoje parametry przybliżenia zmienic? Edited December 2, 2011 by KamilKO Link to post Share on other sites
Nitro Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Powiększa obraz dwukrotnie,i nie możesz regulować przybliżenia.Zazwyczaj kolimatory/lunety z funkcją powiększenia mają mniej wiecej zapis w stylu 2-4x42.Oznacza to wtedy,że kolimator/luneta posiada możliwość regulacji powiększenia od dwukrotnego do czterokrotnego. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
KamilKO Posted December 2, 2011 Author Report Share Posted December 2, 2011 Czyli dużo? Link to post Share on other sites
Nitro Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Nie,nie jest to dużo.Weź telefon do ręki(albo aparat),włącz tryb kamery i powiększ obraz dwukrotnie czyli 2x,i dowiesz się czy takie powiększenie ci odpowiada :) Link to post Share on other sites
Jankus Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Tylko że kolimator z powiększeniem, mija się z podstawowymi założeniami kolimatora. Czyli, celowanie obuoczne (oczy masz otwarte, żadnego nie zamykasz). Link to post Share on other sites
DjDread Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Zgadzam sie :) Kolimator nie zostal stworzony do bawienia sie w snajpera. Po takie bajery to siegac przy lunecie. Link to post Share on other sites
LogaN Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Z tego co wiem, nie ma na rynku kolimatora, który miałby zmienne powiększenie. Link to post Share on other sites
Nitro Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 No fakt.Kolimator nie posiada regulacji powiększenia.Ale jeżeli chce mieć koniecznie przybliżenie zawsze może dokupić magnifier'a,Dzięki czemu zrobi np. z eotech lunetkę o powiększeniu 3x :) Link to post Share on other sites
KamilKO Posted December 3, 2011 Author Report Share Posted December 3, 2011 (edited) Właśnie ja nie chcę dużego przyblizenia bo nie jestem żaden sniper. A ten kolimator ma duże przybliżenie czy małe? EDIT: Już nic, doczytałem wasze posty do końca i dzięki za pomoc :). Temat do zamknięcia.:) Edited December 3, 2011 by KamilKO Link to post Share on other sites
Recommended Posts