Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Ładowarka ImaxB6 i 3 baterie NiMH

Recommended Posts

Witam, właśnie zakupiłem ładowarkę ImaxB6 :) Pierwszą rzeczą którą chce zrobić to rozładowanie akumulatorów przed weekendową strzelanką, która odbędzie się za tydzień.

Podłączyłem ładowarkę, ustawiłem program Discharge NiMH i tu pojawia sie problem.. nie wiem ile ustawić A w lewym dolnym rogu i ile V w prawym dolnym rogu.

Moje baterie to:

1. Firefox NiMH 1500mAh 8,4V (dokładnie na każdym z "paluszków" piszę Ni-MH2/3A1500mAh 1.2V)

2. stockowa od CM.41J NiMH 1200mAh 8,4V

3. stockowa od JG608 NiMH 1100mAh 8,4V

Proszę o pomoc i pozdrawiam :)

PS. Gdyby to nie był problem, ktoś mógłby napisać też jak ustawić ładowanie do pełna ;)

Radzę zacząć od przeczytania instrukcji obsługi, która powinna być dołączona do ładowarki. Wszystko jest w niej ładnie opisane.

Jeśli nie posiadasz instrukcji, można ją bez większego szukania ściągnąć z internetu.

Bezpieczna wartość napięcia rozładowanej batki nimh to 0,8-0,9 V na celę (ten, jak to nazwałeś "paluszek")

Co do natężenia, to im więcej ustawisz, tym szybciej się rozładuje, aczkolwiek korzystniej dla batki jest ustawiać mniej, niż więcej.

Ładowanie możesz przeprowadzić w trybie automatycznym, aczkolwiek warto wtedy włączyć capacity cut-off.

Edited by wiciok

Czytałem instrukcje zanim zapytałem się o to na forum, ale według mnie wszystko jest niejasno opisane, a zdjęcia w dziale: Rozładowywanie NiMH to zdjęcia z programu ładowania NiMH, trochę irytujące. Wole się dopytać ludzi znających się na tym, żebym przypadkiem nie zepsuł niczego :) Pare złotych poszło by w błoto, prawda?

Czyli jak chce przykładowo Firefoxa rozładować to ustawiam 0,5A a w prawym dolnym rogu ile V?