Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Buty w góry i na strzelanki.

Recommended Posts

Na allegro można spotkać buty demar'a, ale polecałbym te bardziej zaawansowane technicznie. Odradzam desanty, but wytrzymały ale niekoniecznie wygodny.

Możesz popatrzeć również za batesami, altamami, magnumami(choć jak dla mnie magnum robi niezbyt dobre buty)

Jeszcze jednymi z tanich butów są buty BW bodaj 2005

Również miałem problem dobrania buta ze względu na szerokość stopy, tyle tylko że ja mam króciutką :P

Mi sprawdzają się haixy p6. Sprawdziłem w górach stołowych i tatrach - podeszwa trzyma się jak na kleju (nie mogłem w to uwierzyć). Sprawdzone podczas śniegu oraz deszczy. Do tego odpowiednio amortyzuje i nie czuć kamyczków. Membrana super odprowadza wilgoć i w razie zmoczenia w kałuży szybko sobie radzi z basenem w bucie.

Ja osobiście polecam Salewy GTX - lekkie, sprawdzone, nadają się też pod raki. Mam wysokie i krótkie w góry nadają się idealnie, jednak proponuję wybierać model z piankową podeszwą (o przekroju trapezowym). Lepiej trzymają na śniegu podczas trawersu ze względu na ostry kąt krawędzi podeszwy. Dodatkowo świetne rozwiązanie sznurowania, które nie krępuje naturalnych ruchów stawu skokowego. Przód buta oklejony jest warstwą gumy, co zabezpiecza but podczas wspinaczki. Co do rozmiaru - nie będzie problemu, ponieważ Salewa robi buty pod różne szerokości stopy (podobnie jak rozmiarówka butów US). Tylko trzeba pytać w sklepie, nie zawsze są tam kompetentne osoby:/ Jak jakieś bardziej szczegółowe pytania to pisz na PW.