baran19091994 Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Witam! Mój problem tyczy się komory hop-up (stockowa) w M249. Replikę kupiłem używaną, dlatego nie mam pojęcia jak powinno to wszystko wyglądać. Główny problem stanowi komora hop-up, która samoistnie obraca się wraz z lufą w trakcie strzelania powodując zablokowanie światła dostępu kulek do komory. Jak to naprawić i ewentualnie jakim kosztem? Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję ! Link to post Share on other sites
Ero-senin Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Naprawić to takim kosztem , że kupić nową komorę CA :] Wyjmij komorę i sprawdź czy na dole jest taki metalowy ząbek przez całą jej długość , powinien on wchodzić w wycięcie metalowej podstawy , która jest zaraz przed GB . Link to post Share on other sites
baran19091994 Posted June 24, 2012 Author Report Share Posted June 24, 2012 Wyjąłem, sprawdziłem, ten ząbek tam jest, ale mimo to cały hopek się obraca. Sprawdzałem też na hopku od CA i jest tak samo Link to post Share on other sites
Ero-senin Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 W takim razie masz źle dokręcona część . Przed GB masz taki aluminiowy blok , przez który przechodzą kulki . Jest on przykręcany do body , spróbuj go dokręcić . Link to post Share on other sites
baran19091994 Posted June 24, 2012 Author Report Share Posted June 24, 2012 Dobra mam go dokręconego, a czy z drugiej strony nie powinno być nic podobnego żeby to przytrzymać? A i jeszcze jedno na hopku jest od góry taki rowek- czy brakuje tam jakieś części która miałaby go przytrzymywać od góry? Link to post Share on other sites
Ero-senin Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 W hopku jest pełno rowków , zdjęcie albo chociaż zaznaczenie tego na jakimś obrazku ze strony bardzo by pomogło :] Link to post Share on other sites
Ryba1993 Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 (edited) Ten rowek na górze komory nie spełnia żadnaj funkcji. Jak przytrzeymasz komorę w odpowiedniej pozycji to czy replika strzela normalnie ,hop kręci ?? Podeślij fotki jak komora siedzi w replice. Edited June 24, 2012 by Ryba1993 Link to post Share on other sites
FRAGER Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Źle wkładasz lufę wewnętrzną z komorą do repliki. Nie rób tego razem z lufą zewnętrzną. Najpierw poprawnie zainstaluj lufę wewnętrzną z komorą tak, aby ten występ komory HU trafił w odpowiednie wycięcie w tym elemencie który podaje kulki do komory. Te dwa elementy właśnie blokują komorę przed obracaniem się. Jeśli nie trafisz, to będzie się samo obracać i nie będzie podawać kulek. Dopiero jak poprawnie to złożysz, instaluj lufę zewnętrzną. Żeby robić to jednocześnie trzeba mieć ciut wprawy. Możliwe, że masz zjechany albo występ w komorze albo ten rowek w elemencie podającym kulki. W takim przypadku jedna bądź druga część do wymiany. Link to post Share on other sites
baran19091994 Posted June 24, 2012 Author Report Share Posted June 24, 2012 http://imageshack.us/photo/my-images/6/img20120624151833.jpg Taką komorę HU mam http://imageshack.us/photo/my-images/189/img20120624151900.jpg http://imageshack.us/photo/my-images/401/img20120624151928.jpg http://imageshack.us/photo/my-images/163/img20120624151933.jpg http://imageshack.us/photo/my-images/542/img20120624152002.jpg Link to post Share on other sites
FRAGER Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Na hup upie brakuje Ci na pewno jednego oringa gumowego, takiego co przytrzymuje pokrętło regulacji. Zabierz komorę do sklepu hydraulicznego i dokup jakiś co będzie pasować. Sprawdź, czy jak włożysz poprawnie komorę na miejsce, bez lufy zewnętrznej to też możesz nią obracać. Link to post Share on other sites
baran19091994 Posted June 24, 2012 Author Report Share Posted June 24, 2012 Sprawdzałem- po włożeniu jej tak jak powinna siedzieć niestety hopek nadal może obracać się razem z lufą wewnętrzną... Link to post Share on other sites
FRAGER Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Odkręć ten element który podaje kulki do komory (dwie mały śrubki) i sprawdź przykładając do HU czy występ z wycięciem się zgrywają. Będziesz wiedział czy któreś się wyrobiło. Jak po przyłożeniu będzie dobrze to poskładaj jeszcze raz wszystko do kupy i przetestuj. Niestety, bez macania repliki będzie ciężko powiedzieć co masz nie tak. Link to post Share on other sites
baran19091994 Posted June 24, 2012 Author Report Share Posted June 24, 2012 Dobra jutro postaram się to zobaczyć i powiem jak to dalej wygląda, temat założyłem głównie po to by upewnić się że nie mam żadnych specjalnych braków w częściach Link to post Share on other sites
baran19091994 Posted June 25, 2012 Author Report Share Posted June 25, 2012 Niestety wszystko ładnie spasowane a i tak hopek się kręci Link to post Share on other sites
r2d2 Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 (edited) Może masz lekko wygięty ten element przez który podawane są kulki. MOże lekkie podciągniecie do góry albo wygięcie coś pomoże? Tylko bardzo delikatnie to wyginaj żeby sie nie złamało bo ta cześć jest bardzo trudna do dostania. Możesz też chałupniczo obkręcić houpa izolką podkładając coś aby podwyższyć ten występ :zastanawia: Edited June 25, 2012 by r2d2 Link to post Share on other sites
FRAGER Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Lepiej nic nie odginać i kombinować. Połamiesz ten element i raczej go już nie dokupisz nigdzie. Zabierz replikę do najbliższej osoby która się trochę zna na replikach i niech to obejrzy. Takie gdybanie i kombinowanie może Ci wyjść na dobre, ale równie łatwo może bardzo zaszkodzić. W pierwszej kolejności najpierw uzupełnij brakujący oring w hop upie. I tak będziesz musiał to zrobić, a do obejrzenia komuś też lepiej dać kompletny. Możesz zrobić jeszcze fotkę repliki z wyjętą lufą. Tak żeby było widać GB i ten element podający kulki. Link to post Share on other sites
Axel Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 (edited) hop up się obraca ponieważ grzebień nie zahacza o wyżłobienie (taka bruzda pod dyszą), tzn że albo komora jest za wysoko albo gniazdo za nisko, czy jak lekko docisniesz komorę pionowo w dół to sprawia wrażenie że siedzi stabilnie? grzebien powinien wejść w wyżłobienie i uniemożliwiać obrót. możliwe że lufa zewnętrzna podnosi komorę? Edited June 25, 2012 by axelrybaczewski Link to post Share on other sites
Recommended Posts