geraltofpoland Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 (edited) Witam. Zamierzam zakupić replikę G36K od JG i polecono mi wymienić łożyska na metalowe ślizgowe, bo ponoć w stocku są plastikowe. Niestety w sklepie skończyły się łożyska ślizgowe 7mm i muszę zamontować kulkowe. Tu moje pytanie; czy między zastosowaniem w replice tych dwóch rodzajów łożysk jest jakaś większa różnica? Czy "stracę" na czymś montując kulkowe zamiast ślizgowych? Czy 7mm to w ogóle dobry rozmiar do tej repliki? Edited June 13, 2012 by geraltofpoland Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 (edited) Prosta sprawa, łożyska kulkowe - słabe sprężyny - krótsza eksploatacja(w przypadku mocniejszych sprężyn) łożyska ślizgowe - każde sprężyny - dłuższa eksploatacja Edited June 13, 2012 by zajaszcze Quote Link to post Share on other sites
shortee Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Prosta sprawa: Łożyska ślizgowe to zwykłe 2 panewki bez dodatkowych elementów pośrednich. Łożyska kulkowe, są bardziej rozbudowane gdzie pomiędzy panewkami wewnętrzną i zewnętrzną są elementy toczne (w tym wypadku kulki). Różnice: 1. mniejsze opory toczenia 2. dłuższa żywotność 3. pasowanie 4. sposoby smarowania itp. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 (edited) Ślizgi: - wytrzymałość Kulki: - cichsza praca - minimalnie mniejsze opory Ja w każdej mojej replice używałem i używam kulkowych (nawet jak jeździłem na SP170;) ) Edited June 14, 2012 by lukira Quote Link to post Share on other sites
wolves Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Tak naprawdę nie zrobi Ci to większej różnicy. Quote Link to post Share on other sites
geraltofpoland Posted June 14, 2012 Author Report Share Posted June 14, 2012 Replika ma max 360-370 fps, więc super mocna nie jest. Z resztą to moja pierwsza replika więc za jakieś 2 lata pewnie i tak wymienię ją na coś lepszego, więc mam nadzieję, że przez ten czas nic mi się nie popsuje. Dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Kulki bierz. Ciszej chodzą. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted June 15, 2012 Report Share Posted June 15, 2012 Mi 6mm kulki w G36 JG chodzą bezawaryjnie od czterech lat, przy czym od roku mam 420fps. Tylko trzeba dobrze wypodkładkować. :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts