Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pierwsze ładowanie Firefox 8.4V 1500 mAh IMAX B6

Recommended Posts

Witam. Właśnie kupiłem ładowarkę IMAX B6 do akumulatora Firefox 8.4V 1500 mAh. Zestaw jest do pierwszej repliki i nie chciałbym od razu uszkodzić akumulatora, dlatego tu piszę. Chciałbym zformatować nowy akumulator. Ile czasu go ładować? Ustawiam ładowarkę na "NiMH charge" i mogę teraz wybrać prąd ładowania. Czy ustawiając wyższy prąd, skrócę czas ładowania osiągając ten sam efekt? Czy będzie jednak jakaś różnica czy ładuję 0.3A czy 1A? Ile razy powtórzyć cykl ładowanie/rozładowywanie przed normalnym użytkowaniem? Czy mogę w trakcie tego cyklu część rozładować strzelając, a potem podpiąć do rozładowywarki?

Przy okazji zapytam, jako że to ten sam dział. Czy dawać kilka kropel oleju silikonowego przy każdym ładowaniu magazynka HiCap czy co jakiś czas?

Ze wzoru ładuje się przy wolnoładowarkach. Na Imaxie ustaw program NiMh, prąd ładowania, cykl rozładowanie->ładowanie i daj mu robić, co trzeba - sam rozłączy, gdy naładuje.

Na formowanie powinno wystarczyć 3-4 cykle, jeśli dobrze pamiętam, lepiej robić to na mniejszym prądzie rzędu 0.5C (czyli tutaj 0.7-0.8A), potem można spokojnie 1C.

Jeśli źle mówię, niech mnie ktoś poprawi :wink:

co do Hicap to jaki olej? XD tam nie ma żadnych części do smarowania (dobra prawie poza mechanizmem popychania kulek)...

Kolego smaruje się .Czyścimy i na nowo smarujemy sprężynę oraz kanał kulek-trzeba rozkręcić maga.Używam suchego oleju teflonowego np. do łańcuchów rowerowych.Można zrobić polerkę kanału kulek filcem- końcówka do Dremelka jak już jest bardzo zryty.

Ze wzoru ładuje się przy wolnoładowarkach. Na Imaxie ustaw program NiMh, prąd ładowania, cykl rozładowanie->ładowanie i daj mu robić, co trzeba - sam rozłączy, gdy naładuje.

Na formowanie powinno wystarczyć 3-4 cykle, jeśli dobrze pamiętam, lepiej robić to na mniejszym prądzie rzędu 0.5C (czyli tutaj 0.7-0.8A), potem można spokojnie 1C.

Jeśli źle mówię, niech mnie ktoś poprawi :wink:

Czy każdy który kupi IMAXA będzie pytał jak się nią ładuje aku?.

Ustaw wartości dla pakietu i naładuj go prądem 0,3-0,4 A i do repliki. Postrzelasz do ładowarki rozładuj jeżeli NICD to do 0,8v na cele jeżeli NIMH 0,9V na cele i ładuje max 1,5v na cele.

Jak nie ma potrzeby to nie meczymy dużymi prądami NIxx max 0,5C.