Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Dobór odpowiedniej baterii

Recommended Posts

Hej. Od niedawna posiadam 4 baterie typu stick na ogniwach ni-mh do kałasza

2x stockowa 9,6v 1200mAh od kałasza RK-02 boyi

1x firefox 8,4v 1500mah

1x firefox 9,6v 2000mah

zamierzam dwie z nich sprzedać i soie zostawić dwie, tylko mam pewien problem. mianowicie zauważyłem, że na 9,6 od firefoxa jest wieksza szybkostrzelnosc niz na tych obydwóch 9,6 od boyi. taka szybkostrzelnosc troche mnie wystraszyła, ponieważ obawiam się że części szybciej sie zużyją (tłok, zębatki, szkielet). Czy moje obawy są słuszne? czym moze ejst to tylko tym spowodowane ze jest juz troszke padnieta jedna z nich? jakie byscie z doswiadczenai polecili batki, zeby gb nie dostawał za dużych batów?

Szybkostrzelność większa od innych 9,6v bo firefox 9,6v akurat dobrze Ci się trzyma. Jeśli chcesz zadbać o bezpieczeństwo GB stosuj 8,4v albo tylko singla, wtedy możesz nawet 12v pakietu używać. Zawsze gearbox znosi lepiej jeden strzał na singlu co pół sekundy czy nawet kilka a później przerwę niż ciągłe kilkusekundowe serie po kilkanaście ruchów tłoka na sekunde. Zaś co do gorszej kondycji pozostałych, z reguły nimhy da się ożywić używając ładowarki mikroprocesorowej. No i tak szczerze to używałem 9,6v przez ponad półtora roku na M125 - a później M120 i dopiero niedawno wymieniłem tłok, zębatki oraz obie głowice - nie było na nich śladu styrania a nie oszczędzałem wcale repliki.

Lepsze działanie Firefoxa 9,6V od Boyi 9,6V wynika z większej wydajności prądowej Firefoxa.

Muszę Cię jednak uczulić, że Firefoxy nie lubią być ładowane standardowymi ładowarkami - jeśli taką masz, polecam przesiąść się na mikroprocesorową ładowarkę, w przeciwnym wypadku właściwości Firefoxów mogą się szybko pogorszyć.

A ogólnie nie powinno Ci się nic stać z repliką podczas używania tego Firefoxa 9,6V - różnica w szybkostrzelności nie powinna być na tyle duża, by w jakiś istotny sposób zaważyć na żywotności części wewnętrznych Boyi'a.