Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Dobry, boczny, elektryczny

Recommended Posts

Wkrótce mam zamiar kupić dobie w miarę dobry pistolet elektryczny, będzie on pełnił rolę broni bocznej.

Nie chcę gaziaków ani sprężyny, wybór padł na krótkiego elektryka.

Co będzie najlepsze, jeżeli na taki zakup przeznaczam 350zł ?

Zależałoby mi na zasięgu i celności, jakość wykonania nie jest aż tak ważna.

Mam CM.030 i szczerze polecam.

Jedyna dobra klamka elektryczna.

Mp5k galaxy ^^

Używam jako broni zapasowej od kilku lat, i w tej roli jest niezastąpiony. Niestety nie można go nosić w kaburze, jedyna opcja to jednopunktowe zawieszenie i żeby nie "dyndał", przyczepiam go "karabinkiem" do kółka na pasie.

Jednak radziłbym Ci zastanowić się nad klamką gazową.

Edited by Powała

Jedyna dobra klamka elektryczna.

CM 030, CM121 to coś w podobie do 1911 i takie USP podobne bazują na tych samych bebechach więc będą się tak samo jak 030 sprawowały. Ale to już było pisane wiele razy.

I taki tip na koniec. Warto się wykosztować i kupić małą LiPolkę wraz z mosfetem. Bo niestety standardowe baterie i ładowarki raczej długo nie pociągną (nawet oryginały od TM nie mają zbyt specjalnej żywotności).

Święte słowa Arendzie, święte słowa, ale...

W elektro-klocku najczyściej lubi padać mechanizm selektora ognia, natomiast w USP (DE) mechanizm jest trwalszy (i nie kompatybilny, za to Gb i owszem praktycznie ten sam), ale za to szybciej zużywa się sam mikro styk odpowiadający za prawidłowy tryb pracy repliczki. Poza tym, jak dowodzą praktyczne badania porównawcze, elektro-klocki mają o 10-15 FPS mniej od elektro-usypiaczy, ale za to lepszego ROF-a.

Kolejna kwestia to kompatybilność i dostępność magazynków. Niestety cymowskie od Glocków ( nie tylko) nie pasują do USP DE. Pomimo praktycznie identycznych wymiarów :). Można oczywiście Glockowe pomęczyć pilnikiem, ale to żmudny i nie do końca efektywny proces.

Magio do USP mają jak gdyby odwróconą budowę - kanał na popychacz kulek jest na płaskiej stronie maga, a podcięcie na blokadę na półokrągłej . W efekcie nawet po wypiłowaniu w magu od glocka miejsca na zatrzask skazanie jesteśmy na to, że kilka (około 5-8 ostatnich) kulek nie będzie podawanych- popychacz blokuje się o zatrzask. Kolejny problem to kształt podajnika - ten w USP jest bardziej skomplikowany i łamany, natomiast w Glocku prosty, na planie trapezu. Mag z Glocka nie ustawi się dokładnie tam, gdzie powinien i nie zawsze podaje kulki - można to oczywiście również poprawić pilnikiem.

Jednak zamiast cudaczyć z pilnikiem i mieć magi, które nie do końca są pewne w działaniu lepiej zamówić je u braci Czechów - gdzie jest ich zatrzęsienie i kosztują relatywnie tanio.

Co do urządzenie koltopodobnego którym uraczyła nas Cyma - widziałem toto w sklepie i powiem tyle - goście się napracowali żeby stworzyć model nieistniejącego Colta w skali około 1.2 : 1. Wygląda paskudniej niż można to byłoby sobie wyobrazić. W dłoni leży jeszcze gorzej (a delikatnych łapek to ja nie mam). W związku z tym że testy estetyczne zdyskwalifikowały tę "replikę" całkowicie , testów praktycznych nie podprowadziłem.

Na koniec kwestia LiPo i mosfetu w elektro-klamkach. To jest to! Powinni już dawno w stoku dodawać - replika nabiera całkiem nowego życia.

I informacja dla tych którzy lubią używać dziwnych replik jako broni bocznej. W niektórych konfiguracjach sprzętowych (szczególnie w misjach gdzie używam replik wyborowych) jako supportu używam MP7 (elektryk) w kaburze udowej i dodatkowo klasycznego pistoletu (SW40F lub Glock G23) w kaburze na kamizelce. W ten sposób mam zapewnione pokrycie ogniem zarówno dalekiego, średniego jak i bliskiego dystansu.

W działaniach zwiadowczych i szturmowych zabieram ze sobą oprócz repliki głównej odpowiednio elektor usypiacza z tłumikiem (zwiad) lub Colta 1911 (szturm).

A kiedy siedzę w sztabie i zależnie od humoru znęcam się nad wojskiem lub jeńcami, moim "boczniakiem" jest zazwyczaj silny 1911 lub USP do obrony własnej i dodatkowo Sigma do rozmów z ... podlegającymi mi "podopiecznymi"

Szanowny Panie Arendzie, Tow. Makrycz to zupełnie inna sprawa, póki co rzadko bywa w naszych stronach. O elektor-dopotyliczniaku nic nie słyszałem, sprężynówki są na poziomie odpustu, a gazowce są bodaj dwa z czego jeden drogi , a drugiego już nie produkują :( . Dlatego też płacze i narzekam, bo mi zacnego Tow. Makarycza bardzo, ale to bardzo potrzeba do pracy w moim wydziale :)