Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, posiadam ładowarkę iMAX B6 oraz baterię Firefox 9.6V 1500 mAh, jak powinienem ustawić ładowarkę żeby dobrze naładować baterię ? Jaki prąd ładowania i rozładowywania oraz jakie napięcie końcowe przy rozładowywaniu.

Posted

C - kulomb. 1C = 1A * 1 s Teoretycznie ja mam baterię lipo 25C, czyli w jednej sekundzie pracy może podać prąd o natężeniu 25 A. Twoja batka ma 1500mAh, czyli 1,5 Ah. To znaczy, że ładując prądem 0,5 A teoretycznie czas ładowania wynosi 1,5 h. Gdy używałem jeszcze baterii NiMh zawsze ustawiałem natężenie na 0,5A i nic się nie stało.

Posted

Z kulombami masz rację, ale nie w tym przypadku. W ogniwach pod pojęciem "C" skrywa się nic innego jak magiczna liczba wyrażająca pojemność baterii w Ah (nie w mAh - trzeba przeliczyć na jednostkę podstawową) - oczywiście interesuje nast TYLKO liczba bez jednostki, potrzebna nam do późniejszych wyliczeń. Tak więc mając np. pakiet Turnigy Nano-Tech 7,4V/1300mAh - "C" będzie wynosić 1,3 (to jest nasze "C") i całkowicie bezpiecznie wszystkie LiPo możemy ładować prądem 1C, czyli w tym konkretnym wypadku 1,3A (na opakowaniu ww. pakietu jest napisane że 5C Max - czyli jak się uprzemy możemy ładować taki pakiet prądem 5*1,3=6,5A, choć tego bym nie polecał - skraca żywotność baterii).

W przypadku pakietów NiMH prądy ładowania wynoszą zwykle: normalne ładowanie 0,1C, szybkie ładowanie max 1C. I znów jak na matmie przechodzimy do zadania: bateria NiMH 9,6V/2000mAh, liczba C dla tej baterii wynosi 2, wg. podanych wyżej wartości dla optymalnego ładowania ustawiamy 0,2A (0,1*2), a dla szybkiego 2A (1*2).

Pozostaje jeszcze sprawa dodatkowego zabezpieczenia w postaci maksymalnej ilości mAh jaką będzie próbowała "wtłoczyć" ładowarka, jeżeli automatyczne wykrywanie pełnego naładowania zawiedzie - trzeba ustawić opcję "Capacity Cut-Off" wg. wzoru: pojemność pakietu +10% dla nowych baterii, a +20% dla pozostałych, zaokrąglając do pełnych dziesiątek.

Stosuję tą metodę już dłuższy czas i nawet stareńka, stock'owa bateria dodana do G36 JG (8,4V/1100mAh) działa do dziś.

Zuczek - może z Twoich wyliczeń wychodzi to samo co z moich, ale takie rozwinięcie jakie przedstawiłem wydaje mi się prostsze i bardziej logiczne.