rafalkokos Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Witam! Będę przechodził do rzeczy. Mam 17 lat i od jakiegoś czasu zacząłem się interesować Airsoftem. Od zupełnie niedawna i tylko niestety teoretycznie. Mieszkam na wsi i chciałbym namówić naszego sołtysa na założenie stowarzyszenia airsoft. On sam wiem, że interesuje się strzelectwem ale w myślistwie. Chciałbym się dowiedzieć ile tak na sam początek kosztowałoby wyposażenie ok. 15-20 osób.? Oczywiście to dopiero początki i nie potrzebujemy jakichś profesjonalnych ochraniaczy. Najważniejsze to ochrona twarzy i broń. Jeżeli już założylibyśmy takie stowarzyszenie to czy są możliwe na to jakieś dotacje czy coś w tym stylu np. z Unii? Mamy również możliwość skorzystania ze sponsoringu. Zanim założymy stowarzyszenie chcielibyśmy tak "na sucho" wypróbować jak to jest. Teren do walk mamy niemalże idealny, lasy, powojenne bunkry, uliczki itd. Oczywiście w terenie niezabudowanym. Proszę mi jeszcze doradzić co moglibyśmy zrobić aby ułatwić sobie stworzenie takiego stowarzyszenia/grupy. Pozdrawiam. :) Link to post Share on other sites
gewer12 Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Na ochronie oczu i ochraniaczach nie oszczędzaj. Pozdrawiam gewer Link to post Share on other sites
rafalkokos Posted November 30, 2011 Author Report Share Posted November 30, 2011 Na ochronie oczu i ochraniaczach nie oszczędzaj. Pozdrawiam gewer Hmm a nie jest własnie tak żeby to bardziej nie oszczędzać na broni? Broń często się psuje a ochraniacze wbrew pozorom chyba się tak szybko nie zużywają.? Chyba, że się mylę to proszę mnie poprawić. :) Link to post Share on other sites
mikexxx Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Mylisz się - Oczy nie odrastają. Link to post Share on other sites
minus25 Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Tzn oczywiście jeśli raz kupisz porządne gogle to starczą Ci na długo, ale lepiej mieć pistolet zabawkę z kiosku za 2.50zł i zdrowe oczy niż być ślepym i nie móc celować przez swój Uber taktyczny kolimator eotech na swoim m4 RisRasSirMadafaka 67832672 fps i 586 rof. Link to post Share on other sites
szczuromen Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Z tego co wiem, to z dotacje z unii, nie ma co liczyc. Jezeli sie myle prosze mnie poprawic ;) Link to post Share on other sites
rafalkokos Posted November 30, 2011 Author Report Share Posted November 30, 2011 No dobrze, dziękuję za sprostowanie. Nie orientuje się nikt z was jak jest z tymi dotacjami z Unii czy istnieją w ogóle dotacje na takie coś? Na wyposażenie ok. 20 osób 20.000 zł by wystarczyło? Link to post Share on other sites
Didi Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 No dobrze, dziękuję za sprostowanie. Nie orientuje się nikt z was jak jest z tymi dotacjami z Unii czy istnieją w ogóle dotacje na takie coś? Na wyposażenie ok. 20 osób 20.000 zł by wystarczyło? 20 kafli starczy. Link to post Share on other sites
gewer12 Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Jeżeli każdy z was by sobie kupił po cymie 028 + mundur i oporządzenie + DOBRA OCHRONA OCZU to starczy. Link to post Share on other sites
szczuromen Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 (edited) I jeszcze na karton kulek by bylo :D Kalach- 350zl mundur- 50zl okularki- 20zl (falanty) kamizelka taktyczna- 100zl Edited November 30, 2011 by szczuromen Link to post Share on other sites
rafalkokos Posted November 30, 2011 Author Report Share Posted November 30, 2011 Dziękuję za porady! :) Dokonałem wstępnych oględzin całego asortymentu na allegro. Wyliczyłem, że na wyposażenie 1 członka ekipy zapłacę 716 zł. Proszę mi poradzić, czy ten sprzęt się nadaje czy lepiej kupić coś innego (za w miarę przystępną cenę): Mundur - 127 zł (bluza i spodnie osobno) - http://allegro.pl/bluza-wojskowa-do-mundur-u-bdu-dania-moro-l-i1910891065.html spodnie - http://allegro.pl/spodnie-do-mundur-u-bdu-dania-moro-rozmiar-m-i1910891411.html Buty - 145 zł - http://allegro.pl/buty-taktyczne-czarne-swat-thinsulate-r-43-faktura-i1917014967.html Okulary - 20 zł - http://allegro.pl/profesjonalne-okulary-ochronne-falan-mocna-ochrona-i1960718661.html Kamizelka taktyczna - 74 zł - http://allegro.pl/gunfire-kamizelka-taktyczna-chest-rigg-olive-i1951432105.html No i broń - 350 zł lub coś lekko powyżej - http://allegro.pl/karabin-g36c-i1942597473.html Link to post Share on other sites
minus25 Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Zmieniłbym okulary na inne, np uvexy a broń na cm.028, choć poza okularami to chyba dobry zestaw na początek. Link to post Share on other sites
rafalkokos Posted November 30, 2011 Author Report Share Posted November 30, 2011 (edited) Zmieniłbym okulary na inne, np uvexy a broń na cm.028, choć poza okularami to chyba dobry zestaw na początek. Rozumiem. Przepraszam ale jestem zielony (póki co)... co to oznacza to cm.028 ? Ok, już wiem - replika AK-47 :) Edited November 30, 2011 by rafalkokos Link to post Share on other sites
