arekasg Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Witam podobno armia US ma zamiar zmieniać kamuflaż i udało mi się znaleźć jedną z firm która bd miała możliwość dostania kontraktu. Jak wam się podoba ich pomysł i czy orientujecie się jakie jeszcze firmy bd brały udział w przetargu? Tu linki: http://www.kryptek.com/ Chodzi o te kamuflaże : http://www.kryptek.com/kryptek-camo-patterns/ Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Poszukiwania nowego wzoru dla US Army jeszcze trwają i generalnie, nie wiadomo jaki będzie ostateczny werdykt. Szukaj pod hasłem "US Army Camouflage Improvement Effort" Finaliści - ADS z Guyem Cramerem, Brookwood, Crye Precision i Kryptek LEAF. Przez jakiś czas był też wzór własny Natick Labs, ale wycofano go ze względu na "zbyt duże podobieństwo do innego komercyjnego wzoru". A wzory Kryptek? Ciekawe, ale czy rzeczywiście działają? Trudno powiedzieć, bazując wyłącznie na marketingowych fotkach. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 (edited) Wzór Krypteka, jest chyba szczytem lansu dla fanów snakeskina, choć kto wie jak to działa. Rekonstruktorzy US Army to lekko nie mają. ;-) Edited July 26, 2012 by MoreLike Quote Link to post Share on other sites
0QURA0 Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Ładne to to ale ciekawe jak to się w polu sprawdza. Quote Link to post Share on other sites
arekasg Posted July 26, 2012 Author Report Share Posted July 26, 2012 Tu macie link do filmiku na którym prezentują możliwości swojego kamuflażu. B.miłe pierwsze wrażenie robi on na skalistym terenie, ciekawe jak inne wzory kolorystyczne się sprawdzają ;) Quote Link to post Share on other sites
amper Posted September 1, 2013 Report Share Posted September 1, 2013 Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 Dopóki jakaś firma w PL nie wprowadzi do oferty to jak na razie pozostaje ściąganie gotowych produktów zza wielkiej wody. Ściągnięcie belki materiału to koszt z kosmosu. Quote Link to post Share on other sites
arekasg Posted September 12, 2013 Author Report Share Posted September 12, 2013 Dokładnie, w tamtym roku gdy pytałem ich o koszt samych spodni, wyszło mi nieco około 500zł z przesyłką (o dziwo nie mieli problemu z tym że paczka miała by iść do Polski) Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Zależy jakich spodni. Ściągnięcie 2 belek materiału an mundur (jakieś 20yd) to koszt po przeliczeniu około 2000zł. Interesujące mnie spodnie robi jedynie Platatac za circa 250$. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Ceny są podobne, jak Multicamowych materiałów z Duro więc bez dramatu. A z 20 jardów to Ci ze trzy mundury wyjdą. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Do podziału na 2 Szaszłyk ;) W domyśle 10yd miałoby wystarczyć na combat shirta i spodnie combat, ewentualnie jeszcze boonie. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Sam koszt materiału jeszcze byłby do łyknięcia gdyby nie to czym wysyłają. Jako podkładka odpowiedź na zapytanie ofertowe : Mr. Rybaczewski, Thank you for your interest in Kryptek Camo. The estimated cost of your order is as follows: Kryptek Mandrake Nyco Ripstop 10yards @ $13.62/yd = $136.20 Shipping & Handling (UPS Worldwide Expedited) = $450.00 TOTAL $586.20 The shipping and handling is an estimate and actual cost may be higher or lower than the estimated cost. Do you wish to proceed with an order? Thank you, Kryptek Reid Phillips Camouflage Brand Manager Quote Link to post Share on other sites
Wolv Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Pierdzielenie z wysyłką. Za materiały na belce o wadze 10kg zapłaciłem $104 a i tak sprzedawca na wysyłce moim zdaniem zarobił. Po tygodniu była w PL. Co prawda UC trzymał ją dwa razy tyle ale to oddzielna historia. Cena materiału jak za MC z Duro. Nie przesadzacie z ilością materiału na mundur? z 20yd przy mądrym planowaniu wykroju można spokojnie 3-4 mundury uszyć przy szyciu wszystkich na raz. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Firma, której zlecilibyśmy uszycie na same spodnie potrzebuje ponad 3mb. Do tego dochodzą CSy i jakby wystarczyło materiału to i zwykłe bluzy. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Wolv zamawiałeś krypteka czy 'inne' camo? Bo to co jest na twoim postem to oficjalna odpowiedź na zapytanie ofertowe do działu firmy kryptek sprzedającego materiał na belki. Zapytałem firmę czy istnieje szansa na obniżenie kosztów i dostałem odp negatywną. Potrzebuję 3mb materiału na same spodnie. Quote Link to post Share on other sites
