Danisz Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 Mam pewien problem z magazynkiem. Jakiś tydzień temu zakupiłem CM.028 Dzisiaj wyszedłem żeby go przetestować. Po jakimś czasie coś się stało z magazynkiem (gdy był już prawie pusty). Gdy wyjąłem magazynek i było w nim jakies 15-20 kulek i były w tym "podajniku" (tam gdzie sie kręci tą korbką czy co to jest) to jak go odwracałem to te kulki tam latały. Stało się to gdy wsadziłem magazynek i był taki dźwięk jakby coś się rozkręcało. Podejrzewam że to sprężyna wypadła i teraz pytanie do was. Jak mogę to naprawić? Czy da się to naprawić? Link to post Share on other sites
Terkov Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 (edited) Nasyp więcej kulek, nakręć i wtedy sprawdź czy działa. Przy zbyt małym zapełnieniu hi-cap się "rozkręca". Edited December 8, 2011 by Terkov Link to post Share on other sites
LogaN Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 Jak wyżej, prawdopodobnie nie ma tu co naprawiać, gdyż to jest normalne w hi-capach tego typu. Nasyp więcej kulek i sprawdź wtedy. Parę słów o działaniu magazynków typu hi-cap możesz znaleźć też tutaj: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/55683-poradnik-maniaka/page__view__findpost__p__1592549 Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
Danisz Posted December 8, 2011 Author Report Share Posted December 8, 2011 (edited) Faktycznie pomogło. jednak inne pytanko. Po ile gdzieś tak razy kręcić. Kumpel mówi że mu starcza 20 ale ona ma inny model. Edited December 8, 2011 by arend Link to post Share on other sites
LogaN Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 Sam zauważysz. Zazwyczaj w momencie, kiedy zaczyna się większy opór przy kręceniu - wtedy warto przestać kręcić. Ile obrotów - zależy od magazynka. Pamiętaj, że możesz go dokręcać w każdej chwili. W magazynkach, z którymi najczęściej się spotykałem - jedno przekręcenie zębatką powoduje załadowanie około 2-4 kulek. Nakręć magazynek aż będziesz czuł większy opór i sprawdź ile kulek magazynek będzie w stanie podać bez ponownego kręcenia zębatką. Potem obróć zębatkę ze 2-3 razy i sprawdź ile kulek znowu możesz wystrzelić. Nie będziesz miał problemów z ustaleniem ile obrotów jest potrzebnych do "nakręcenia" magazynka. Po części pisałem o tym w linku, który Ci podałem. Link to post Share on other sites
MrOsamaful Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 (edited) Zależy. Jak czujesz, że jest opór to pokręć jeszcze jakiś moment i tyle. Tylko nie można przesadzić, raz dałem kumplowi to kręcił jak szalony, że w końcu musiałem magazynek rozebrać bo sprężyna się zablokowała :P. Robi to się na wyczucie. Edited December 8, 2011 by MrOsamaful Link to post Share on other sites
arend Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 Jak jest już nakręcony słychać takie tykanie. Taki dźwięk jakby coś w środku przeskakiwało. Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 Właśnie, magi mają zabezpieczenie, że nie da się ich przekręcić (jak jest nakręcony to nie nakręca się dalej, opór nie wzrasta a my słyszymy jak zapadka przeskakuje). Z tym, że w chińskich magach często to zabezpieczenie działa jak chce a jak nie chce to nie działa. Link to post Share on other sites
Danisz Posted December 9, 2011 Author Report Share Posted December 9, 2011 Ok, dzięki wszystkim za rady. Temat można już zamknąć. Link to post Share on other sites
Recommended Posts