Graven Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 https://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_028-172.html Pierwszy link z google... Kamizelke przy jednym magazynku ktory i tak jest w replice sobie odpusc, co tam bedziesz nosil? Jedzenie? Pozdrawiam, G^. P.S. jak uda wam sie wyciagnac dofinansowanie z Unii to bede bil poklony. Link to post Share on other sites
szczuromen Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Kiedys kumpel kupil uwexy i porownalismy je z falantami, uwexy pekly szybciej... Moze trafilismy na slaby egzemplarz, ale w falanach oprawka odpadla, a szybka byla cala... Kolega nie nacieszyl sie za dlugo goglami ^^ Link to post Share on other sites
Didi Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Ale ja mam jedną uwagę. Dla tego tematu jak ten jest specjalny dział na forum... Link to post Share on other sites
rafalkokos Posted November 30, 2011 Author Report Share Posted November 30, 2011 Po namyśleniach dochodzę do wniosku, że wszelkie dotacje, sponsoring chyba sobie darujemy. Będziemy raczej kierować się tym, że każdy kupuje dla siebie indywidualnie tylko że właśnie nie każdego stać na taki sprzęt. Coś będziemy musieli wykombinować. :) Link to post Share on other sites
wespoli Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 Ja sobie nie wyobrażam dofinansowania na "pistolety na kulki" :D A bardzo Wam zależy, żeby się ujednolicić? Link to post Share on other sites
rafalkokos Posted November 30, 2011 Author Report Share Posted November 30, 2011 Ja sobie nie wyobrażam dofinansowania na "pistolety na kulki" :D A bardzo Wam zależy, żeby się ujednolicić? Tzn. na razie pomysłodawcą jestem ja. Mało osób wie o moim planie ale większość jak się dowie co to w ogóle jest Airsoft to łatwo nie przepuści okazji do takiej zabawy. Ogólnie to MI bardzo na tym zależy aby coś takiego stworzyć wśród znajomych. :)) Link to post Share on other sites
szewczyk Posted November 30, 2011 Report Share Posted November 30, 2011 (edited) Ja to bym miał wątpliwości co do wytrzymałości tych bucików :) Edited November 30, 2011 by szewczyk Link to post Share on other sites
wespoli Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 (edited) Pewnie większość tych "bezproblemowych" kolegów pobawi się miesiąc. Zawsze tak jest jak są nowi. Nie lepiej wstąpić do już istniejącej grupy? Wyszukanie takiej w Szczecinku zajęło mi 30 sekund. Edited December 1, 2011 by wespoli Link to post Share on other sites
Dziećka Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Jeśli nie macie funduszy na początek, to, żeby sprawdzić, czy ta "zabawa" wam odpowiada, możecie kupić zamiast kałacha jakieś shotguny za 5 dych. Zawsze jest to minimalizacja kosztów na początek i jeśli ktoś zrezygnuje, to nie będzie narzekał, że wydał xxx zł, a sam shotgun także w przyszłości może się przydać w razie padnięcia baterii, czy awarii repliki. Napisałeś, że jest was 20, tak więc w takim gronie spokojnie możecie liznąć airsoftu, choć najlepiej oczywiście byłoby dogadać się z jakąś istniejącą grupą z waszej okolicy, choćby po to, aby dowiedzieć się kiedy i gdzie odbywają się strzelanki w okolicy i podpatrzeć na czym to polega. Link to post Share on other sites
dropzzz Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Jeżeli zdecydujesz się na chińczyka to radziłbym ci dokupić od razu baterie. Zwłaszcza, że zima idzie, więc i tak mała żywotność się skraca. Niedawno zaczynaliśmy ze znajomymi przygodę z asg i powiem ci że watro w budżecie założyć dodatkową stówkę na baterie. Bo jak Ci padnie po wystrzeleniu 1 magazynku w środku lasu jak macie zaplanowane jeszcze 3h strzelania to będzie to flustrujące i odbierze radość z gry. No i jak będzie was kilku to się możecie na porządną ładowarkę zrzucić, więc koszty maleją. Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 watro w budżecie założyć dodatkową stówkę na baterie. Pytanie, kto w czasach, gdy modelarskie baterie lipo chodzą po 4-5 dyszek, kupuje nimhy po stówie, które i tak zimą padną (a lipo nie). będzie to flustrujące Czyli połączenie frustracji i lustracji? Zajeżdża to trochę prezesem pewnej partii politycznej. Link to post Share on other sites
dropzzz Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Lesio już śpieszę z tłumaczeniem. Chodziło mi o baterię lipo, nigdzie nie napisałem, żeby kupił na zimę niMH :wink: . Co do drugiej części Twojego posta to takie czepianie się pierdół też zajeżdża prezesem pewnej partii. A wracając do tematu to mi padła stockowa-chińska bateria po wystrzeleniu jednego highcapa (po wcześniejszym 12h ładowaniu), kupiłem lipo za właśnie stówkę (w jednym z bardziej polecanych na tym forum sklepów) i wytrzymuje dłuuugie godziny strzelania. Dlatego uważam, że źle nie doradziłem. Link to post Share on other sites
Recommended Posts