Wolv Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Poproś o wysyłkę za pośrednictwem USPS i sprawdź na ich stronie ile kosztuje wysyłka. Jeśli się nie zgodzą skorzystaj z usług ludzi ściągających materiały ze stanów. Może u siebie wysyłają taniej, a na ludziach zza wielkiej wody chcą wyciągnąć kasę na przesyłce co zdarza się bardzo często, bądź gardzą klientami detalicznymi i nie chce im się przejmować ceną małych przesyłek. Mnie duro też raz zaśpiewało coś ok $700 za przesyłkę 15 jardów tkaniny ale po wyjaśnieniu sprawy koszt przesyłki jest każdorazowo ustalany przez zapłatą. Jak jesteś zainteresowany to daj mi cynk na PW, nie będziemy tutaj śmiecić. Hell, już słyszę śmiech krojczego jak mu o tym opowiem... :D Poszłoby z pewnością mniej tylko szwalnia bierze duży margines błędu i nie mają gotowych wykrojów. Wolą żeby materiał im został niż jakby miało braknąć. Na przykładzie spodni: Weź sobie Hell zwykłe portki połóż na stole luźno i zmierz, pomnóż razy dwa i dodaj awaryjne pół metra na różnego rodzaju zakłady materiału itp i masz długość z belki jaka potrzebna jest na typowy spodzień z bardzo dużą rezerwą ponieważ wykroje możesz przemieszczać tak aby straty były mniejsze. Przy produkcji kilku sztuk bądź seryjnej można jeszcze bardziej ograniczyć straty. Produkuje odzież roboczą, wiem o czym piszę :) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 A pytałeś się o przesyłkę USPS czy UPS? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 @ Szaszłyk Prosiłem o najtańszy możliwy wariant międzynarodowy. @Wolv Takie info o wymaganej ilości materiału dostaliśmy od konkretnej firmy która ma uszyć konkretny model spodni. Uszyli już trochę tych gaci więc ufam im co do tych wymagań. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Coś się Wolv zdaje, że pomierzenie ilości zużytego materiału na takie spodnie nastręczyłoby troszkę trudności. Quote Link to post Share on other sites
Wolv Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Jak od producenta takich gaci dostaliście info że chce tyle i tyle materiału to nie ma się co spierać i zastanawiać. Myślałem że poszliście dać zlecenie szwalni do wykonania nowego wzoru. Hell, krój jest skomplikowany i z marszu ani Tobie ani mnie się tego nie uda oszacować ale są głowy tęgie we wzorcowniach które zrobiły by to z biegu i to dość precyzyjnie. W każdym razie 10yd na combat shirta, spodnie i bonnie w moim przekonaniu wystarczy na dwa takie zestawy ale jak pisałem; jak Ci producent powie że tyle potrzebuje to można sobie gdybać ile projekt pochłonie a ile zostanie... taki mały OT się zrobił. Quote Link to post Share on other sites
rhyre Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 OPS robi już w mandrake i highlander w cenach 150usd za sztuke, niestety są już od początku września out of stock Coś się Wolv zdaje, że pomierzenie ilości zużytego materiału na takie spodnie nastręczyłoby troszkę trudności. Quote Link to post Share on other sites
rocky_gt Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 Widziałem osobiście wzór do lasu tego krypteka robi wrażenie. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Mandrake faktycznie ma potencjał - może niedługo uda zrobić się porównanie z PC GreenZone Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 To czekam z niecierpliwością, bo jedyną alternatywą GreenZone jest Helikon i Specops na naszym rynku. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Vertx ma całkiem przystępne ceny. http://www.dstactical.com/advanced_search_result.php?keywords=kryptek&x=0&y=0 Nie wiem tylko czy wysyłają na cały świat. Ceny w dolarach kanadyjskich. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts