LaxerN Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Siema mam pytanie, a w zasadzie 3. Szukałem, ale nieznalazłem na forum wątku, w którym padłaby odpowiedź na te pytania. 1. Czy okulary mogą zapewnić taką samą ochronę jak gogle? 2. Czy możecie polecić mi jakieś dobre gogle/okulary do 50 zł na taiwangun, militaria.pl, lub innym krakowskim sklepie asg? 3. Czy takie budowlane gogle/okulary z castoramy będą do asg bezpieczne? Proszę o odpowiedzi. Link to post Share on other sites
Najmad12 Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Ad1. Gogle i okulary zapewniają taką samą ochronę dla oczy, jednak jeżeli nosisz okulary korekcyjne polecałbym gogle. Ad2 Ja polecałbym Ci rodzinę Uvex-ów I-Vo, lub tańszych x-one, ważne żebyś przetestował je wcześniej na jak najmocniejszej replice. Wtedy będzie wiadomo czy nic Ci się nie stanie podczas strzelanki. Ad3 Zależy o jakie budowlane Ci chodzi, jeśli te które kosztują 3 zł to lepiej daj sobie spokój. Link to post Share on other sites
Radziul Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 3. Czy takie budowlane gogle/okulary z castoramy będą do asg bezpieczne? Proszę o odpowiedzi. Jeśli chodzi o te do spawania to osobiście nie polecam. Link to post Share on other sites
LaxerN Posted January 16, 2012 Author Report Share Posted January 16, 2012 A dacie linki do tych uvex i x-one? Szukałem ale poniżej 50zl nie znalazlem. Link to post Share on other sites
OFF Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 (edited) Siema mam pytanie, a w zasadzie 3. Szukałem, ale nieznalazłem na forum wątku, w którym padłaby odpowiedź na te pytania. 1. Czy okulary mogą zapewnić taką samą ochronę jak gogle? 2. Czy możecie polecić mi jakieś dobre gogle/okulary do 50 zł na taiwangun, militaria.pl, lub innym krakowskim sklepie asg? 3. Czy takie budowlane gogle/okulary z castoramy będą do asg bezpieczne? Proszę o odpowiedzi. 1. Pomyśl trochę,przyjrzyj się a sam będziesz mógł sobie odpowiedzieć na to pytanie. 2. Już milion razy padły odpowiedzi na tym forum na to pytanie jakie okulary brać. JEDYNIE ATESTOWANA OCHRONA OCZU - taiwangun takiej nie posiada. Udaj się do sklepu BHP i kup uvex i-vo ,albo jakieś bolle z militaria.pl ,tylko przymierz wcześniej skoro masz taką możliwość. 3. Mogą,ale nie muszą. Lepiej nie ryzykować. A dacie linki do tych uvex i x-one? Szukałem ale poniżej 50zl nie znalazlem. www.allegro.pl ,albo specshop.pl Edited January 16, 2012 by OFF Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Siema mam pytanie, a w zasadzie 3. Szukałem, ale nieznalazłem na forum wątku, w którym padłaby odpowiedź na te pytania. 1. Czy okulary mogą zapewnić taką samą ochronę jak gogle? 2. Czy możecie polecić mi jakieś dobre gogle/okulary do 50 zł na taiwangun, militaria.pl, lub innym krakowskim sklepie asg? 3. Czy takie budowlane gogle/okulary z castoramy będą do asg bezpieczne? Proszę o odpowiedzi. @ 1 - Formalnie - nie (zgodnie z odnośną normą dla ochrony przeciwodpryskowej twarzy w systemie ISO okulary mogą mieć najwyżej klasę bezpieczeństwa , a gogle najwyżej B. B jest wyższą klasą niż F). W praktyce - mogą zapewnić margines bezpieczeństwa wystarczający do bezpiecznej zabawy w ASG. @ 2 - Nie, bo nie mieszkam w Krakowie. Ale szczerze powiem - znajdź dobre źródło, dobre okulary / gogle, i nie przejmuj się ceną. Dodatkową kasę możesz uskładać, oczy - uszkodzone w wyniku stosowania byle szajsu do ich ochrony, nie odrastają. Zwyczajnie - na bezpieczeństwie nie oszczędzaj. @ 3 - nie ma czegoś takiego, jak "zwykłe gogle / okulary z Castoramy". Popatrz na dziale ze sprzętem BHP za okularami / goglami o klasie bezpieczeństwa F lub lepiej (także dla oprawek). Zupełnie prawdopodobne, że w cenie do tych 50zł znajdziesz tam okulary ochronne Uvex'a, Zekler'a, albo innej sensownej firmy (sprzedawane jako przeciwodpryskowe / szlifierskie albo jakoś tak). Przy okazji, najtańsze bezpieczne okulary, jakie widziałem w ofercie, to SPECS'y z amerykańskiego demobilu na Allegro. Szło je dostać nawet za 12zł + koszt przesyłki, teraz widzę, że podrożały. Przyznaję, nie są cool, jazzy i trendy, powiem więcej - są dość brzydkie, ale są bezpieczne (w końcu autentyczne okulary balistyczne). Mam jedną parę którą stosuję jako gościnne szkło na twarz dla krewnych i znajomych królika.. Link to post Share on other sites
LaxerN Posted January 16, 2012 Author Report Share Posted January 16, 2012 Po pierwsze te okulary można na militaria.pl dostać za dziesiątaka ko drugie powiecie które te bolle konkretnie do 50 zł na militaria.pl będą wystarczające? Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 (edited) Po pierwsze te okulary można na militaria.pl dostać za dziesiątaka ko drugie powiecie które te bolle konkretnie do 50 zł na militaria.pl będą wystarczające? O tym mówisz? To nie są SPECS'y. Edited January 16, 2012 by Errhile Link to post Share on other sites
arend Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 LaxerN Daję ci oficjalne ostrzeżenie. Jeszcze jeden taki dowód lenistwa a wystąpię o bana. Arend Link to post Share on other sites
arend Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Wiadomość automatycznaTemat został zamknięty przez moderatora.Powód: Temat poruszany wielokrotnie. Wszystkie dane są na forum. Jeśli uważasz, że wątek został zamknięty niesłusznie, zaraportuj go, a rozważymy jego ponowne otwarcie. Pozdrawiamy,Forum WMASG.PL Załoga WMASG Link to post Share on other sites
Recommended Posts