Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MK46 [GF46 GFC]

Recommended Posts

Jakiś czas temu naszła mnie chęć na zakup kaema a, że tak się złożyło że akurat gunfire miał dostawę swoich gf46 czyli mk46 to kupiłem, a teraz Recenzja:

sam0847u.th.jpgsam0848.th.jpg

Opakowanie wykonane jest z grubego kartonu nie spełnia żadnej funkcji reklamowej o taki po prostu karton jakich wiele, na jednym z boków znajduje się polimerowa rączka poprzez którą możemy nosić karton, wnętrze wykonane jest z grubej pianki a w niej wycięte otwory na replikę, magazynek, rączkę taktyczną, baterie i ładowarkę, wszystko przykryte warstwą pianki.

Kolba w mk46 jest inna niż w spotykanych do tej pory m249 bo jest osadzona na prowadnicy z m4/m16 co oznacza że możemy zamontować każdą rozsuwaną kolbę, jak to w emkach bywa kolba lata mało no ale lata.

sam0850k.th.jpg

Replika została wykonana z metalu, znalu oraz absu , z metalu został wykonany: dolna część korpusu wraz z gniazdem magazynka, dwójnóg oraz dolna część anti-heat(bez szyn ris); ze znalu wykonano: pokrywę zamkową, muszkę wraz z obsadą, prowadnice kolby, szyny ris(wszystkie), lufa oraz tłumik płomienia; Z absu wykonano kolbę oraz chwyt pistoletowy.

Magazynek standardowy (A&K,PJ) czyli z przełącznikiem między sound control oraz auto, o pojemności 3000 bbs, zasilany dwoma bateriami paluszkami AA.

Rączka taktyczna dołączona w zestawie to standardowa rączka (ACM) szału nie ma ale jest dobrze pewnie się trzyma i nie wygląda jak by miała się rozpaść.

Bateria w zestawie to stock o pojemności 1200MaH i woltażu 9,6V, bateria typu mini z wtykiem Tamiya.

Ładowarka to zwykła wolno ładowarka jakich wiele(czyli do niczego).

Ogólnie replika jest rebrandem A&K nie wiem co GFC zmieniło w replice ponieważ gearboxa raczej otwierać bym nie chciał.

sam0851ij.th.jpgsam0852w.th.jpgsam0853b.th.jpg

Replika stwarza wrażenie wielkiej kupy bryły której nie straszne żadne zadania, dodam jeszcze że do zestawu nie była dołączona żadna instrukcja, rof całkiem przyzwoity jak na stockową replikę, posiada przełącznik trybu ognia między Fire-Safe, po wyjęciu repliki rozłożyłem dwójnóg i postanowiłem zamontować rączkę taktyczną która była w zestawie lecz okazało się to trochę trudne i wymagało narzędzi (klucza imbusowego) do zdjęcia zaczepu trzymającego złożony dwójnóg, po tym zabiegu po krótkim czasie siłowania z repliką jakoś wsadziłem rączkę lecz co się okazał po zamontowaniu rączki nie jest możliwe składanie dwójnogu także musi być cały czas rozłożony. Kolejnym problemem który napotkałem był montaż baterii (znowu potrzeba narzędzi czyli kluczy imbusowych) po zdjęciu górnej pokrywy okazało się że dodatkowo trzeba zdjąć/wyciągnąć lufę zewnętrzną jak i wewnętrzną, niestety ten trik mi się nie udał lufy nie chciały wyjść siedziały mocno i dobrze spasowane, może to i dobrze bo po czytaniu porad użytkowników m249 A&K i innych wiem że lufy lubią wypadać, wygrzebałem wtyczkę i podłączyłem baterie (9,6V 2000MaH na ogniwach SF), przykryłem wszystko anti-heatem(tak to się pisze?) i replika gotowa do użytkowania.

Dane techniczne repliki(według producenta) :

Prędkość wylotowa [FPS]: ~390

Napęd repliki: Napęd elektryczny

Wersja gearboxa: Gearbox specjalny

Tryb ognia: Ogień ciągły

Wykonanie: ABS + metal

Długość repliki [mm]: 850 - 925

Długość lufy wewnętrznej [mm]: ~320

Waga [g]: 6400

Hop-Up: Tak, regulowany

Blow Back: Brak

Plusy:

-Wytrzymały gearbox

-wygodne przednie risy

-możliwość zainstalowania wielu dodatków

-magazynek w zestawie

-metalowy korpus

Minusy:

- Telepiąca się kolba

- Nie składający się dwójnóg kiedy mamy rączkę

- Trudność z wyjęciem luf

Testy strzeleckie jak i hronowanie wykonam w najbliższym czasie gdy tylko będzie taka okazja.

Jest to moja pierwsza taka recenzja gdybym czegoś zapomniał proszę pisać w komentarzach.

Image upload with Imageshack.us.

Edited by Kolimbam
Guest gecko123

Mk46 nie będzie już niszowym karabinem ;_;

Komora hopa jest taka sama jak w innych M249 od A&K/GFC/P&J, czy dali coś lepszego?

Edited by gecko123

MK46 będzie dalej niszowym karabinem,bo na dzień dziszejszy tylko G&P wykonuje replike zgodną z oryginałem (na ile się da). To, że założysz na M249 kilka dodatkowych szyn MK46 z niego nie robi. Tym bardziej, że opisywana wyżej replika od A&K różni się od oryginału wieloma szczegółami: lufą zewnętrzną, blokiem gazowym, tłumikiem płomienia, przednimi szynami RIS, gniazdem zasialnia magazynkowego, "podziurawionymi" elemntami jak dźwignia przeładowania czy dźwignia zatrzasku lufy.

Jednak, na tą chwilę to najbardziej opłacalna wersja tanich M249. Ze względu na kolbę i dodatkowy komplet szyn.

Guest gecko123

Czyli chinole nic się nie uczą...

Btw, lufa wew. jest jak w M4 - 363mm

Niestety, ze względu na gniazdo magazynka w systemie CA nie zrobi się dobrego Mk46.

Edited by gecko123

Czasami jest tak, że się potrafi lufa zewnętrzna trochę zaklinować. Musisz wcisnąć dźwignię zatrzasku lufy do oporu a drugą ręką trochę przycisnać lufę zewnętrzna do dołu (w kierunku spodu repliki) i wtedy dopiero pociągnąć lufę zewnętrzną. W nowych replikach potrafi lufa zewnętrzna sprężynować do góry i wtedy ciężko ją wyjąć.

Jeśli chodzi o lufę wewnętrzną to pownna wejść nawet 400 mm. Do wersji PARA wchodziła lufa 363 mm a tu lufa jest nieco dłuższa. Jeśli w stoku jest wsadzona jakaś lufa 320 mm to jest to jakaś prażka.

• 1 year later...

Witam, chciałem sprawić sobie m249, czy warto kupować tę replikę? Zależy mi na wytrzymałości i funkcjonalności. Nie chcę bawić się w tuning. Chciałbym wydać trochę więcej i nie martwić się o to, że coś się zepsuje czy będzie trzeba zmieniać. Więc czy warto? Czy lepiej dorzucić trochę więcej a kupić coś porządniejszego. Budżet szacuje na maksymalnie 2000 zł.