Dread Posted July 14, 2012 Report Share Posted July 14, 2012 (edited) Trochę o samym pistolecie - PP-91 Kedr to ruski pistolet maszynowy, opracowany przez Dragunowa jeszcze w latach siedemdziesiątych jako PP-71. Obecna wersja to zmodernnizowany 71, stworzony w latach dziewięćdziesiątych z myślą o rosyjskich policjantach. Resztę sobie doczytacie :icon_smile: Fotka oryginału z worldguns.ru. Występuje też dłuższa wersja magazynka i taką chcę umieścić w mojej replice. Prace jak na razie w stadium początkowym: http://s17.postimage.org/g5znve43h/kedr.jpg Konstrukcja będzie analogiczna do starych kałachów ICS - czyli tworzywo otoczone aluminiową wytłoczką. Użyłem korpusu od CM.028S i elementów z plastiku. Chwyt wymodelowany z "szotgana silver hit! mega mocny" z allegro za 19zł. Gearbox V3. Reszta będzie z aluminium. Edited July 14, 2012 by Dread Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Życzę powodzenia ;) Musisz znaleźć króciutką baterię, jak chesz zrobić selektor? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 15, 2012 Author Report Share Posted July 15, 2012 Takie coś rozwiązuje sprawę baterii. Selektor trzeba będzie przenieść na cięgnie, tak jak się to robi z lewymi selektorami w Berylu. Korpus jest 3mm grubszy niż w AK, to daje trochę miejsca na manewry :) Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted July 19, 2012 Report Share Posted July 19, 2012 (edited) Łoooooo Staryyyyy robisz małą wiertarkę :icon_wink: i to bezprzewodową :icon_smile: powodzonka.z magami będzie jazda, robiłem maga z oryginału do scorpiona (7,62) było ..... ciekawie :icon_wink: Edited July 19, 2012 by mg shutze Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 19, 2012 Author Report Share Posted July 19, 2012 Z magami pójdę po najmniejszej linii oporu i użyję z MP40. Mało kto zauważy róznicę, a przynajmniej nie będzie problemów z zapasowymi. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 A tak zupełnie z innej beczki gdzieś Ty dorwał wymiarówkę tego cuda??? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 21, 2012 Author Report Share Posted July 21, 2012 Z tej strony pościągałem zdjęcia http://www.primeportal.net/armory/roman_stepanov/kedr_pp-91/ potem wikipedia i worldguns, żeby znaleźć długość, potem skalowanie na ekranie i zbieranie wymiarów suwmiarką z monitora. Do tego jeszcze wykorzystałem manewr z kalką - położyłem kalkę na monitorze i odrysowałem sobie kształt. Jak spojrzysz na moją fotkę, to zobaczysz, że na białych plastikach też są ślady po rysowaniu, to są właśnie pozostałości po przenoszeniu wymiarów z kalki na plastik :) Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 Mamy podobne sposoby działania; masz jakiś pomysł na kolbę? Ja bym zrobił ją na ośce pod nią kawałek materiału żeby nie składała się w dół a żeby ją zabezpieczyć należało by aby ,,przęsła" kolby ,,wtykały" się w muszkę. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 21, 2012 Author Report Share Posted July 21, 2012 Pomysłu jeszcze nie mam, ale chcę by było jak w oryginale, kolba ma blokować się wyłącznie w swojej osi. Muszka niestety ma inne zadania, ma trzymać pokrywkę :) Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 (edited) Co do muszki to chodziło mi o te wykrzywienie tak jak zaznaczyłem, co do kolby to chyba jest tak jak napisałem wyżej. Edited July 21, 2012 by jakim Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 21, 2012 Author Report Share Posted July 21, 2012 W sumie można tak zrobić, ale obczaj zdjęcia, muszka ma proste uszy, żadnych zgrubień, nic, co by wskazywało na trzymanie koby. Muszę jeszcze doczytać :) Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 (edited) Co powiesz na filmiki Dread? http://www.liveleak.com/view?i=5b4_1298730947 http://www.liveleak.com/view?i=dff_1303513938 Edited July 21, 2012 by mg shutze Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 22, 2012 Author Report Share Posted July 22, 2012 Po filmiku widać, że coś jednak tam blokuje na muszce. Gość rozkłada to po prostu szarpiąc za kolbę. To trochę ułatwi sprawę :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 23, 2012 Report Share Posted July 23, 2012 Dread, "tylne" przyrządy celownicze będą jak w ostrym? Quote Link to post Share on other sites
badger Posted July 23, 2012 Report Share Posted July 23, 2012 (edited) zbieranie wymiarów suwmiarką z monitora Twardyś :icon_wink: Wygodniej i szybciej jest wrzucić zdjęcie do autocada (jako OLE), obrócić do poziomu i wyskalować do 1:1. Edited July 23, 2012 by kubabuda Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 23, 2012 Author Report Share Posted July 23, 2012 Powiedzmy, że nie stać mnie na Cada :) Co do tyłu, to chcę by była tam szczerbinka/przeziernik przerzutowe. Chyba użyję fragmentu z AKSU. Z tyłem będzie mały problem, bo gearbox jest jak zwykle za długi i muszę znaleźć kompromis między wiernością oryginałowi, a funkcjonalnością repliki. Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted July 23, 2012 Report Share Posted July 23, 2012 Jak masz sklep wiatrówkowy gdzieś w pobliżu, spytaj może mają zmz tyrexa 4.5mm. Tam możesz obczaić kolbę. http://www.co2airguns.net/collection/Tyrex/index.htm Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted July 23, 2012 Report Share Posted July 23, 2012 Powiedzmy, że nie stać mnie na Cada :icon_smile: Co do tyłu, to chcę by była tam szczerbinka/przeziernik przerzutowe. Chyba użyję fragmentu z AKSU. Z tyłem będzie mały problem, bo gearbox jest jak zwykle za długi i muszę znaleźć kompromis między wiernością oryginałowi, a funkcjonalnością repliki. Można zawsze pobrać wersję darmową :) już nie pamiętam co tam było zablokowane, ale wydaje mi się, że jakieś wydruki czy coś. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 24, 2012 Author Report Share Posted July 24, 2012 Tylko po co, skoro kalkowanie z ekranu przynosi podobne rezultaty? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts