xchalan Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Siema, zwracam się do was o rade mianowicie planuje kupić replikę typu Ak i nie moge sie zdecydować na oku mam replke boya rk-03 i replike cymy. Odrazu mówię ze czytalem i o tej replice i o tej. Z tego co wyczytałem cyma ma bardzo dobry gerbox a co do body to juz nie z kolei rk ma pancerne body ale ger box juz nie... Bardzo kieruje się wyglądem, co do gerboxa i tak w obu replikach zostanie lekki tuning na rof i prace. Ale dalej nie mam pojęcia co wybrać. Z góry dzięki bardzo Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Bierz boyi. Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 (edited) W obu replikach body jest stalowe . Jednak Rk ma więcej części stalowych (ale to zależy na jakie trafisz - są wersje full steel ale i są też stal+metal ) . Ja bym wybrał Rk , ponieważ jest lepiej wykonane (moim zdaniem) od cymy . A co do "pancerności" - szkielety praktycznie się nie różnią od siebie grubością . Edited June 7, 2012 by Perski102 Quote Link to post Share on other sites
VasiLiev Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 W "pancerności" nie chodzi o grubość ścianek, lecz o wytrzymałość elementów GB. W moim Boyi pękły zęby zębatki środkowej, bez tuningu. I powiem tak mam w obu swoich replikach body z Boyi bo jest lepsze, a GB z Cymy ;) Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Ja też polecę Boyi. Po kilu miesiącach uzywkowania cymy będziesz miał takie luzy jak nie wiem co. Quote Link to post Share on other sites
Bellio96 Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Jak wykonanie to jasne że Boyi. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Jeżeli tylko "lekki tuning", to Boyi. Quote Link to post Share on other sites
Ryba1993 Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 (edited) A ja powiem tak ,jeśli chodzi Ci o wygląd to bierz Boyi ,a jeśli o wytrzymałość i bez problemową pracę to Cymę. Boyi ma mega syfiaste GB,za to Cymy nie moi się M140-150 (sprawdzone na własnek skórze). Edited June 7, 2012 by Ryba1993 Quote Link to post Share on other sites
xchalan Posted June 7, 2012 Author Report Share Posted June 7, 2012 Hmmm a takie pytanie czy jak bym kupił boya to dało by rade wsadzić gerb od cymy ? 0.48 lub innych wersji ?? Lub jak zrobić gerb zeby mial mila prace i byl jezeli mozna to tak okreslic "bez awaryjny"? Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Tak , będzie pasował . Przesmarować , wypodkładkować itp. Quote Link to post Share on other sites
Bellio96 Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Jeśli nie wrzucisz mocniejszej sprężyny niż m120 i nie dasz batki z napięciem powyżej 9,6v to stockowy GB Boyi nie powinien być "awaryjny" nawet na długi czas. Oczywiście jeśli dobrze wszystko poskładasz. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Bez przesady, że syfiaste. Ludzie używają je na 11.1 lipo i jakoś strzelają. Mój od roku ciągłego strzelania też nie daje dużych oznak zużycia. Jedna rzecz, która mnie zastanawia w GB Boyi to mianowicie to, że na stockowej batce tłok potrafi się często zaciąć. Generalnie bateria Boyi jest o kant d... rozbić. Raz działa, raz nie. Quote Link to post Share on other sites
xchalan Posted June 7, 2012 Author Report Share Posted June 7, 2012 Didi a czy firefoxa 9,6 1500 jak bym zakupił to by miał wydajniejsza prace czy lepiej lipo ?? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Akurat częściej spotykam się z uszkodzonym gejboxem od Cymy, niż z tym "syfiastym" od Boyi. Quote Link to post Share on other sites
xchalan Posted June 7, 2012 Author Report Share Posted June 7, 2012 A panowie lepiej kupic ze stałą kolba czy ta składana na pół ? Bo chce zamówić Rk jednak dostanie do srodka lufe prec gumke zielona G&G i potem jak bedzie kasa i czas to w gerb jakieś kable nisko-porowe zebatki chyba ze te sa dobre ?? i co jeszcze polecacie tak na 450 fps + dobra szczelnosc ukladu i ladna praca razem z rofem ? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Jak masz wybór RK-06WS, a RK-03, to lepiej 06WS. Natomiast jeżeli chcesz replikę ze składaną kolbą, to sprawdź (magnesem), czy zatrzask masz stalowy, czy ze znalu. Jak ze znalu, to wymień (chyba 35zł taki kosztuje) i będziesz mieć spokój. Quote Link to post Share on other sites
xchalan Posted June 7, 2012 Author Report Share Posted June 7, 2012 (edited) @Dread Nie no biorę RK-06WS A wiecie moze gdzie kupie taka?? full steel ?? Aha no i czy możesz mi doradzić w co zapakować w nią żeby miała 450 fps itp to co wyżej pisałem ?? Dzieki z góry ;p @Na taiwanie byla ale juz wykupili bo jest tylko składana ;) a ja bym chciał ze stała kolba bo potem może pokuszę się na ostre drewna albo coś ;) Chyba ze polecasz składana ?? sam nie wiem ;p bo i ta i ta chyba nie jest zla... Edited June 7, 2012 by xchalan Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Ostre drewna od AK74 ciężko dostać. Na 06 pozostaje czekać. Quote Link to post Share on other sites
xchalan Posted June 7, 2012 Author Report Share Posted June 7, 2012 To nie-wiem co polecasz składana czy stała kolbę ?? Bo do stałej mogę poprowadzić kable nisko por i lipa a do zamka mi sie nie zmieści ... Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Nie, do stałej tego nie wrzucisz. 06 ma pełną kolbę. Quote Link to post Share on other sites
xchalan Posted June 7, 2012 Author Report Share Posted June 7, 2012 o kurde.... to jaka polecasz batke ktora bedzie zapewniala fajnego rofa na poczatek ? 9,6 firefox 1500? Quote Link to post Share on other sites
VasiLiev Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Ja miałem takiego FF i starczał ;) możesz dla spokoju kupić 2000 mAh 9,6v od FF. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted June 8, 2012 Report Share Posted June 8, 2012 A można wziąć linijkę do ręki, zmierzyć wymiary, wbić na sklep modelarski i poszukać pasującej baterii. Jak się ma więcej niż 13 lat, to nie powinno stanowić to problemu. Quote Link to post Share on other sites
WawelUS Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 LiPo modelarskie ze względu na swoje parametry są dosyć szerokie, a w przypadku 11,1V całkiem grube. Tak więc włożenie ich pod dekiel jest niemożliwe. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts