hyperdunk Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Witam,szukałem na forum ale nie mogę znaleźć jaki tłumik dźwięku będzie pasował do G36C JG...Jaką powinien mieć średnicę by pasował?I jakiej firmy?Co on daje poza wyglądem?Bo z tego co się orientuję to raczej nie wycisza. Quote Link to post Share on other sites
Jackobik Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Jest ogrom tematów o tłumikach. Jeśli coś może zawadzać, to sam to zmierz. Tyle. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 (edited) Cześć, ja posiadam g36c tyle że od Cymy. Co do pasowania to średnica nie ma żadnego znaczenia, bynajmniej ja mam 40x200mm Mutus Duo Pro i pasuje. Po za wyglądem to zmienia dźwięk wystrzału repliki na bardziej basowy co jednocześnie jest mniej słyszalne. Lecz w niektórych replikach mocno wyciszonych i szczelnych tłumik nie wycisza nic tylko daje +10 do wyglądu :) Pozdrawiam :D Edited January 21, 2012 by Across321 Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 1. Bynajmniej to nie to samo, co przynajmniej. 2. Średnica tłumika w przypadku G36C JG miała znaczenie bo zbyt gruby tłumik opierałby się na front gripie z tego co pamiętam 3. Autorowi tematu chodziło chyba raczej o średnicę gwintu. A tę jest najlepiej zmierzyć samemu. Dlaczego? Patrz punkt 4. 4. Jest ponad 70-cio stronicowy temat o tej giecie i jest w nim chyba wszystko, a pytania i odpowiedzi w kwestii tłumika przewijały się chyba co drugą stronę w tym temacie. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Aaa, czyli w g36c od jg koniec gwinta jest umiejscowiony troszkę za początkiem chwytu przedniego. Sorki z wprowadzenie w błąd. :P W takiej sytuacji najlepiej wszystko samemu pomierzyć. Quote Link to post Share on other sites
hyperdunk Posted January 21, 2012 Author Report Share Posted January 21, 2012 I gdzie jest ten 70 stronnicowy artykuł o giecie,bo ja nie znalazłem a szukałem. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 (edited) Kup dowolny tłumik,najlepiej,żeby posiadał lewy jak i prawoskrętny gwint.Mam taki(black water elementa).I nie przesadzaj z długością ;) Co do działania.W airsofcie dużo to nie daje.Bardziej służy do zakrywania lufy,niż wyciszenia.Zmienia się lekko charakter dźwięku. Edited January 21, 2012 by nicknitro Quote Link to post Share on other sites
Miszczo Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Tyle, że w replikach JG ( nie wiem jak nowe generacje ale starsze tak mają ) jest niestandardowy gwint - 13,5mm lewy. Tak więc przydatna będzie izolka ( lub tzn. gwint naprawczy ). Najlepiej zmierz średnicę gwintu, żebyś potem nie był niemile zaskoczony. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Nie tyle izolka co taśma teflonowa ;D Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 fi 40mm wchodzi na styk i już prawie przylega do krawędzi chwytu przedniego. Dosłownie 1mm przerwy. W JG bywały problemy z gwintem, niektóre sztuki miały jakiś koślawy 13,5mm zamiast 14mm. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Przepraszam, mój błąd. 70-cio stronicowy artykuł jest o G36K. Natomiast o G36C napisano jedynie 39 stron. Mea culpa. A co do gwintu - tak jak Dexter napisał, późniejsze serie miały gwint odrobinę mniejszy niż 14 mm przez co tłumiki nie siedziały pewnie. Moja gietka, z pierwszych serii, miała standardowy gwint 14 mm lewoskrętny i nie miałem żadnych problemów z tłumikiem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts