bubac12 Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 Witam, posiadam ładowarkę iMAX B6 oraz baterię Firefox 9.6V 1500 mAh, jak powinienem ustawić ładowarkę żeby dobrze naładować baterię ? Jaki prąd ładowania i rozładowywania oraz jakie napięcie końcowe przy rozładowywaniu. Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 Jeżeli masz imaxa, to możesz ładować na trybie "auto". Prąd powinieneś stosować nie większy niż 0,5 A. Napięcie rozładowania to ok 1V. Polecam poczytać: http://www.oeiizk.edu.pl/chemia/ogniwa/ogniwa3.html Znajdziesz tam odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
bubac12 Posted April 4, 2012 Author Report Share Posted April 4, 2012 A jednostka 1C ? Co ona oznacza ? 500mA zarówno do ładowania i rozładowywania ? Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 C - kulomb. 1C = 1A * 1 s Teoretycznie ja mam baterię lipo 25C, czyli w jednej sekundzie pracy może podać prąd o natężeniu 25 A. Twoja batka ma 1500mAh, czyli 1,5 Ah. To znaczy, że ładując prądem 0,5 A teoretycznie czas ładowania wynosi 1,5 h. Gdy używałem jeszcze baterii NiMh zawsze ustawiałem natężenie na 0,5A i nic się nie stało. Quote Link to post Share on other sites
alex51 Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 Z kulombami masz rację, ale nie w tym przypadku. W ogniwach pod pojęciem "C" skrywa się nic innego jak magiczna liczba wyrażająca pojemność baterii w Ah (nie w mAh - trzeba przeliczyć na jednostkę podstawową) - oczywiście interesuje nast TYLKO liczba bez jednostki, potrzebna nam do późniejszych wyliczeń. Tak więc mając np. pakiet Turnigy Nano-Tech 7,4V/1300mAh - "C" będzie wynosić 1,3 (to jest nasze "C") i całkowicie bezpiecznie wszystkie LiPo możemy ładować prądem 1C, czyli w tym konkretnym wypadku 1,3A (na opakowaniu ww. pakietu jest napisane że 5C Max - czyli jak się uprzemy możemy ładować taki pakiet prądem 5*1,3=6,5A, choć tego bym nie polecał - skraca żywotność baterii). W przypadku pakietów NiMH prądy ładowania wynoszą zwykle: normalne ładowanie 0,1C, szybkie ładowanie max 1C. I znów jak na matmie przechodzimy do zadania: bateria NiMH 9,6V/2000mAh, liczba C dla tej baterii wynosi 2, wg. podanych wyżej wartości dla optymalnego ładowania ustawiamy 0,2A (0,1*2), a dla szybkiego 2A (1*2). Pozostaje jeszcze sprawa dodatkowego zabezpieczenia w postaci maksymalnej ilości mAh jaką będzie próbowała "wtłoczyć" ładowarka, jeżeli automatyczne wykrywanie pełnego naładowania zawiedzie - trzeba ustawić opcję "Capacity Cut-Off" wg. wzoru: pojemność pakietu +10% dla nowych baterii, a +20% dla pozostałych, zaokrąglając do pełnych dziesiątek. Stosuję tą metodę już dłuższy czas i nawet stareńka, stock'owa bateria dodana do G36 JG (8,4V/1100mAh) działa do dziś. Zuczek - może z Twoich wyliczeń wychodzi to samo co z moich, ale takie rozwinięcie jakie przedstawiłem wydaje mi się prostsze i bardziej logiczne. Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 Masz całkowitą rację, policzone jest dobrze. Trochę na skróty poszedłem, twój post więcej wnosi do tematu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts