morf420 Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Witam , mam w najbliższych planach kupić dobry Lipo wraz z ładowarką do G36k od CA. Myślę na 7,4V. gdyż karabinek nie posiada wzmocnionych części by karmić go 11.1 V. Jaki Lipo o takim napięciu będzie wystarczająco dobry? Silnik wymieniłem na Max Speeda Elementa. Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted December 16, 2011 Author Report Share Posted December 16, 2011 http://allegro.pl/skyrc-pl-oryginalne-imax-b6-zas-15v-4a-fv-gw-i1973325860.html nad tą ładowarką myślę. tylko nie wiem jaki aku Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Polecam Turnigy Nano Tech 7,4 25C. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Preferuje pakiety z wyższą wydajnością prądową - czemu? Pisałem już o tym. Kwestia kolejna, która wybadałem podczas kilku testów co do li-poli - nie nadają się do replik. Ogólnie żadem akumulator nie nadaje się do repliki. Chyba tylko kwasowe z samochodu :) Dlaczego ? jak ktoś zechce to opisze moje spostrzeżenia. Quote Link to post Share on other sites
Jade Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Ja chce wiedzieć dlaczego o.O! Quote Link to post Share on other sites
dj_drops Posted December 17, 2011 Report Share Posted December 17, 2011 Seger, też chętnie poczytam Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 Już wyjaśniam. żaden akumulator z dostępnych na rynku (asg i modelarskich) nie lubi rozładowania ciągłego. Do testów użyłem ok 7 akumulatorów rożnych producentów i pojemności jak i wydajności prądowych. Każdy z nich, przy rozładowaniu ciągłym prądem 10A (czyli mniej niż replika) grzał się. Pakiet 14,8V 5000mAh o wydajności 30/60C był wręcz gorący, że nie dało się go utrzymać w ręku. Inne tak samo. Następnym krokiem było ładowanie pakietów prądem 1C (dla każdego osobno). Kolejno każdy z akumulatorów został podłączony pod regulator do urządzenia które tez brało 10A. Akumulatory były zimne. Kwestia jest taka: Akumulator może dać z siebie te 100 czy więcej amper, lecz jeżeli będzie pobierany prąd impulsowo a nie ciągle jak w replice. Ciągłego obciążenia tez może dać te 100A ale szybko by spuchł lub uszkodził się w inny sposób. Nie tylko dotyczy to li-po lecz wszystkich akumulatorów: ni-cd, ni-mh, li-pol, li-fe. Głównym zadaniem aby nie niszczyć akumulatorów w ten sposób jest zastosowanie regulatora, któy będzie pobierał prąd impulsowo a replika działa w sposób ciągły. Podobnie jest z mosfetami. Będą zdychać bo nie są one przystosowane do ciągłego poboru prądu tylko impulsowego. Lecz dla wszystkich mam dobra nowine, trwajatesty i prace ulepszajace nad regulatorem do silnika szczotkowego, wczepianego miedzy batkę a styki, któy bedzie działał on/off, pobierał prąd impulsowo z baterii a sprawi że replika bedzie działać w sposób prawidłowy. Za równo będzie dbał o baterie (prawidłowy przebieg procesu rozładowania), jak i o styki który będą służyć tlkyo za załaćzenie regulatora (prąd na stykach mniej niż 0,01A). Quote Link to post Share on other sites
dj_drops Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 Fajnie i sensownie opisane. Jak już prowadzisz testy, może podać pobór prądu przez silnik (oczywiście jaki silnik i na jakiej sprężynie) Quote Link to post Share on other sites
Jade Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 No coś w tym jest.... Ale dopóki ni będzie czegoś lepszego to nie ma zmiłuj i trzeba używać tego co się ma. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Zawsze można próbować z silnikiem beszczotkowym. Zapewne producent silniczków takich na potrzeby ASG dużo by zarobił odpowiednio przekonując do swojego projektu. No i rzecz jasna, ciekawe obserwacje i testy, trzeba by się nad tym rzeczywiście zastanowić a z drugiej strony czy brak regulatora powoduje jakieś szczególne szkody? Ani kable ani bateria ani silnik mi się nie spaliły, batka nigdy nie była gorąca (lipol) nawet po długim ostrzale, rozgrzewał się tylko mosfet ale jak dotąd po roku użytkowania nie było problemów. Więc nie sądzę by trzeba było panikować. Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted December 20, 2011 Author Report Share Posted December 20, 2011 a co byście polecili pod Rofa? silnik element max speed oraz zębatki SHS 13:1 . Quote Link to post Share on other sites
axive07 Posted December 22, 2011 Report Share Posted December 22, 2011 Bardzo polecam baterie PowerBean i pakiety Redox. Oba te pakiety są w cenach od 50 zł do średnio 80 zł. Bardzo wydajne, mam je już jakiś czas ale w ak boyia i jestem bardzo zadowolony.Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Dadan AKP Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 REDOX ok też polecam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts