Adamek_01 Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Elos, czy wie ktoś (szukałem w necie i nie mogę znaleźć, a ludzie tutaj są ogarnięci) jakie wojska używają Siga 551? no i byłbym wdzięczny za jakies linki na których jest to potwierdzone jeśli ma ktokolwiek. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Szwajcarskie. Quote Link to post Share on other sites
jarekg Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 (edited) http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_SG_550 Edited February 1, 2012 by jarekg Quote Link to post Share on other sites
szymongwiazda Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Grasz w CS 1.6? Jak tak to tam masz tyle o tym ile jest potrzebne. Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Bo CS to skarbnica wiedzy militarnej... Quote Link to post Share on other sites
szymongwiazda Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Tego co znajdzie na forum nie znajdzie w beznadziejnej gierce. Powiem więcej forum jest lepsze>>>>o niebo lepsze Quote Link to post Share on other sites
zito6 Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Seria sig jest używana przez szwajcarskie wojsko. Quote Link to post Share on other sites
Adamek_01 Posted February 2, 2012 Author Report Share Posted February 2, 2012 (edited) A można podpiąć Siga pod Flecktarn w jakikolwiek sposób? Czy musi to być szwajcarski Alpentarn?? A czy możesz pissać zgodnie z zasadami pisowni. Arend Edited February 2, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 A co za różnica? Czy to musi być tak, że skoro masz G36 - to biegasz we flecku. Masz wz.93 - biegasz z Berylem, lub AKMS-em, masz eMkę - biegasz w woodlandzie, lub marpacie...? Jeśli Ci się podoba - kup. Quote Link to post Share on other sites
Adamek_01 Posted February 3, 2012 Author Report Share Posted February 3, 2012 A to jeszcze jedno pytanie. Wie ktoś jaki pistoleet boczny występuje w armii szwajcarskiej ? bo też nie mogę znaleźć, a może ktoś wie Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Jako że Austria Niemcy i Szwajcaria są bliskie do siebie to stawiam że glock. Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 A nie czasem rodzime SIGi? Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 A nie czasem rodzime SIGi? Też mogą być, ale nie koniecznie w całej, chociaż niech ktoś bardziej w temacie sie wypowie. Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Poszukaj jakąś stronę nt. uzbrojenia Szwajcarii. Z tego co wiem nie ma ona regularnej armii, wszak jest neutralna. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Poczytaj sobie, kolego: http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Switzerland Neutralni są, ale armię mają. I to ponoć niezłą, choć z poboru. Kiedyś (dawna historia) były z nich takie zakapiory, że nikt nie chciał ich zaczepiać :biggrin: Wikipedia twierdzi, że broń krótka to głównie Sig'i P220. Podejrzewam, że jak sobie wepchniesz w kaburę replikę np. P226, to mało kto zauważy różnicę. No, chyba, że trafisz na rekonstruktorów armii szwajcarskiej... Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 (edited) Sigów używa trochę armii, choć nie jest to broń popularna z uwagi na jej cenę (natomiast osiągi ma z tego co czytałem znakomite). Widziałem na pewno Francuzów z Sigami z jednostek specjalnych Marynarki (chyba odpowiednik SEALS-ów). W Ameryce Sigi posiada DEA (szukałem kiedyś informacji na temat Sigów w SWAT, ale nic nie znalazłem, czyli to raczej marketingowy chwyt producentów airsoftowych). Wikipedia informuje też o GROM, ale nigdy fotki gromków z Sigami nie widziałem. http://en.wikipedia.org/wiki/SIG_SG_550 Edited February 3, 2012 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Szwajcaria armię ma faktycznie poborową, ale jest to nieporównywalne z innymi poborowymi. Po prostu inaczej to zorganizowali. Cały kraj leży w wysokich górach i w przypadku wojny konwencjonalnej lwia część mężczyzn w społeczeństwie zakłada na siebie to, co ma obowiązek trzymać w piwnicy i organizuje się w jednostki, na podstawie podziału terytorialnego, konkretniej w oddziały strzelców górskich. To nie żołnierze są "zakapiory", tylko teren działań jest o wiele bardziej wymagający i tylko do tego oni byli szkoleni. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Z tego co wiem nie ma ona regularnej armii, wszak jest neutralna. To jest bardzo częsty błąd w myśleniu, że jak kraj jest neutralny, to nie potrzebuje armii. Otóż jest zupełnie na odwrót - kraj neutralny nie ma zadeklarowanych wrogów, ale nie ma też sprzymierzeńców, w związku z tym musi się obawiać, że każdy może go zaatakować. Armia w takim wypadku to podstawa. W Szwajcarii każdy facet jest żołnierzem, chyba, że jest kaleką. Obecnie już nie, ale jeszcze do połowy zeszłego wieku mężczyznę, który nie odbył służby wojskowej uważano za coś gorszego (patrzono na niego jak jeszcze do niedawna u nas na gejów - nie przyjaźnimy się nie zapraszamy do domu itp.). Kraj jest jednym z bardziej zmilitaryzowanych w Europie - każdy ma w domu broń i szpej, w remizach strażackich stoją wozy bojowe, obywatele jeżdżą na częste szkolenia rezerwy, zaś po ogłoszeniu mobilizacji kraj w kilka godzin jest w pełni gotowy do wojny. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 To nie żołnierze są "zakapiory", tylko teren działań jest o wiele bardziej wymagający i tylko do tego oni byli szkoleni. Miałem na myśli późne średniowiecze i renesans. Moja wina, że nie wyliczyłem Ci dokładnie, o jak "dawną historię" mi chodzi :blush: . Ale Ty jesteś inżynierem, i przywykłeś do precyzyjnych cezur :cool: Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 (edited) Chodzi tu też o szwajcarskich najemników? Edited February 3, 2012 by Gregoriian21 Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Miałem na myśli późne średniowiecze i renesans. Moja wina, że nie wyliczyłem Ci dokładnie, o jak "dawną historię" mi chodzi :blush: . Ale Ty jesteś inżynierem, i przywykłeś do precyzyjnych cezur :cool: Będą zupełnie ścisłym, to jestem zarówno inżynierem, jak i księgowym, więc precyzja i dokładność faktycznie się u mnie przewija:) Jeżeli mówimy o średniowieczu, to mieli kozacką piechotę, uzbrojoną głównie w broń drzewcową, potem, ok XVI - XVII wieku także piechotę z wczesną bronią palną i artylerię. O najemnikach nie wiem praktycznie nic. Wiem, że Henio Sienkiewicz wspomina o nich podczas wstępnych działań w "Ogniem i Mieczem", jednak nie traktuję tego, jako źródła historycznego. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Najemnicy szwajcarscy w średniowieczu i renesansie byli uznawani za jednych z najlepszych nie tylko ze względu na walory bojowe, ale i za odwagę, poświęcenie i wierność. Byli bitni z prostego powodu - nie mieli nic innego na sprzedaż poza swoją walecznością, żadnych zasobów naturalnych, nie wytwarzali żadnych dóbr, jedyne co mieli, to silnych i walecznych górali. W tej sytuacji niezwykle ważne było, by dbać o reputację. Echa tych czasów mamy dziś w najbardziej zmilitaryzowanym kraju świata, czyli w Watykanie. Gwardia Papieska składa się wyłącznie z obywateli Szwajcarii, jest to "nagroda" za wierność. Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 A faktycznie, gwardia szwajcarska to oficjalne siły zbrojne Watykanu, ale myślałem, że to tylko nawa i nie sądziłem, że ma to coś wspólnego z faktyczną narodowością odbywających służbę. Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Swego czasu byli też gwardią Burbonów francuskich, a później częścią wojsk Napoleońskich do czasu... Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 @Dread Chodziło mi o brak regularnej armii(czyli nie z naboru). Myślałem, że Szwajcarzy mają tylko wojsko zawodowe. Pozdrawiam i przepraszam za błąd w myśleniu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts