Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

P229 Cyber Gun i inne SIGi

Recommended Posts

Szukam dobrego guna w przystępnej cenie. Dokładniej - potrzebuje pistolet. :wink:

Wertując różne stronki sklepowe znalazłem ciekawostkę dla mnie - Sig Sauera P229 z tłumikiem Cyber Guna. Oto link do niego:

http://military.pl/s/m/CG280105.html

Szukałem jakiegoś dokładniejszego opisu - przecież nie kupie "kota w worku".

Niestety ani na WMASG ani na stronie producenta ani na forujm nie znalazłem niczego :( Pomóżcie mi. Może ktoś posiada tą replikę? Chciałbym się dowiedzieć, czy ten zakup jest opłacalny.

Na razie dowiedziałem się,że ma Hop-up, blokadę spustu oraz zamek zostaje z tyłu po wystrzeleniu ostatniej kulki. Jaki to ma zasięg? Ile to wytrzyma? :?:

• 2 weeks later...

w sumie nie mam tego modelu ale mam sig`a P228 z CB/UHC jest brdzxo ladnie wykonany ma wszystkie oznaczenia zasiegi tez sa bardo dobre

przezyl tez juz wiele spad mi z 1 pietra nadepnelem na niego poza klko rysami nic sie nie stalo a przy kulkach 0,20 potrafi strzelac do 30m a na 25m mozna spokojnie celnie strzelac

O ile dobrze pamietam Sig-i z UHC mają HU i choć ciężkie to nie przez dużą ilość metalu z którego są zrobione podzespoły tylko z ciężarków. W sigach HFC wiecej części jest z metalu + ciężarki , HU nie ma. Masterangelo, zalezy czy nadal chcesz kupic wogole Sigi bo je lubisz czy juz jakiś inny pistolet. Jeżeli inny to choć lubie sigi to nie są najlepsze co do osiągów (wyjątek Sigi z firmy UHC czy Sig Sauer Pro 2340 Cyber guna) . Przykładowo (żeby nie narażać sie na krytyke ze mam takie a nie inne zdanie) P99 HFC jest dobry (też granca 100 zł). Co do tego Colta, o którym pisze Mario, dobry jest, ale jest jeszcze duży wybór pistoletów, zwłaszcza chodzi mi o takie co mają HU bo jednak się to przydaje ;), no chyba ze ten pistolet nie ma być bronią główną i nie jest ważny tak zasięg i celność na troszke większych dystansach. Pozdrawiam.

to jest temat o Sigu Mario :icon_wink:. Ja z mojej strony (moge się mylić :icon_wink: ) napisze tak:

:icon_arrow: HFC - zaden sig nie ma HU (a na tajgunie piszą że mają HU.. ciekawe, może jakas nowa wersja? :?nie wiem) , ciężkie (około 0,63kg) (podzespoly z metalu + ołów) , 15 kulek wchodzi do maga.

:icon_arrow: UHC - mają HU, ciężkie (trochę lżejsze od HFC) (podzespoły z plastiku + ołów), 24 kulek na mag.

:icon_arrow: STTI - P228 i P229 ma HU wg. military, a P228 wg. Zbrojowni Wmasg nie ma HU - .. :icon_confused3: , 13 kul na mag, ciężkie. P2340 - ma HU, 0,6 kg, 13 kul na mag.

:icon_arrow: Cyber Gun - P228 (Pistolet wyprodukowany przez firmę UHC na licencji Cyber Gun) - czyli taki jak UHC :icon_wink:, P229 z tłumikiem - na zdjęciu opakowania z military pisze ze ma HU, mag na 14 kul, waga 0,62 kg.

P2340 ma Hu, 20 kul na mag, 0,52 kg.

--

Sig p228 a p226 i p229, p226 i p229 mają dluższą lufe, dłuższa lufa, lepsza celność/ zasięg.

--

Co do zasięgu - Ma HU - wiekszy zasięg, nie ma - mniejszy ale większa prędkość kulki na początkowych dystansach. Zasięgu dokładnie nie znam, ale powiem szczerze że nawet z HU nie są tak dobre jak przykladowo P99 HFC* (oprócz Siga P2340 CuberGuna i STTI które są porównywalne - około 20 m celny strzał w sylwetke człowieka)

--

Mam nadzieje, że bardzo nie zagmatwałem i troszeczkę pomogłem.

Pozdrawiam.

EDIT: Budowa sigów HFC P226, P228 i P229 pod względem bebechów się nie różni. Różnice to inna długość i kształt zamka i inna długość lufy i jej zespołu (sprężyna powrotna itp.)

hmm Wszystkie Sigi trzyma sie w sumie tak samo ;), a widoczne czesci metalowe mają Tylko Sigi p228, p229 , p226 HFC I STTI (spust, cyngiel, lufa zewnętrzna). Reszta wszędzie jest plastikowa w każdym sigu, każdej firmy, chyba że zrobili nowe :P. Ruchome okno wyrzutowe łuskek mają Sigi p226 i p229, krótkie sigi - p228 mają okno zamknięte (cały zamek - "narysowane" okno). Ogólnie kwestia "metalicznego wyglądu" ma się różnie, nowy wygląda ładnie, ale łatwo je porysować (po dłuższym użytkowaniu) i już inaczej to wygląda ;), pozatym niektórzy wogole mowią że wyglądają plastikowo, kwestia gustu i jak kto patrzy (a co nie wygląda plastikowo jak prawie wszystko jest z plastiku? ;) ). Najlepiej w sumie wyglądają Glocki (hehe, wszędzie plastik no to pasuje do oryginalu ;) ), ale nie każdy lubi glocka :D.

Ps. jeżeli popełniłem gdzieś błąd to bardzo przepraszam. Czasem sam się mące już w tych wszystkich sigach ;)

Edit: Nie wiem czy trzymałeś w rękach Siga jakiegokolwiek. Z mojej strony powiem tak. Mam niezbyt dużą rękę i pasuje idealnie, dla mnie wygodniejszy od p99, ale to też kwestia gustu, na większą łape niektórym bardziej paszą Glocki. Ogolnie z zabawek jakimi strzelalem (a jak mowilem mam łapska raczej "średnio małe") najwygodniejsze dla mnie (więc nie wiem jak będzie u Ciebie )byly w kolejności: Sig, P99, Colt, Glock, USP, Beretta. Pozdrawiam

Kto co poleca ten niech poleca;), zalezy co sie komu podoba, p226 przykladowo widzialem często, a p229 (choć sam go mam) na oczy w zadnym filmie nie widziałem. itp ;). Co do udzielania, po prostu staram się pomóc wiedzą taką jaką mam, czy coś w tym złego?8) a żeby nie offtopować : HU nie mają, strzelają slabo te HFC, ale owszem, wyglądają ładnie. UHC nie mają może metalowego spustu, cyngla i metalowych "wnętrzności" ale strzelają za to lepiej. To już zależy co kto chce, czy hmm więcej metalowych części i przez to trochę realistyczniejszy wygląd czy osiągi ;). Ps. jeżeli to co pisze jest nie potrzebne to wystarczy napisać mi priv że pisze glupoty ;) (priv zeby nie zasmiecać forum :P). Pozdrawiam i życze dobrego wyboru.

ps. moim zdaniem Sig p226 jest najładniejszy i praktyczniejszy bo tylna część zamka na której znajdują się wyżłobienia dzięki którym lepiej można chwycić zamek w trakcie przeładowania w p226 i p228 są na całej wysokości zamka a w p229 tylko w połowie, a więc niektórym gorzej jest przeładować naprzyklad w śliskich[bez gumy/skóry] rękawiczkach.

Siga mialem juz w rekach :) ale bylo to chyba rok temu tak, że nie pamiętam go dokładnie :(

Czyli z waszych komentarzy wynika,że generalnie Sigi HFC/Stti są ładniejsze i żywotniejsze(metalowe bebechy) a UHC mają lepsze osiągi (Hop Up) :|

Szkoda,że nie ma Sigów "idealnych":wink:.No cóż-trzeba w zyciu podejmować wybory :) ale skoro

przyznasz że mój tutning Siga HFC przeszedł testy.Gdybym go nie spylił to dalejbym z niego łoił 8) Zasięg jak na krótkżą z HU na 0,2g to 25m jak nic miałem;]
to znaczy,że można zrobić taki "idealny" egzemplarz 8)

Osobiście podoba mi się P228 z wyglądu,ale skoro ma krótszą lufę i nieruchome okno wyrzutnika łusek to odpada :(

Ale skoro

Cyber Gun - P228 (Pistolet wyprodukowany przez firmę UHC na licencji Cyber Gun) - czyli taki jak UHC :wink:
czyli osiągi ma dobre, Cyber Gun=posiada wszystkie oznaczenia :) ciekawy model.Co o nim sądzicie :?: Minus :arrow: nieruchome okienko :(

Powiedzcie mi jeszcze tylko coś o tym P2340 Cyber Guna :arrow: słyszałem,że ma świetne osiągi.Jest opis w zbrojowni WMASG :arrow: z niego wynika,że giwera całkiem całkiem(parametry P226 UHC) :arrow: jakie jest wykonanie :?:

Aha-zapomniałem:

Czy wszystkie Sigi maja takie same magi :?: tzn wiem,że mają inne pod względem pojemności, ale czy są tego samego kształtu :?: np czy można do Siga HFC wsadzić pojemny mag z UHC :?:

Niestety nie.Magi są różne.Np. mag z Siga z STTI jest inny od tego z HFC a co do UHC to nie wiem raz go w rękach miałem.Ogólnie Sigi to pożądne pistole.Jedynym mangamentem jest brak HU :cry: Ale jak mówie ja wsadziłem HU do siga P229 i walił pieknie :D aż za pięknie bo żeby normalnie leciało potrzebowałem kulek 0,25g.Na świadka mam REDA;].Pozdrawiam

Co do magow, to nawet sa rozne dla gunow tego samego producenta! Jakis czas temu dokupilem maga do STTI SIGa P228 i okazalo sie ze nie pasuje (dokladnie ten: http://military.pl/s/m/STM01.html )... Przypuszczam, ze z czasem producenci zmieniaja modele w swojej ofercie, i magazynki do nowych serii nie pasuja do starych.

Tak BTW jakby ktos potrzebowal taki magazynek to prosze o info na PW, bo po co ma sie u mnie walac po szufladach...

Owszem, ale wsadziłeś Mario też mocniejszą sprężynę z p22, a jak sie nie ma skad wziąść to zonk :? Ja jak wsadziłem samo HU (z USP) to walił fajnie na większe dystanse, ale 0,12kami a te wiatr łatwo znosi, 0,2 tak sobie. Co do Siga UHC i jeszcze troszke informacji o sigach - http://www.forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=...t=sig+sauer+uhc , wystarczy szukać ;). Jeżeli nie ma kto jak zrobić HU ani wytrzasnąć, to chyba lepiej wziąść broń z HU i z większą pojemnością maga (chyba że ktoś sobie dokupi dodatkowe magi i bedzie się bawił w robienie HU i innych przeróbek).

PS. Pikace,,, a ja się zastanawiałem czemu ten mag do STTI z military ktory pasuje do siga kumpla jest inny niż na zdjęciu siga STTI z zbrojowni :), teraz to rozumiem (myślałem ze ktoś popełnił błąd w nazwie firmy albo zdjęciu), dzięki :). Ps2. wiem że to nie komis ale przekaże kumplowi że masz taki mag, może mu się przyda ;).

Właśnie pożyczyłem od kolegi Siga P226 HFC. Rzeczywiście-zasięgu niewiele (10-15m).Ale jeśli Mario mówi,że po tuningu jest 25m to byłby bardzo dobry gun

HU był z walthera p22

Powiedz mi Mario, czy taki hopup można gdzieś kupić :?: jeśli tak,to za ile :?: Są jakieś trudności z montażem :?:

Jeszcze jedno - jak sądzicie, czy tłumik uniwersalny do pistoletów HFCz tajguna bedzie pasował do Sigów :?:

http://www.tajgun.pl/index.php?prod=82&cat=14

Czy P229 rózni się od P226 tylko obecnością szyny montażowej na laser/latarkę i tylko połowicznymi wyżłobieniami na zamku :?: Jaką szerokość ma ta szyna :?: Próbowaliście na niej cos montować :?: Latarkę/celownik laserowy :wink:

Spoko musiałby wygladać z tłumikiem i laserkiem 8)

Jeżeli masz jak zrobić kupić HU... a ostatnio w sprzedaży nie widziałem (kosztował coś 12 zł) to kup co Ci sie podoba ;) choć nadal uważam że lepiej kupić coś z HU od razu.

Montaż: możliwe ze kupny HU ,, a dokladniej jego obudowa może być za szeroka, nie mam pewności (ja mialem z USP- trochę się pomęczyłem, Mario z P22) i moze się nie mieścić..

Tłumik,, za 40.. zł to wolałbym 2 dodatkowe magi albo ammo, pozatym pomyśl, jeżeli to twoja broń boczna to raczej do kabury nie włożysz broni z założonym tłumikiem, zgaduje że raczej to bedzie niepotrzebny wydatek ;), czy pasuje,,,,, piszą ze pasuje do sigow ale ja tego nie wiem, to już twoje ryzyko.

P229 ma szyne??!!, hmmmm , pierwszy słysze ;), ja rozumiem USP czy p99, ale w sigach to ja nie widzialem ;).

A HFC p229 od p226 .. tak, różni się tylko zamkiem.

P229 ma szyne??!!, hmmmm , pierwszy słysze :wink: , ja rozumiem USP czy p99, ale w sigach to ja nie widzialem :wink:

To ma szynę czy nie :?: :?: :?:

Popatrz na to: P229 Tactical firmy HFC :P http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...3ece817d6ac1ade asgSIGlatarka2.jpg

a to nie może być po prostu jeden model :arrow: tu masz drugiego P229 tym razem bez latarki http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...3ece817d6ac1ade popatrz na powiększenie zdjęcia:

asgSigSauerP228-11.jpg

Aha-to,że piszą P228 to znaczy,że się nie znają :P -zauważ,że P228 ma wyraźnie krótszą lufę,nie?

Wyraźnie pod lufą widać szynę montażową(mała ale jest :) ) :arrow: piszą,że to P229 HFC-taki jak na tajgunie :arrow: ma szynę :?:

Pistolet posiada blokadę spustu oraz szynę montażową

pod latarkę taktyczną lub celownik laserowy.

Teraz wyobraź sobie P229 z latarką i tłumikiem :arrow: jak Socom :D

Może RED i Mario posiadacie starszy model P229 :?

P.s.P226 i P229 różnią się jeszcze wzorem na okładzinie rękojeści (P226 ma takie "małe romby", aP229 jakby "kropki") :wink:

Moj błąd! przyznaje sie bez bicia ;), zapomniałem wogóle o tym sklepie.

Owszem, szyna sie przyda, ile mm nie wiem, bo takiego siga nie mialem, przydalo by sie zeby sie tu wypowiedziala osoba ktora takiego siga ma ;) albo zapytać sklep. Tylko jest jedno ale.. cena tych "dodatkow" , jezeli masz kase to ok, albo samemu sobie zrobisz :P.

Wydaje mi się że powoli temat sie wyczerpuje, a że nie chce być posądzony o rozlazłe masło maślane to bez konkretów więcej już nie bede pisał;), więc już nie teoretyzujmy co ladnie by wygladalo a co nie itp 8).

Pozatym do normalnej kabury takiego siga (z bajerami) nie wepchniesz.

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o Hu to ja w swoim sigu nie miałem problemów z montażem.Nałożyłem go na koniec lufy.Musiałem przewiercić lufe zewnętrzną aby troszke wystawała gdyż z Hu była za długa i nie mieściła się.W obydowie tej plastikowej przytrzymującej lufe musiałem wyciąć niewielki otworek aby HU sie zmieścił i gotowe.;]

Hmmm..... :?: :?: :?: 8O

Nie wiem o co chodzi,ale pan z Tajguna napisał mi,że ten P229 nie ma szyny montazowej.Mario - może ty wypowiesz się na ten temat

:?: Czy twój model P229 HFC ma szynę :?: Wiem,że czepiam się szczegółów,ale mi na tym zależy :wink:

Jeszcze jedno - ile orientacyjnie kosztuje taki Hop-Up :?:

Mastrangelo napisał:

"Jeszcze jedno - ile orientacyjnie kosztuje taki Hop-Up?"

Ja napisalem 3 posty wyżej :? :

"..a ostatnio w sprzedaży nie widziałem (kosztował coś 12 zł)"

(na military, teraz kupić mozna tylko te do elektrykow)

- -

Mastrangelo napisał:

" pan z Tajguna napisał mi,że ten P229 nie ma szyny montazowej.Mario - może ty wypowiesz się na ten temat. Czy twój model P229 HFC ma szynę?". Wypowiem się za Mario (jeśli pozwolisz ;) ) i za siebie (jako, że mamy ten sam model):

- nie, nie mamy szyny montażowej (co już wcześniej zainsynuowałem tym, że byłem zdziwiony że wogóle jest jakikolwiek SIG asg z szyną :? -"P229 ma szyne??!!, hmmmm , pierwszy słysze"), a jedynym sig-iem z szyną jakiego widzieliśmy (na www) jest ten co sam znalazłeś na www.specshop.pl wyprowadzając mnie z niewiedzy.

Pozdrawiam

Przepraszam RED za to,że nie doczytałem o cenie tego hopa

A z tą szyną,to na pewno jej nie ma :arrow: tylko w takim razie czemu specshop pisze,że szyna jest :?: Temat jest do rozmyślań. Jeśli ktoś ma Siga z szyną to niech się wypowie, a jeśli takich Sigów nie ma to chyba nie ma już o czym pisać :)

boszze... Na spechsopie mają z szyną a gdzie indziej bez.. chyba łatwo się domyślić :>. A jeżeli juz pisać o Sigu z szyną z specshopu ... to nie wiem czy juz w tym temacie.. bo o ile pamietam to ten temat jest o sigu p229 cyberguna :?.. a że nikt się tu już o nim nie wypowiada (chyba nie ma uzytkownika, który mógłby się tu wypowiedzieć o róznicach co do innych firm) to już nie schodźmy na inne tematy. Po prostu jak nie da się coś co może komuś pomóc gdzieś napisać to lepiej już nic nie pisać.

Pozdrawiam i proszę o recenzję Siga P229 Cyberguna (jeżeli ktokolwiek wogole go ma albo przynajmniej się nim bawił ;) ).