Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Smarowanie gbv3

Recommended Posts

W znaczeniu, że uszczelka swobodnie lata między plastikowymi tarczami? Tak ma być - jej zasada działania polega na tym, że w jedną stronę jest szczelna, w drugą nie. Podobnie jak pompka rowerowa. Jeżeli powstaje efekt strzykawki - jest ok.

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No niestety, ale luz jest z milimetr, mi się wydawało że to przez to że uszczelka się zapada jakby do środka i lipa się robi z uszczelnienia. Lata jak żyd po pustym sklepie na tej głowicy, bo na głowicę cylindra wchodzi ciasno...

Ps: Czytając na necie się zastanawiam? Ocb z tym, że głowica jest kierunkowa?

Edited by Mike007

No jak bym mógł nie sprawdzać. Efektu strzykawki brak, poza tym jest spory prześwit jak wyjąłem gł. cylindra, na oko z 1mm. Z resztą w innych gb jak rozbierałem było o niebo lepiej, tam głowica z tłokiem chodziły dużo ciężej.

Edited by Mike007

Gumaje ściągamy z głowicy tłoka i zakładamy na cylinder [ Nie do , pod ani nie kładziemy obok ] po czym delikatnie podgrzewamy całość zapalniczką tak żeby gumaja nam rozmiękła :]

Czekamy aż wystygnie i zakładamy coś takiego , powinno już być szczelne .

Jak nie to jedziemy do sklepu z o-ringami i dobierają nam taki sam :]

Tylko nie rozciągnij za mocno, jeśli oring bedzie większy niż wewnętrzna średnica cylindra to nie będzie stabilnych fpsów, ja takie sytuacje już miałem. Należy pamiętać by tłok lekko się przesuwal w cylindrze, najlepiej jak pod własnym ciężarem się przesuwa.

Aha, czyli powiedzmy od połowy do końca przy sprężaniu jest opór i od końca do połowy przy rozprężaniu nie ma oporu tak? Dlatego ta pustka pod oringiem? Te głowice z tą pustka to są kierunkowe tak? A co do samego oringa to gdzie owy by można było kupić? Bo z tym rozciąganiem to lipa zdeka. Myślałem jeszcze czy by nie nawinąć jakiejś nitki pod tego oringa, po powietrze przez nitkę by przeszło, a oring byłby wyżej.

A mógłby ktoś dok. wyjaśnić na czym polega test strzykawki? Bo coś o tym słyszałem.

Edited by arend

Oooo świetny artykuł, dzięki wielkie, rozwiało to dużo moich wątpliwości.

PS: Doświadczenia zbyt wielkiego nie mam, więc wolę pytać, bo to lepsze niż coś schrzanić, a jak już robić to dobrze ;P Od tego to forum chyba jest ;)

Ja stososuję smar guardera do zębatek,i jakiś gęsty olej silikonowy do cylindra.Nie jest to duży wydatek,a starcza na wiele razy.Efekt jest bardzo dobry.

Jak już chcesz coś dobrze zrobić to zainwestuj w odpowiednie smary.Nie mówię,że łt jest bee,ale do wszystkiego to on się nie nadaje.

Edited by nicknitro

Dobra, to jeszcze jedna sprawa została. Mam dwie pary głowic (stocki cymy i ta fioletowa Deep Fire). Ta biała tłoka jest taka jakby zapadnięta do środka, czarna jest płaska. Fioletowa jest też jakby tak zapadnięta do środka, taka wygładzona, a ta żółta czarna jest też płaska. Kiedyś coś czytałem że głowice trzeba do siebie odpowiednio dobrać żeby dobrze pracowały i szkielet żeby się za szybko nie zużywał, i stąd właśnie moje wątpliwości. Czy ta fioletowa będzie dobra do białej a te czarne będą dobrze ze sobą działały?

Fotki tu:

8572960.jpg

8573010.jpg

Edited by Mike007

Dobra, to jeszcze jedna sprawa została. Mam dwie pary głowic (stocki cymy i ta fioletowa Deep Fire). Ta biała tłoka jest taka jakby zapadnięta do środka, czarna jest płaska. Fioletowa jest też jakby tak zapadnięta do środka, taka wygładzona, a ta żółta czarna jest też płaska. Kiedyś coś czytałem że głowice trzeba do siebie odpowiednio dobrać żeby dobrze pracowały i szkielet żeby się za szybko nie zużywał, i stąd właśnie moje wątpliwości. Czy ta fioletowa będzie dobra do białej a te czarne będą dobrze ze sobą działały?

Fotki tu:

8572960.jpg

8573010.jpg

Tak.Każda głowica będzie do tej fioletowej pasować.Dzięki temu replika ciszej chodzi.