Ripx97pl Posted July 1, 2012 Report Share Posted July 1, 2012 (edited) Witam, dopiero zaczynam przygodę z ASG. Dziś pewna osoba przemówiła mi do rozsądku, i przekonała do kupna jakiegoś elektryka zamiast snajperki (miałem zamiar kupić Barrett M99 Snow Wolfa - i oczywiście ztuningować, aż tak zielony nie jestem :D, interesuje się ASG już rok i cały czas czytam po forach itp.). Moje oczy zachwyciła ta MP5-tka: http://www.airsoft-militaria.pl/product-pol-905-MP5-SD6-Blow-Back-.html#projector_components_hidding Także sądząc po opisie stwierdziłem, że jest to całkiem dobra replika, ale jednak chciałbym usłyszeć wasze opinie. Po chwili jednak zacząłem szukać czegoś innego, lepszego, i zobaczyłem to: http://azteko.pl/gg-pm5-sd5-full-metal-p-1722.html Proszę was o opinię o tych dwóch replikach. I jeszcze pytanko: czy ta druga (droższa) MP5-tka jest warta tej ceny, czy jest aż tak dużo lepsza od tej tańszej, i jak jest z tuningiem u obu replik??? Proszę o szczere wypowiedzi. PS: Jeśli znacie jakiś lepszy pistolet maszynowy (najlepiej MP5SD, ale niekoniecznie) do ok. 1300zł to piszcie! I jeszcze jedno: TAK, KORZYSTAŁEM Z "SZUKAJKI"! :D Edited July 1, 2012 by Ripx97pl Quote Link to post Share on other sites
GaretBale93 Posted July 1, 2012 Report Share Posted July 1, 2012 Będąc oryginalny napiszę że przy tym budżecie, jeżeli nie musi to być mp5 to kupiłbym m4 Kwa. Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted July 1, 2012 Author Report Share Posted July 1, 2012 Będąc oryginalny napiszę że przy tym budżecie, jeżeli nie musi to być mp5 to kupiłbym m4 Kwa. Prosiłem o pistolety maszynowe! Ale spoko, dzięki za info, sprawdzę, chociaż nie przepadam zbytnio za seriami M4/M16. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 (edited) Będąc oryginalny napiszę że przy tym budżecie, jeżeli nie musi to być mp5 to kupiłbym m4 Kwa. Nienawidzę wszystkiego co "hamerykańskie", więc polecę G36K, lub G36C. Jeśli jednak chcesz koniecznie pistolet maszynowy, gdybym ja miał wybierać wziąłbym ten drugi - od G&G. Argumenty: Tak jak w oryginale korpus broni zrobiony został z metalu. Z metalu wykonano także osłonę lufy, przyrządy celownicze, uchwyty pasa nośnego, dźwignię przeładowania, osłonę okna wyrzutu łusek, tłumik dźwięku, obudowę magazynka szynę RIS, język spustowy. Dzięki metalowej, precyzyjnej lufie o długości 233mm i średnicy 6.04 mm otrzymujemy bardzo dobre skupienie (...). Edited July 2, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 (edited) Doradzałbym jednak bez blow back'u (raczej możesz sam odłączyć) i ze stałą kolbą (mozna potem dokupić ). Wersja SD6 ma swój wygląd, ale za to nie ma RIS'ow - jeśli ma to dla Ciebie znaczenie pomyśl o zwykłej wersji 041. Mam dwie 041, używam w różnych konfiguracjach i raczej polecam, choć 1200 pln to wg mnie zdecydowanie za dużo jak za mp5 (obojętnie jakiego producenta) Edited July 2, 2012 by W2o Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 (edited) mp5'tki które wybrałeś są fajne,jednak na twoim miejscu bym wziął mp5k pdw od cymy.Ma gb v3,i jest bardzo podatny na tuning.Jak przedmówca napisał 1200zł za mp5?Rozejrzyj się też za ump od g&g,P90 King Arms/TM/GFC. Edited July 2, 2012 by nicknitro Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 (...) nie ma RIS'ow (...) Replika G&G ma! Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 (edited) Ja tam risów nie widzę(oprócz montażu pod koli). Edited July 2, 2012 by nicknitro Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 Ja tam risów nie widzę(oprócz montażu pod koli). ... i chwatit. Co więcej potrzebne do MP5SD6? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 latarka i laser ir Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted July 2, 2012 Author Report Share Posted July 2, 2012 (edited) @W2o - Bez blow-backu niema elektryka jak dla mnie. Powinien mieć jeszcze hardkick, ale to tylko gazowce, z tego co się orientuję (realizm przede wszystkim), - ze złożoną kolbą zdecydowanie łatwiej jest się czołgać :D, więc jest mi potrzebna kolba składana. @Powała Dokładnie. Mi wystarczy kolimator. Lasery jak dla mnie są nieużyteczne, tylko zdradzają pozycję (owszem szybciej się celuje, ale jakoś nie lubię z nich korzystać). Co innego jednak z latarką, czasem się przyda... Ale też strasznie zdradza pozycję (mam zamiar walczyć głównie w lasach), więc będę się starał działać bez latarki :D. W ostateczności wyjmę latarkę z kieszeni i będę trzymał w łapie, i tyle :P. Edited July 2, 2012 by Ripx97pl Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 W CM 0.41 (z wyjątkiem K) kolby są wymienne, więc jak Ci się zmieni, to nie będzie kłopotu. A funkcjonalność obu sam sprawdzisz. Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted July 2, 2012 Author Report Share Posted July 2, 2012 Dobra, nie rozprawiajmy o kolbach. Chodzi mi o to która replika lepsza, mniejsza o cenę. Która jest lepiej wykonana, co jest lepszego w tej droższej, która dłużej wytrzyma itp. Konkrety proszę!!! Quote Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 Bierz G&G, Cymy są brzydkie jak noc, a ichnie gearboxy, to droga przez mękę - spasowane przy pomocy siekiery. Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted July 2, 2012 Author Report Share Posted July 2, 2012 @Voo-Doo Wydaje mi się, że po prostu masz uprzedzenie do CM, ale może i masz rację. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 (edited) Dobra, nie rozprawiajmy o kolbach. Chodzi mi o to która replika lepsza, mniejsza o cenę. Która jest lepiej wykonana, co jest lepszego w tej droższej, która dłużej wytrzyma itp. Konkrety proszę!!! Wiadomo,że g&g będzie lepsze.Co prawda miałem mp5 cymy,ale był to pdw z gb v3,była solidna i bdb spasowana(zarówno body jak i gb).Co do gb v2 to loteria.Jednym chodzi wieczność,a innym tydzień.Ics też robi mp5,warto się z nimi zapoznać. Edited July 2, 2012 by nicknitro Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 (...) Co do gb v2 to loteria.Jednym chodzi wieczność,a innym tydzień.(...) Widocznie mieliśmy szczęście, od czterech lat używamy w naszym teamie 3 egzemplarze MP5SD6 bez awarii. Jedyny kłopot to "gubiące się" nagminnie piny foregripu i lewe dźwigienki selektora. Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted July 7, 2012 Author Report Share Posted July 7, 2012 (edited) Wie ktoś jakie magi będą pasować do tej MP5-tki (o ile to w ogóle jest MP5 a nie G3, bo podobne): http://azteko.pl/gg-fs51-folding-stock-p-3177.html ? EDIT: Na razie nikt nie udzielił mi odpowiedzi dot. wytrzymałości G&G. Miał ktoś tą replikę w ogóle? Lub słyszeliście coś o niej? Bardzo mi na tym zależy bo nie chcę kupić czegoś co się zaraz rozleci... Edited July 7, 2012 by Ripx97pl Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 (edited) Na fotce magazynek wygląda jak standardowy do G3. Odnośnie repliki, to wygląda jakoś dziwnie, może ktoś potrafi ją zidentyfikować. Z opisu: FS 51 to replika subkarabinu maszynowego produkowanego przez niemiecką firmę Heckler & Koch. Jest to skrócona wersja karabinu szturmowego w oryginale strzelająca długą amunicją 5,56mm. Model ten powstał do walki w pomieszczeniach zamkniętych, jednakże zastosowanie amunicji 5,56mm nie wyklucza go w walce na terenie otwartym. wynika, że nie jest to pistolet maszynowy, a karabinek. Nie znalazłem opisu wersji oryginalnej - ostrej. Edited July 7, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted July 7, 2012 Author Report Share Posted July 7, 2012 Na fotce magazynek wygląda jak standardowy do G3. Odnośnie repliki, to wygląda jakoś dziwnie, może ktoś potrafi ją zidentyfikować. Z opisu: wynika, że nie jest to pistolet maszynowy, a karabinek. Nie znalazłem opisu wersji oryginalnej - ostrej. Czytałem opis. Może to jest karabinek na bazie MP5? Chociaż bardziej mi podchodzi G3. A, z resztą zapytam obsługę sklepu, może będą wiedzieć. Szkoda, że owy karabinek jest niedostępny, bo nie mają jak sprawdzić które magi pasują... Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 Prawie na pewno nie na bazie MP5! Sam opis na to wskazuje. Ciekawe, czy ktoś z Forumowiczów wie coś o ostrym pierwowzorze i genezie powstania tej hybrydy? Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted July 7, 2012 Author Report Share Posted July 7, 2012 (edited) A co w opisie sugeruje, że jest to coś na bazie MP5? Bo nigdzie tego nie widzę. EDIT: Chodzi ci o ten kawałek? ,,Jest to skrócona wersja karabinu szturmowego w oryginale strzelająca długą amunicją 5,56mm." Wydaje mi się, że to jednak G3. EDIT2: Magazynki identyczne do G3, więc to raczej na 100% G3, tylko z szynami R.I.S i składaną na bok kolbą. Edited July 7, 2012 by Ripx97pl Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 (edited) Pisałem wyraźnie!!! Prawie na pewno nie na bazie MP5! Sam opis na to wskazuje.(...) Wydaje mi się, że nie masz co kombinować, kup sprawdzony MP5SD6 [JG], albo jeśli Ci się nie spieszy i możesz dozbierać "kasę" poczekaj na MP5SD6 [CYMA]. Edited July 8, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Ripx97pl Posted July 8, 2012 Author Report Share Posted July 8, 2012 Pisałem wyraźnie!!! Wydaje mi się, że nie masz co kombinować, kup sprawdzony MP5SD6 [JG], albo jeśli Ci się nie spieszy i możesz dozbierać "kasę" poczekaj na MP5SD6 [CYMA]. Sory, źle przeczytałem. Quote Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 Lol, zaczęło się od G&G, a skończyło na JG. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts