Brick Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Witam. Dzisiaj kupiłem sobie Kałacha od Cymy (CM.028 Tactical). Niestety po wyciągnięciu z pudełka zauważyłem, że blaszka zasłaniająca obudowę u góry bardzo się rusza na boki. Mój kolega kupił sobie jakiś czas temu też takiego kałacha ale wersję zwykłą. Miał też podobny problem, ale po paru próbach, udało mu się to naprawić. Zaraz wstawię link do filmiku, który przedstawia ten problem. Teraz nie mogę bo nie mam dostępu do telefonu z filmikiem. Za godzinę go wstawię. Jak myślicie da się to naprawić czy odsyłać go na gwarancję??? Proszę o szybką odpowiedź!!! :D Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 (edited) Cymy tak mają czasem. Moja miała. Po prostu nie siedzi dokładnie w gnieździe i trzeba ją "ułożyć". Zdejmuj i zakładaj ponownie aż do skutku. Edited April 3, 2012 by Lookit Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Jakos nic pod hasłem "blaszka zasłaniająca obudowę u góry" nie przychodzi mi do głowy. Jeżeli chodzi o pokrywę komory zamkowej pewnie wystarczy go poprawnie zatrzasnąć. Ale poczekajmy na filmik. Quote Link to post Share on other sites
Brick Posted April 3, 2012 Author Report Share Posted April 3, 2012 (edited) Dobra jest film: http://www.youtube.com/watch?v=1UgYJ91rB7M Ta pokrywa nie chce do końca wejść i po drugie ona spada z tego plastiku! Proszę o szybką odpowiedź!!!! A i filmik jest w HD. A i na pudełku ta pokrywa idealnie się łączy z zmienianiem trybu strzału, a u mnie nie, link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2cd007901e40c0d9.html Edited April 3, 2012 by Brick Quote Link to post Share on other sites
Bellio96 Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Normalne w cymkach. Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Nie masz czym się przejmować. U mojego brata w kałachu też tak było. Quote Link to post Share on other sites
Brick Posted April 3, 2012 Author Report Share Posted April 3, 2012 (edited) Ale da się to naprawić???? Mój kolega tak wcisnął że działało. I czy jest sens to wymieniać??? Edited April 3, 2012 by Brick Quote Link to post Share on other sites
ku_charz Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Nie wymieniać, a dobrze założyć. Quote Link to post Share on other sites
Brick Posted April 3, 2012 Author Report Share Posted April 3, 2012 (edited) Ale jak??? Napiszę mi ktoś jak krok po kroku to poprawnie nałożyć???? Próbowałem dużo razy i nic, zawsze się rusza. Proszę o odp. Najbardziej odpowiadałby mi filmik! Bardzo proszę o niego. Edited April 3, 2012 by Brick Quote Link to post Share on other sites
ku_charz Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 (edited) Stary ja to lata temu zakładałem. Uwierz mi da się bo sam kiedyś miałem z tym problem:) Edited April 3, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Brick Posted April 3, 2012 Author Report Share Posted April 3, 2012 Ale chociaż podpowiedz jakoś :) Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 (edited) Może zapytaj tego swojego kolegi albo poproś żeby on ci to zrobił? Sory ale prośba o tutoriala jak włożyć pokrywę zamka na filmiku jest po prostu śmieszna. Edited April 3, 2012 by HeeL Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 żeby dobrze założyć pokrywę komory zamkowej trzeba trafić wycięcie pod szczerbinką. Niestety cm.028 nie grzeszy dokładnym wykonaniem, więc w twoim przypadku może nie obejść się bez użycia taśmy, np. izolacyjnej. Wystarczy okleić przednią część wąziutkim paseczkiem z taśmy i dobrze docisnąć, powinno już siedzieć pewnie. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Brick Posted April 3, 2012 Author Report Share Posted April 3, 2012 Kolega spróbował parę razy ale mu nie wyszło. Jutro do niego idę i będzie znów próbować. A czy ktoś może zaproponować miejsce gdzie mogli mi to nałożyć w okolicach Lublina (albo w Lublinie)??? Czy może w Militariach, koło Centrum Handlowego Plazy??? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Mam taki sam problem w CM 028b. Ostatnio chyba z 15 minut zakładałem ale w końcu się udało. Trzeba cierpliwości albo, tak jak szymucha2353 napisał, trzeba użyć taśmy. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Oj fachowcy fachowcy. Nawet dekla w kałaszu założyć nie potrafią a do doradzania głupot to każdy pierwszy. 1. Zdjąć dekiel. 2 Spojrzeć od strony kolby w stronę lufy. 3 Zauważyć półokrągłe wcięcie w korpusie. 4. wsunąć w nie krawędż dekla 5 płynnym ruchem zatrzasnąć dekiel przycisk demontażu wskoczy w tylny otwór dekla. 6 Uważać żeby górna krawędż suwadła nie wyskoczyła nad krawędż dekla. 7 Cieszyć się z włąsnoręcznie dokonanej naprawy. Quote Link to post Share on other sites
Brick Posted April 3, 2012 Author Report Share Posted April 3, 2012 Okazało się, że to wada repliki. Wymieniam. Temat do zamknięcia. Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Pisząc o taśmie właśnie mi chodziło o niedokładne wykonanie tych replik. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Kolega spróbował parę razy ale mu nie wyszło. Jutro do niego idę i będzie znów próbować. A czy ktoś może zaproponować miejsce gdzie mogli mi to nałożyć w okolicach Lublina (albo w Lublinie)??? Czy może w Militariach, koło Centrum Handlowego Plazy??? W Lublinie nie ma salonu Militarii. zostałem tylko ja jeżeli chodzi o (legalny) serwis replik. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Seger chłopak ma uszkodzony zaczep dekla. Niestety nic się z tym domowymi metodami nie zrobi. Będzie musiał wysłać na gwarancję. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts