Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Li-Po do repliki, co muszę jeszcze mieć?

Recommended Posts

Coś obiło mi się na forum jak czytałem że jak ktoś kupuje Li-Po to musi mieć miernik i kable niskooporowe. To prawda? Jest to KONIECZNE? Miernik to rozumiem że do własnej wygody czy jak? Pytania zadam w punktach:

1. Czy przy używaniu Li-Po muszę wymienić kable na niskooporowe? (jakie są argumenty)

2. Czy jak rozładuję Li-Po tak że replika już przestanie strzelać to bateria do kosza?

2. Jeżeli coś mi pieprznie w Geraboxie z powodu zbyt dużego ROFa to gwarancja obowiązuje?

PS. Mam ten mosfet czy coś, taka kapsuła pod lufą :icon_razz: Replika BI-3581

Hmm, całkiem możliwe że to bezpiecznik :D w stocku chyba mosfetu nie ma... jak wstanę (czyli pewnie po 13) to sprostuję tę kwestię mosfetu/bezpiecznika, teraz już oczy mi się zamykają. Niemniej jednak proszę o odpowiedzi na moje pytania nie biorąc pod uwagę rzekomego mosfetu.

1. Lipo używasz jak każdą inną baterię, więc aby replika działała nic nie musisz wymieniać. Kable niskooporowe po prostu pozytywnie wpłyną na szybkostrzelność i reakcję na spust, ale nie są konieczne.

2. Lipo "lipu" nie równe :icon_biggrin: Słyszałem o zdychających Firefoxach po rozładowaniu, miałem jeden przypadek w mojej grupie. Mi samemu natomiast 2 letnia batka, Lipo Turnigy 2200mAh 11,1v rozładowała się minimum 5 razy i za każdym razem udawało się ją znów naładować, bez strat w pojemności czy na napięciu. Inwestuj w dobre pakiety, a nie będziesz musiał się o batkę martwić :icon_wink: Tylko jedna sprawa - jak już batka nie ruszy silnika, to nie wciskaj spustu jeszcze milion razy dla pewności (bo jakiś prąd zawsze przecież płynie, zresztą słychać jak się silnik szarpie) tylko ją wypnij.

3. Napisz do sprzedawcy, u którego kupiłeś bo nikt tu nie jest jasnowidzem :icon_wink:

Edited by eMBeKa93

1. Lipo używasz jak każdą inną baterię, więc aby replika działała nic nie musisz wymieniać. Kable niskooporowe po prostu pozytywnie wpłyną na szybkostrzelność i reakcję na spust, ale nie są konieczne.

2. Lipo "lipu" nie równe :icon_biggrin: Słyszałem o zdychających Firefoxach po rozładowaniu, miałem jeden przypadek w mojej grupie. Mi samemu natomiast 2 letnia batka, Lipo Turnigy 2200mAh 11,1v rozładowała się minimum 5 razy i za każdym razem udawało się ją znów naładować, bez strat w pojemności czy na napięciu. Inwestuj w dobre pakiety, a nie będziesz musiał się o batkę martwić :icon_wink: Tylko jedna sprawa - jak już batka nie ruszy silnika, to nie wciskaj spustu jeszcze milion razy dla pewności (bo jakiś prąd zawsze przecież płynie, zresztą słychać jak się silnik szarpie) tylko ją wypnij.

3. Napisz do sprzedawcy, u którego kupiłeś bo nikt tu nie jest jasnowidzem :icon_wink:

Podepnę się. Czy muszę kupować jakieś mierniki i alarmy?

Było mówione setki razy, że ilość wystrzelonych kulek w przybliżeniu równać się będzie pojemności pakietu w mAh. 1000mAh to ok 1000 kulek. Teoretycznie w zależności od tego jaką repliką się dysponuje ta ilość może być większa albo mniejsza. Więc trzeba się zastanowić:

- ile kulek wypluwam na strzelanke?

- na jak długie strzelanki najczęściej się wybieram?

Wtedy możesz stwierdzić, że baterii wystarczy spokojnie i zajmiesz się jej doładowaniem już w domu, czy też baterii nie wystarczy i musisz mieć pod ręką jakieś zabezpieczenie by takowego Lipolka nie rozładować aż do jego śmierci. W wielu wypadkach pomimo dużego rozładowania można pakiet naładować. Nigdy jeszcze nie zszedłem z napięciem pakietu dwu ogniwowego poniżej 7 woltów nawet po kilku godzinach i wielu wystrzelonych kulkach. Odradzam raczej kupowanie tego śmiesznego lipo alarmu bo jest drogi jak piernik a przy strzale często i tak piszczy albo pokazuje, że cele są poniżej normy bezpieczeństwa. Dużo lepiej się wyjdzie mając pod ręką jeden zwykły miernik uniwersalny na grupe paru osób użytkujących lipo, którym można zmierzyć sobie napięcie pakietu w przerwie między akcjami. Jeśli widzimy, że się zbliża do 3,3V wtedy wiadomo, że powinno się już pakietowi odpuścić na dzisiaj i np. korzystać z pistoletu/repliki zapasowej.

Ja rozumiem że nie można rozładować Li-Po poniżej jakiegoś poziomu, chodzi mi o to jak można zauważyć takie rozładowanie bez miernika? Czy strzelać i strzelać bez obaw i dopiero jak replika już nie będzie strzelała to w tedy wyjąć Li-Po czy przy lekkim zmniejszeniu ROFa już podpiąć stockowego Ni-MH?

Słuchaj ja mam 1400mah 11.1V aktualnie i nawet po całym dniu (8h) strzelania nie wywaliłem całego aku (jakieś 30%). Strzelaj i się nie przejmuj. Czasem noszę w zapasie jakąś niebieską turingy 7.4

Edited by zuczek

Tak, nie mają efektu pamięci. A co do pojemności to mam 7,4V 2400mAh 15C, naładowany w stocku(nie pamiętam dokładnie, ale napięcie wynosiło ok. 4V), wystrzelałem ponad 3000 kulek i napięcie wynosi ~3,6V, więc trzyma naprawdę długo.

3,6V na celę jbc.

Edited by Shuad

Li-Po w replice potrzebujesz.

-Baterie

-Replikę

-Ładowarkę

Jak bateria Ci zdechnie tzn. nie będzie chciało już strzelać albo baaardzoooo wooooolno. Odłączasz i ładujesz batke. Silnik potrzebuje więcej poweru wiec spokojnie nie spadnie Ci do poziomy podajże 3v na ogniwo BEZ OBCIĄZENIA(2.5v z obciązeniem). Kup co najmniej 1,2Ah bo mniej to pod koniec jebanki może zdychać

Li-Po w replice potrzebujesz.

-Baterie

-Replikę

-Ładowarkę

Jak bateria Ci zdechnie tzn. nie będzie chciało już strzelać albo baaardzoooo wooooolno. Odłączasz i ładujesz batke. Silnik potrzebuje więcej poweru wiec spokojnie nie spadnie Ci do poziomy podajże 3v na ogniwo BEZ OBCIĄZENIA(2.5v z obciązeniem). Kup co najmniej 1,2Ah bo mniej to pod koniec jebanki może zdychać

A tam, 1,2Ah spokojnie wytrzyma strzelankę, chyba, że ktoś ma taktykę a'la Rambo albo jakiś całodniowy wypad.

A tam, 1,2Ah spokojnie wytrzyma strzelankę, chyba, że ktoś ma taktykę a'la Rambo albo jakiś całodniowy wypad.

1,2Ah to i na tydzień by mu starczyło. Sorry, wiem że zjadło ci "m", ale nie mogłem się powstrzymać :icon_lol:

@ dojcz - twoja batka naładowana na maksa spokojnie wystarczy na opróżnienie 8 magów hi-cap od M4, bez ryzyka uszkodzenia.

Słuchaj ja mam 1400mah 11.1V aktualnie i nawet po całym dniu (8h) strzelania nie wywaliłem całego aku (jakieś 30%). Strzelaj i się nie przejmuj.

Sądząc po tym, że masz aku 11,1V to znaczy, że pewnie masz jakąś snajpę, czy coś, a jeśli masz snajpę to strzelasz pojedynczo. 1400mAh raczej nie starczy na 8h strzelania serią.

Sądząc po tym, że masz aku 11,1V to znaczy, że pewnie masz jakąś snajpę, czy coś, a jeśli masz snajpę to strzelasz pojedynczo. 1400mAh raczej nie starczy na 8h strzelania serią.

To ja w mojej KWAczce wymieniam batkę 7.4v na 11.1v i z moich 500 fps zaraz będę mieć 650fps. :hahaha:

Kolego, bateria nie ma żadnego wpływu na moc repliki.

Pomyliłeś napięcie baterii z mocą sprężyny. Szkolny błąd, ale spokojnie nauczysz się.

I owszem 1400mAh spokojnie wystarczy na 8h strzelania serią. Mi ostatnio wystarczyło 1500mAh.

Edited by Malvin