marek_grabowski1 Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Witam, właśnie zakupiłem ładowarkę ImaxB6 :) Pierwszą rzeczą którą chce zrobić to rozładowanie akumulatorów przed weekendową strzelanką, która odbędzie się za tydzień. Podłączyłem ładowarkę, ustawiłem program Discharge NiMH i tu pojawia sie problem.. nie wiem ile ustawić A w lewym dolnym rogu i ile V w prawym dolnym rogu. Moje baterie to: 1. Firefox NiMH 1500mAh 8,4V (dokładnie na każdym z "paluszków" piszę Ni-MH2/3A1500mAh 1.2V) 2. stockowa od CM.41J NiMH 1200mAh 8,4V 3. stockowa od JG608 NiMH 1100mAh 8,4V Proszę o pomoc i pozdrawiam :) PS. Gdyby to nie był problem, ktoś mógłby napisać też jak ustawić ładowanie do pełna ;) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 (edited) Radzę zacząć od przeczytania instrukcji obsługi, która powinna być dołączona do ładowarki. Wszystko jest w niej ładnie opisane. Jeśli nie posiadasz instrukcji, można ją bez większego szukania ściągnąć z internetu. Bezpieczna wartość napięcia rozładowanej batki nimh to 0,8-0,9 V na celę (ten, jak to nazwałeś "paluszek") Co do natężenia, to im więcej ustawisz, tym szybciej się rozładuje, aczkolwiek korzystniej dla batki jest ustawiać mniej, niż więcej. Ładowanie możesz przeprowadzić w trybie automatycznym, aczkolwiek warto wtedy włączyć capacity cut-off. Edited March 31, 2012 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Musisz ustawić napięcie baterii pustej i prąd (myślę, że 0,5 A max). Analogicznie robisz jak ładujesz baterię. Wszystkie odpowiedzi masz w instrukcji/googlach. Quote Link to post Share on other sites
marek_grabowski1 Posted March 31, 2012 Author Report Share Posted March 31, 2012 Czytałem instrukcje zanim zapytałem się o to na forum, ale według mnie wszystko jest niejasno opisane, a zdjęcia w dziale: Rozładowywanie NiMH to zdjęcia z programu ładowania NiMH, trochę irytujące. Wole się dopytać ludzi znających się na tym, żebym przypadkiem nie zepsuł niczego :) Pare złotych poszło by w błoto, prawda? Czyli jak chce przykładowo Firefoxa rozładować to ustawiam 0,5A a w prawym dolnym rogu ile V? Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 A bo ja wiem https://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&biw=&bih=&q=napi%C4%99cie+roz%C5%82adowania+ogniwa+nimh&lr=&oq=napi%C4%99cie+roz%C5%82adowania+ogniwa+nimh&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=firefox-hp.3...801l8340l0l8446l33l33l0l24l24l0l102l776l8j1l9l0.frgbld. Ustawiasz liczba ogniw x napięcie rozładowania Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 To ja nie wiem, co ty masz za chińską instrukcję, bo u mnie wszystkie zdjęcia są takie, jakie mają być... Quote Link to post Share on other sites
marek_grabowski1 Posted March 31, 2012 Author Report Share Posted March 31, 2012 Dzięki za pomoc chłopaki! Wiedziałem, że mogę liczyć na prostą, pomocną odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts